Löpning Kom igång 9 inlägg 1736 visningar

Enlighten me!

Linda P
1984 • Knästorp
#1
22 mars 2008 - 15:59 (Redigerad 22 mars 2008 - 16:06)
Gilla
Tjahej. Lite tips och goda råd sökes.
23åring tjej som varit helt fysiskt inaktiv fram till nyår, Som precis fått upp näsan för det här med löpning. Som det ser ut nu har jag bara sprungit ca 1-2ggr vecka för att dryga ut konditionsträningen.(Har inte haft tillgång till internet hela tiden så har inte kunnat anteckna alla rundor här på jogg) men mer och mer börja tycka att det är ju förbannat kul att springa.
Och den dagen jag kan springa en mil lär leendet på läpparna aldrig släppa. Men nu till saken. Jag vill ju förbättras. Springer 5km en gång i veckan och nu har det tyvärr bara blivit på löpband då det varit lite för halt (ja jag är fumlig och klantig) för att springa ute i betongjungeln. Jag har ganska taskigt flås och 5km är väl det jag pallar innan jag blir blå. Men jag suktar efter mer! Så. Hur bör jag lägga upp min träning? Jag läser varenda liten tråd här och snappar upp massor med tips men skulle behöva ett lite mer personligt upplägg. Som det ser ut idag så tränar jag ca 5 dagar i veckan, blandad kompott med gruppträning,rodd,cykel,crosstrainer och så lite nosning på löpning. Skulle behöva hjälp på upplägg med hur jag bör genomföra ett löppass. Som det är nu springer jag mina 5km och sen vill jag helst lägga mig och dö för en stund :-)
Jag vet inte heller hur många pass i veckan som borde innehålla löpning och hur dom olika passen borde se ut. Finns det någon annan träningsform som främjer löpning? och finns det någon man bör akta sig för och isf varför?
Jag är med andra ord en mycket vilsen själ med drömmar om att kunna springa både längre och snabbare :-) och jag bler enormt motiverad och peppad av att se hur grymma ni andra är.
Enlighten me!
1956 • PARTILLE
#2
22 mars 2008 kl 16:09
Gilla
Varför 5 km en gång i veckan? Prova att springa 2,5 km tre gånger i veckan. Du har ju redan 5 km i kroppen och tränar allround om jag fattar det hela rätt. Du verkar ju ha jättebra förutsättningar för att löpträna.
Dela upp löpningen, jag tror inte det kommer att dröja länge förrän Du byter ut ett 2,5 km pass till 5 km. Sedan byter Du ut ytterligare ett osv. När Du känner Dig bekväm på den distansen. Gör Du om det igen. Fast då byter du ut en 5 km:are till en 7,5 km:are. Fortare än Du tror är Du uppe på 10 km. Försök behålla Din allroundträning, så mycket det går.
Du fixar detta lätt. Kom igen, kämpa på :-)
1982 • Lund
#3
22 mars 2008 kl 16:48
Gilla
Jag är inte så påläst om löpning så sett men jag var där du är nu för lite mer än ett år sen och känner verkligen igen mig. Vi verkar även ha samma träningsbakgrund. Mitt sätt att ta mig ur det var att leka lite med hastigheterna, lutningen och distansen. Kolla in de olika programmen som finns på löpbandet, sätt upp små mål (tex om fyra minuter ska jag vara uppe i x km) och försök att inte fastna i ett tempo. Sen så är det ju oundvikligt att det känns jobbigt ibland, men det blir ju lättare med tiden. Jag såg stjärnor och trodde att jag skulle svimma när jag sprang 5 km på löpbandet i januari förra året men kom ändå runt Göteborgsvarvet på två timmar samma år. Det blir ju enklare att hålla uppe motivationen om man är inställd på ett mål.
Och om du tränar fem dagar i veckan kanske det är bäst att de dagar du springer ligger efter vilodagar så att du inte är sliten redan när du ställer dig på bandet. Jag tycker att tre dagar löpning i veckan är lagom, då kan jag både behålla och förbättra mina resultat. Sen tränar jag andra muskelgrupper två dagar i veckan och har två vilodagar. Funkar finfint.

