16 februari 2012 kl 05:45
Det är väl individuellt. Det finns ju de som inte dricker under halvmara och de som dricker hela tiden. Därför är det väldigt svårt att vara generell.
Sportdrycken, dvs när Du ersätter förlusten av kolhydrater skall Du ju ta innan förråden är tömda. Normalt kan man inte ersätta allt som gått förlorat under träningen fullt ut under ett träningspass. har man tömt kolhydratförråden och då börjar ta in energi ligger ju kroppen på efterkälken så att säga. Vitsen med energiintaget är att fördröja den punkt då man tömt sina förråd. Sedan är ju vitsen också att ersätta förlorad vätska naturligtvis.
Jag som springer väldigt långa distanser ser till att dricka väldigt regelbundet, med start från kilometer ett. Vid korta distanser upp till 15 km klarar jag mig på vatten även om jag på dessa sträckor kan ha med mig en utspädd variant av sportdryck, undantaget om det är mycket varmt ute. Jag har den hårda vägen lärt mig att ta in energi konstant redan från start. Det gör att det räcker med att sippa från en vattenrygga eller ta en liten klunk varje kilometer och sippa ha massa dryck skvalpande i magen och man får i sig energi hela tiden.
På tävlingar halvmara och marathon, brukar jag ha en halvliterflaska i näven, som jag sippar ur. Skulle den ta slut mellan två kontroller behöver jag inte oroa mig eftersom jag inte behöver gå "tom" och kan enkelt fylla på den vid nästa vätskestation. dessutom har jag den fördelen att jag komma förbi stockningen vi den första vätskestationen som ofta brukar uppstå. Och på Göteborgsvarvet har man ju gödslat med vätskestationer.
Summa summarum attt dricka direkt från första stationen rekommenderar jag varmt. Är man ute för att jag tider, persa etc. Ja, då får man göra envvägning och en prioritering.