Löpning Träning 6 inlägg 1383 visningar

Motstridiga mål?

1968 • Helsingborg
#1
8 januari 2012 - 20:51
Gilla
Jag har anmält mig till mitt första maraton, Stockholms Marathon den 2 juni i år. Jag följer 3:30-programmet på marathon.se och tror det är realistiskt att jag hamnar på 3:30-4:00, men kommer att tycka att det är en seger i sig att ta mig runt.

Samtidigt tänkte jag springa Springtime i Helsingborg den 5 maj som är ett millopp. Förra året sprang jag det loppet på 41:56 och det vore kul att försöka komma under 40 i år. Dock tror jag inte det kommer att gå utan träning som fokuserar på just det målet.

Frågan är alltså om det går att sikta på båda dessa mål, eller om jag ska nöja mig med maraton i vår och sikta på sub-40 någon annan gång.

Vad tror ni?
GöranH
1975 • Gävle
#2
8 januari 2012 kl 22:10
Gilla
Det är ju en månad mellan loppen, och för att bli bra millöpare behöver du en del långdistanspass. Din marathontid är ju dessutom något lägre i målsättning än miltiden så jag tycker inte att det ska vara någon direkt motsättning. Springtime i Helsingborg är ett väldigt roligt men tufft lopp att springa en personbästa-tid på. Backen upp genom Pålsjöskog efter bara någon km knaprar värdeful tid och gör ju dessutom benen sjukt sura av mjölksyra. Så siktar du på springa det loppet under 40 behöver du bra fysisk uthållighet och mental hårdhet. Just sådant ger ju långdistanspassen extra mycket av. Go ahead säger jag. Om du inte redan gör det, skulle jag rekommendera dig att prova på IS Götas träningspass ifall du vill utvecklas ytterliigare. IS Göta är väldigt duktiga och kommer plåga dig genom många givande intervallpass och långpass.
1972 • Mörarp
#3
9 januari 2012 kl 09:20
Gilla
Tränade själv till Stockholm marathon och körde mycket långpass > 25 km + backintervaller. Satte samma år PB på milen på Springtime så jag tror att om du tränar för marathon kommer ett bra Springtimeresultat som ett brev på posten.
Bengt
1979 • Vallentuna
#4
9 januari 2012 kl 11:49
Gilla
Jag är oxå rätt övertygad om att farten kommer automatiskt om du tränar för marathon. Personligen tog jag milen på 40min strax efter att ha sprungit stockholm marathon på 3:34 förra året.
2006 • Alingsås
#5
9 januari 2012 kl 13:11
Gilla
Träna för under 40 på milen men kör långpass en gång i veckan.

Eftersom du bor i helsingborg så tycker jag du ska gå in på www.isgotafriidrott.se
1968 • Helsingborg
#6
9 januari 2012 kl 13:27
Gilla
Tack för er input! Vad som gör mig lite tveksam är att de träningsprogram jag hittat för milen sub-40 innehåller en hel del kvalitetspass i ett rasande högt tempo. Att köra dessa pass och dessutom långpass på >25 km varje vecka verkar väldigt tufft. Jag har vid ett par tillfällen tidigare råkat ut för benhinneinflammation när träningsmängden ökat för mycket för snabbt,

Jag ska nog fortsätta med maraton-programmet under januari och februari och bestämma mig i början av mars om jag ska växla över till ett program för milen sub-40.

Angående IS Göta, så skulle jag gärna träna med dem, men med familj och barn så är det många tider som ska passas som det är, så jag behöver vara flexibel med när jag lägger min träning. Därför är det svårt att träna med en klubb.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.