Är ju som sagt ingen proffslöpare men detta är iaf vad mina erfarenheter lärt mig. Sen är ju allt sånt här individuellt men jag är helt säker på att du bara kommer tycka det är roligare och roligare ju mer du springer. Så kommer ju våren snart och att springa ute är ju faktiskt bra mycket roligare än att nöta löpband.

Lycka till!
2006 • Alingsås
#4
22 mars 2008 kl 16:55
Gilla
Jag tycker också att du bör försöka springa flera gånger i veckan, men att du drar ned på sträckan så att du orkar. 2,5 som Stefan föreslår kan kanske vara lämpligt, sen kan du successivt öka sträckan med kanske några hundra meter i veckan. Jag är fullkomligt övertygad om att du klarar milen om några månader.

När värmen kommer tycker jag att du ska springa ute istället. Det är inte lika psykologiskt jobbigt när det finns en del att titta på.
Linda P
1984 • Knästorp
#5
24 mars 2008 kl 17:55
Gilla
Tack för alla tips! kanon att man har er.
Idag börjar den nya träningsrutinen. 2,5 km x 3 dagar i veckan. Då är frågan bara vilket tempo man bör hålla? Sprang ganska lungt på 6,38/km idag och fysiskt sett känns det bra. Men pulsen rusar iväg vilket är högst störande då jag inte tycker det är jobbigt. Iof var jag på ett annat gym idag där det var extremt varmt och hög luftfuktighet.
Dock är det omöjligt att få någon vettig medel och maxpuls utan pulsklocka. Kanske skulle vara något att skaffa sig.

Ja så fort det går vill jag springa ute. Jag verkligen längtar faktsikt. Men nu har det ju varit så förbaskat halt och isigt ute runt där jag bor. Men bara det blir bar mark så ska jag ut i buskarna jag med!
1956 • PARTILLE
#6
24 mars 2008 kl 19:59
Gilla
Linda! Spring i ett för Dig behagligt tempo och öka senare när Du känner att det verkar OK!
1969 • Sala
#7
24 mars 2008 kl 21:12 Redigerad 25 mars 2008 kl 10:00
Gilla
Linda, jag tror starkt på pulsklocka. Den har varit till enorm hjälp för mig sedan i höstas då jag började löpträna. Det är inte helt osannolikt att du springer för fort helt enkelt. Sänk till 60% av maxpuls, d.v.s. gissningsvis kanske högst 140 i puls.

Jag tror inte på 2,5x3. Det skulle innebära 10 minuters ombyte och upp till 30 minuters duschning och ombyte igen bara för 16,5 minuters aktivitet. Nej, jag tror att du ska fortsätta med 5 kilometer, men sänka farten till 7:30 min/km eller 8 km/h. Om du ändå känner dig jättetrött efter det, sänk till 8:00 min/km eller 7,5 km/h. Jag har väldigt bra erfarenheter av att det är farten som dödar, inte distansen.
EvaMarie
1957 • Linköping
#8
25 mars 2008 kl 09:14
Gilla
Ett bra sätt att gradvis komma vidare i sin träning är att följa (eller låta sig inspireras av) ett färdigt träningsprogram. På så sätt ökas intensiteten gradvis och du luras inte att ta i för hårt samtidigt som du kan följa din egna framsteg och samtidigt vara "garanterad" att du når dina mål.

Tidningen iForm skriver en hel del tokiga saker, så du bör ta det mesta som skrivs där med en sund nypa salt, men de har faktiskt mycket bra löpträningsprogram för att komma igång. Jag använde mig själv av dessa när jag började med löpträning för några år sedan och de har också fungerat finfint för kompisar till mig. Jag skulle gissa att du kan börja någonstans mitt i 5-km-programmet och sedan raskt övergå till 10-km-programmet.

Du hittar programmen här: http://www.iform.se/Crosslink.jsp?d=900&a=4101
Mr. B
1963 • Hemma
#9
25 mars 2008 kl 10:39
Gilla
www.marathon.se finns också massor av utmärkta träningsprogram i olika varianter, från "komma upp ur soffan" till betydligt hårdare program.

Annars gäller ju alltid Rune Larssons fina råd: "träna så att du längtar till nästa träning".
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.