Löpning Skador & Rehab 299 inlägg 65151 visningar

Twar

Wilerna
1978 • Göteborg
#1
28 november 2011 - 21:58
Gilla
Jag behandlas just nu med antibiotika doxyferm för prover har visar att jag bär på bakterien twar. Jag diagnostiserade mig själv gick sedan till en privatklinik och övertygade läkaren om att ta ett twar prov. Läkarna vet ingenting om twar. Detta har jag lärt mig under 1 år av besökande på olika vårdcentraler, privatkliniken - har fått höra att det inte är något fel på mig, att jag möjligen äter dåligt. Vårdcentraler förövrigt gav jag upp ganska tidigt, beroende på att det inte har ekonomisk möjlighet att ta prover.Jag har inte fått tag i någon läkare som kan besvara mina frågor om bakterien. Vet inte hur man vet att bakterien är borta? Om jag egentligen äter rätt antibiotika och rätt längd? Jag kan inte hjälpa det men jag har förlorat all respekt för de läkare jag träffat. Har också upplevt att unga läkare inte vill säga att de inte vet, då gissar dom hellre och riskerar patienters hälsa. Letar efter någon jag kan få ställa frågor till? Jag är dansare, jag kan inte låta bli att oroa mig kring hur vida det är säkert att träna, fysisk aktivitet under behandlingen och innan man försäkrat sig om att twar-bakterien är borta? Jag vore tacksam om nån vill svara på mina frågor och höra av dig till mig. Tack och hej. Berätta era historier! P.s. Är det någon som möjligtvis ha numret eller mejladressen till Gunnar Sandberg? (den ledande läkaren i sverige kring twar bakterien).
Vänliga hälsningar!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Wilerna
1978 • Göteborg
#41
16 januari 2012 kl 18:51
Gilla
Jag vill också ha en förklaring av kristoffer, denna tråden blev en allmän diskussion kring twar och inte bara kring den som stratade den.
Gunnar
1973 • göteborg
#42
16 januari 2012 kl 19:56
Gilla
Dana, du frågade mig hur man blir resistent mot antibiotika. Tycker jag svarade på den frågan igår(20:08)Är det något oklart finns det bokstavligt talat hur mycket som helst publicerat( bla var världshälsodagen 2011 vigd åt resistensproblemet globalt, gissa hur det ser ut i Spanien, Thailand mfl som saluför antibiotika över disk..).Däremot kan man bli smittad av multiresistenta bakterier(MRSA ex), de blir man inte av med, men det kanske Sandberg med flera kan lösa med årslånga behandlingar med vanco..
Wilerna
1978 • Göteborg
#43
17 januari 2012 kl 15:18
Gilla
Det är hemskt om det i sverige går sålångt som i spanien, thailand. Men är man sjuk så är man. Du får mig att framstå som om jag vill att det inte ska finnas några strikta regler kring antibiotika utskrivning. Så är fallet absoult INTE! Rätt antibiotika för rätt bakterie. Har genom detta forum fått reda på att folk köper antibiotika på internet (för att dom tror att dom har twar). Även om läkare har sina brister när det gäller twar så måste ni uppsöka läkare för att ta beslut om du ska få antibiotika eller ej. Det kan vara svårt att hitta bakterien, men man ska inte ge sig om man känner sig sjuk.
Eric Z
1970 • Jönköping
#44
17 januari 2012 kl 16:44
Gilla
Som nämnts tidigare i tråden kan det vara ide´att se vad som står om twar på Internetmedicin. Intressant att författaren är Docent Göran Falck som även Sandberg refererar till i sin tidigare artikel som man lätt hittar om man googlar på "sandberg twar". Där står bl.a (Internetmedicin) att de flesta twarinfektioner inte sk behandlas och att den kroniska formen i regel recidiverar trots behandlingsförsök.
Exa
1979 • Stockholm
#45
17 januari 2012 kl 21:04
Gilla
ja att den tar omtag en gång är mer regel än undantag har jag läst flera gånger, så man ska därför förbereda sig att ta en likadan kur till inom 2-12 månader. Det krävs ofta upprepade behandligar sägs det. Är en vecka in i pencillinkuren nu, två veckor kvar :)
Dana
1965 • Helsingborg
#46
18 januari 2012 kl 06:44
Gilla
@exa, är det självbehandling eller av läkaren förskriven dos och behandlingslängd?
Eric Z
1970 • Jönköping
#47
18 januari 2012 kl 08:12
Gilla
Jag får intrycket att Falck är restriktiv till antibiotika. Det kan övervägas vid vissa akuta fall med uttalade symtom men om man hamnat i kronisk fas har antibiotikan dålig effekt eftersom sjukdomen kommer tillbaka. Många som springer, eller håller på med någon annan regelbunden fysisk aktivitet, och som tvingas avhålla sig från detta pga vad det än må vara för symtom, kommer att uppleva sina symtom som mycket uttalade. Då det nu verkar vara så att sjukdomen i de flesta fall läker ut måste det vara svårt att avgöra om den tredje eller fjärde antibiotikakuren är den som tillslut gjorde att man tillfrisknade, eller om det bara vardet naturliga förloppet.
Exa
1979 • Stockholm
#48
18 januari 2012 kl 20:21
Gilla
@Dana, har varit sjuk i 8 år, läkarna säger de gjort "alla" tester men twar va inte en av dem, har googlat i 8 år och besökt läkare och letat efter vad som kunde vara fel, insjuknade en vecka efter en spruta med influensavaccin så jag inser jag letat på fel ställe :) läste om gunde i tidningen oc hörde mig själv tänka "det är ju precis sådär det började för mig" h kom in på twar, har ägnat 40 timmar till att läsa om det twar och när jag läste hur svårt det är att upptäcka bakterien även om man har det och läkarna inte har nån vidare kunskap så kände jag nej, det blir självbehandling och spara mig ett par månader tjata på läkare som inte tar sitt jobb på allvar :)
1971 • Stockholm
#49
18 januari 2012 kl 20:33
Gilla
Funderar själv lite över den här diskussionen. Vad är orsaken till att läkare är så okunniga vad gäller chlamydia/TWAR? En möjlig förklaring är förstås att alla med läkarexamen är idioter? Det vore tråkigt, eftersom jag själv nyligen tagit just en sådan examen - och har börjat arbeta i primårvården där jag diskuterar antibiotika med patienter varje dag.

