Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 2015 visningar

Inläggssulor

1985 • Nyköping
#1
16 januari 2012 - 13:36
Gilla
Vad tror ni effekten kan bli av att alltid använda sina inlägg? Även till vardags i alla skor?

Jg har haft mina inlägg konstant sen hösten började och jag frågar mig nu om det kan vara en bidragande faktor till min skada? Att mina muskler har blivit svagare och svagare pga att de ej har aktiverats så mycket pga inläggen.

Låter det som något troligt? Tror ni jag skulle kunna hjälpa mig själv genom att inte ha inläggen i skorna till vardags. På jobbet och så vidare?

Hur använder ni era inlägg? Är det någon som använder sina inlägg jämt eller är det bara jag?
Philip Sutherland
1980 • Kungsbacka
#2
16 januari 2012 kl 13:58
Gilla
Desto mer du använder dina inlägg, desto svagare blir din fot. Det är en ond cirkel.
1962 • Stockholm
#3
16 januari 2012 kl 14:04
Gilla
Om du går mycket i ditt jobb så använd dem bara då och spring utan. Du går ju fler timmar i veckan än du springer. Jag plockade ur mina sulor direkt när jag blev bättre i min skada och använder dem bara på jobbet numera. Fungerar utmärkt för mig.
Micke Larsson
1971 • Norge
#4
16 januari 2012 kl 14:18
Gilla
Jag tror på växelbruk, precis på samma sätt som jag tror att det är nyttigt för kroppen att växla mellan olika skor. Vid gång behövs inläggen inte alls, får inga känningar även om jag går 2-3 mil. Vid löpning använder jag dem kanske på vartannat pass i snitt. Sällan på pass <7 km och nästan jämt >15 km.
Mattias
1970 • Göteborg
#5
16 januari 2012 kl 14:25
Gilla
Som jag ser det finns det två huvudspår när det kommer till sulor. De tillverkare som går in och styr/låser hälen och de som inte gör det. Det finns olika teorier hur många valv vi har i foten. Det jag vet är att det finns ett längsgående och ett tvärgående valv. De flesta leverantörer av sulor fokuserar på det längsgående valvet. Det finns en leverantör som har vågat göra en prefabricerad sula med en pelott, dvs en "kudde" under det tvärgående valvet. Det är Arch Flex System. Den sulan låser inte fotens rörelse utan skapar en dynamisk stöd.
Har själv använt sulor från olika märken i snart 20 år. Mycket nöjd.
1985 • Nyköping
#6
16 januari 2012 kl 14:26
Gilla
hmmm...

Låter intressant. Det slog mig bara idag. Eftersom jag har vilat från löpning i över fyra veckor nu och provade ett lätt pass igår och det fortfarande inte kändes riktigt ok.
Så funderar jag nämnligen över om problemet inte kommer direkt från löpningen utan från min vardag på något sätt.
Då slog det mig att det skulle kunna vara inläggen som har försvagat min muskulatur.
Ska sluta använda dem till vardags ett tag och se vad som händer.
1985 • Nyköping
#7
16 januari 2012 kl 14:28
Gilla
Kanske skulle säga att det handlar om ortopediska inlägg gjorda efter min fot. Dem har hjälpt mig med mina benhinnor och fick bort alla de problemen på bara ett par veckor. Och har inte kännt något där på över ett år.
Micke Larsson
1971 • Norge
#8
16 januari 2012 kl 14:32
Gilla
Menar du att orsaken till att du skaffade inläggen (benhinnorna) inte gett dig några problem på över ett år, men trots det har du använt inläggen i alla skor, både vid löpning och annars? Det är till att vara lite av en vanemänniska va :-)?
1985 • Nyköping
#9
16 januari 2012 kl 14:41
Gilla
hehe... När du formulerar det på det viset så låter det ju rätt så konstigt.

Men jag var så rädd för att få tillbaka problem och att jag skulle få andra sorts problem. Så får man ju rådet av alla (som egentligen inte har någon koll) att jag behöver ju inlägg. Eftersom jag pronerar.
Micke Larsson
1971 • Norge
#10
16 januari 2012 kl 14:53
Gilla
Jag är i ett liknande läge, skaffade ortopediska inlägg i november 2010. Ortopedteknikern som gjorde dem sa på en direkt fråga att jag skulle få leva med inlägg resten av livet, alldeles oavsett löpsteg osv. Det tog nog ett halvår innan jag vågade prova att springa utan dem, och upptäckte att det funkade alldeles utmärkt. Jag kör som sagt med sulorna på nästan alla långpass, men jag tror att det är nyttigt både för muskulaturen och löpsteget att variera skor, sulor och t o m att regelbundet springa utan både inlägg och skor.

Vi är ju alla olika, men jag tycker att du skulle testa, först något pass och sedan fler. Benhinnorna har aldrig besvärat mig, men jag undrar om du inte skulle kunna släppa inläggen på jobbet och den fritid när du inte springer. Jag pronerade ganska kraftigt när jag började springa, men har alltid gått mycket och aldrig haft några problem då.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.