Håller tummarna hårt för att det inte finns en sådan järnhård lag som med absolut nödvändighet gör mig ignorant, osympatisk och inkompetent?
Exa
1979 • Stockholm
#50
18 januari 2012 kl 21:58
Gilla
ovanlig sjukdom, dyrt att testa, går inte testa på alla som kommer in och gnäller om ont i halsen, trötthet osv, svårt att upptäcka.

Sen är det tidsmässigt, i mitt jobb som rådgivare/säljare är mina möten ca 1.5 timme, hos doktorn får jag 15 minuter, klart det är svårt att sälla några diagnoser på det. kostnadsjakten har gått ut över kvaliteten.

Jag jobbar som säljare mot högsta ledningen i stora internationella företag, med toppresultat.. men jag misslyckas nästan boka tid med min läkare och övertyga honom att jag är sjuk, så tycker jag otroligt synd om alla utan säljerfarenhet som söker läkarvård idag.

Hörde ett citat som jag tycker är talande "Man måste vara väldigt frisk för att orka med att vara sjuk"

Shadow Man
1970 • Lund
#51
19 januari 2012 kl 03:55
Gilla
Exa, du kanske först borde försöka boka in ett möte med dig själv och på allvar ställa dig frågan vad du pysslar med.
Att självdiagnosticera sig efter att ha läst några timmar på internet och sedan glatt "inhandla" flera kurer stark antibiotika...
Är ju bara så otroligt korkat och oansvarigt.

Småbarn och gamla dör i onödan varje dag som direkt följd av multiresistenta bakterier, och värre lär det bli om alla tänker som dig Exa.
1952 • Varberg
#52
19 januari 2012 kl 09:41
Gilla
Jag har full förståelse för att man inte är intresserad att stödja policyn att minska antibiotikaanvändningen om man tror att just denna medicin har effekt mot sin egen sjukdom. Man ska dock vara medveten om att antibiotika kan ha allvarliga direkta biverkningar för egen del. Detta är också ett viktigt skäl till att man ska vara rimligt säker på att det har effekt.
I vissa fall kan jag tänka mig att det är värt att prova mot den kroniska formen under förutsättning att det sker under god kontroll och efter noggrannt övervägande.
Sedan vill jag vara tydlig med att jag liksom flera andra här ser hotet från multiresistenta bakterier som det största vi har inom medicinen just nu.
Exa
1979 • Stockholm
#53
19 januari 2012 kl 09:42
Gilla
Har läst i ÅTTA ÅR om vad som kan vara fel, har besökt ett antal läkare, överläkare osv på en rad olika orter om i landet. och hittade för några månader sedan TWAR och allt stämmer in klockrent på vad jag upplevt, orkar helt enkelt inte tjata ett halvår till på trötta läkare. Eller annorlunda uttryckt, man måste vara rätt frisk för att orka med att vara sjuk.

Det här handlar inte om småbarn och gamla utan om att jag ska bli frisk.

1959 • Saltsjö-Boo
#54
19 januari 2012 kl 10:50 Redigerad 19 januari 2012 kl 11:19
Gilla
Men är inte det här ett aktuellt samhällsproblem? Folk är så stressade, man måste vara högpresterande hela tiden i arbetslivet och/eller i löpningen och har inte tid att vara sjuk eller låta ungarna vara sjuka.

Hade själv haft långdragna infektioner i hals och luftrör som spontanläkt. Det har alltid funkat utmärkt att springa (och gör gott) om man väljer tillräckligt låg intensitet. Stress och prestationskrav (som får en att ta i mer än vad som är nyttigt) har dock ofta gjort att det blir bakslag i tillfrisknadet.

Delvis baserat på egna erfarenheter så tror jag inte på långvariga behandlingar med bredspektraantibiotika mot ospecifika diffusa sjukdomar. De kanske ger en viss symptomlindring för stunden (placeboeffekt?) men löser oftast inga problem på sikt. I slutändan måste kroppen själv kunna hålla infektionerna i schack...

Och om vi nu pratar uthållighetsidrott så tror jag heller inte att vi till fullo förstår hur antibiotika kan påverka effektiviteten på cellnivå. Tänker närmast på mitokondrierna som ju är ett slags symbiotiska bakterier och därmed också känsliga för många typer av antibiotika...
1991 • Sollentuna
#55
19 januari 2012 kl 20:20
Gilla
Jag fick Twar för några år sedan. Detta medan jag gick på skidgymnasium och tränade/tävlade väldigt mycket. Jag hade varit förkyld, trött, hade ofta huvudvärk och känt mig väldigt svag under cirka ett halvårs tid. Det spelade ingen roll hur mycket jag än tränade - jag presterade inte bättre. Jag minns att varje dag när jag kom hem från skolan var det enda jag ville göra gå och lägga mig och sova. Visade sig att jag hade Twar och fick äta antibiotika (Doxyferm) i två veckor, vilket hjälpte. Visst, jag kände mig sliten och trött ganska lång tid efter det och det tog tid att bygga upp sig igen men det var först jag fick antibiotikan som något hände överhuvudtaget.
Exa
1979 • Stockholm
#56
19 januari 2012 kl 21:09
Gilla
skönt att höra du blev bra
Dana
1965 • Helsingborg
#57
19 januari 2012 kl 21:33
Gilla
@exa, alltså på ngt sätt beundrar jag dig att du vågar ställa diagnos för sig själv utan ngn som kan bekräfta(åtminstone) att det kan handla just om twar. själv har jag också kommit på tanke att jag kanske har den här sjukdomen, fast mina simptomer är"bara" slem samling och klumpkänslan i halsen. sedan 4 år tillbacka.. trött var jag också men det visade sig att ha med låga pulsen att göra. förstår du vad jag menar? det finns såååå många sjukdomar med likadana symptomer.
men om du tycker att det ger resultat dvs du känner förbättring då har du gjort rätt. men annars hade jag personligen slutat om jag inte känner förbättring.
hur som hälst, lycka till. själv skulle jag aldrig våga det:)
Wilerna
1978 • Göteborg
#58
19 januari 2012 kl 21:55 Redigerad 19 januari 2012 kl 22:02
Gilla
För att sammanfatta det senaste 10 inläggen. Så vill jag säga att käka inte antibiotika om du inte har fått klartecken av läkare genom twartester, både för ditt eget bästa och för samhällets. Rätt antibiotika till rätt bakterie annars har de ingen effekt, då är det bara onödigt att gå och knapra bredspektra-antibiotika och slå ut alla goda bakterie, det tar oerhört på kroppen med antibiotikan. Sen vill jag också varna för att köpa antibiotika på nätet, fullkomligt livsfarligt! De är inte kontrollerade! Och ni vet hur det är, läkemedelsföretagen vill tjäna pengar, dessa läkemedel är inte hundraprocentiga. Ta inte den risken! Var rädd om hälsan, det är det viktigaste.. Förstår att många är frustrerade av att inte få någon hjälp men låt inte det göra er naiva.
Exa
1979 • Stockholm
#59
19 januari 2012 kl 22:41
Gilla
@Dana, jag är uppväxt bland egenföretagare och filosofin om man vill ha något gjort så får man göra det själv :)

Upplevde ett annat problem för ett tag sedan, gick till doktorn ( som dessutom är överläkare) som gjorde "alla tester" och kom fram till att det inte var något fel på någonting, jag hade själv googlat ett par hundra timmar på området och frågade doktorn, testade du det här? Varpå doktorn sa nej det är så ytterst osanorlikt att det är det. Efter mycket tjat och uppvisande av forskningsrapporter gick han med på att köra mina tester. Fick ett jobbigt samtal från doktorn efter en vecka som hostade fram "ehh ja du hade visst rätt, jag skickar dit vidare till specialist på området".

Hade det varit enkelt att få göra ett test på twar, hade det funnits ett självklart test med 100% träffsäkerhet på om man har det eller inte, hade doktorerna skrivit ut den mängd pencillin som gunnar sandberg rekommenderar, (för tar man mindre riskerar man att förvärra det) och hade det tagit mindre än ett par månaders väntan att få en läkartid, ja då hade jag gått till läkaren och tagit proven. Nu bedömer jag min egen analys är lika bra som någon doktors, och man måste våga tro på sin övertygelse.


Lovar att skriva här vad som händer, hurvuda jag blir frisk eller inte, är uppe på 10 dagars kur nu, men räknar inte med förbättring förrän slutet av perioden, dvs framåt dag 30 eller t.o.m längre.
Dana
1965 • Helsingborg
#60
20 januari 2012 kl 06:09
Gilla
visst håller jag med dig när det handlar om eget men när deet är hälsan i fråga så...jag vet inte. jag skulle vara rädd att få mycket svårare konsekvenser än det. fast detsamma är ju, om man vill tänka lite längre, med alla dom"naturläkemedel" man köper dom fast man inte vet vad är det verkligen och hur pass dom är farliga, vilka biverkningar kommer efter många år kanske osv. men men, gör det ont, så är man berädd att göra allt möjligt att bli av med den så du är vuxen person och får bestämma själv. än en gång, lycka till .
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.