Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 9003 visningar

Gammal klassiker: Halsont! Dagisbaciller?

Magnus
1975 • Sjöbo
#1
17 mars 2008 - 20:06
Gilla
Jag har varit elitidrottare (löpning,simning, cykel, triathlon) i många år och i princip aldrig varit det minsta sjuk.
För 2½ år sen fick vi en son som sen ett år tillbaka går i förskola. Föga förvånande är man nu förkyld ca minst en gång i månaden (förkyld med halsont 1 vecka - halvfrisk 3 veckor, typ..)
Därmed har man man i princip fått lägga ner träning och tävlande helt vilket i sin tur har gett mig konstant dåligt humör (inge bra för familjefriden...)

Efter detta inledande gnäll undrar jag bara:
Varför gör det halsonda sig mest påmind på kvällen? Känns ofta inget på dan men när det närmar sig kväll kryper det på en och försvinner inte förrän man ätit frukost dan efter...
Och finns det inte NÅNTING I HELA VÄRLDEN man kan göra för att undvika detta?
1980 • Göteborg
#2
17 mars 2008 kl 21:02
Gilla
Är du inte jättesjuk och känner att du orkar träna tycker jag att du skall träna. Måttlig träning stärker immunförsvaret. Finns egentligen inga belägg för att det skulle vara farligt att träna vid en övre luftvägsinfektion. Att göra det försiktigt och lyssna på kroppen är nog vettigt dock.

Varför halsont känns mest på kvällen vet jag inte. Kanske för att kortisolnivåerna går ner. Kortisol är ju antiinflammatoriskt, borde dämpa svullnaden i halsen.
Annki Waltgård
1961 • Uppsala
#3
18 mars 2008 kl 19:48
Gilla
Jag har hört att man kan träna när man är förkyld, men INTE när man har feber eller ont i halsen. Då är det vila som gäller.
Angående dagisbaciller tror jag att mycket sömn och vitaminer är bästa sättet att öka motståndskraften. Jag jobbar på dagis med ett gäng 1-3-åringar som ganska ofta är förkylda. Trots det har jag inte varit sjuk på 1,5 år. Men så försöker jag sova 8-9 timmar per natt och äter c-vitamintabletter dagligen.
Hemkokt svartvinbärssaft är också kanonbra om man börjar bli lite rosslig
Nina Nilsson
1967 • VALLA
#4
19 mars 2008 kl 08:30
Gilla
Jag var på et dagis möte nyss där en smittskyddsläkare höll föredrag, han sa att man får räkna med 10-15 infektioner första året barnet är på dagis så det borde snart bli bättre. Själv har jag en dotter på dagis sedan 7 månader tillbaka sen jag började med kan jang för en månad sen är det bättre med halsen
Magnus
1975 • Sjöbo
#5
19 mars 2008 kl 14:50
Gilla
Alltid kul att veta om fler sitter i samma sits :-)
15 virusattacker första året, ja då borde det vända snart...
O yes, utan sömn blir det ännu värre.

Mattias:
Det här med kortisol lät ju väldigt intressant!
Kroppseget ämne? Vad har det för funktion i kroppen?
Vad har du mer att berätta om detta? Eller kanske en länk till nån informativ sajt?
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#6
19 mars 2008 kl 19:18 Redigerad 19 mars 2008 kl 19:19
Gilla
Här är en till som sitter i samma båt. Förkylningar och flunsa har avlöst varandra och det börjar bli segt att köra igång för femtielfte gången...

Det här med att man kan träna med förkylning... Det är en skröna som hängt med länge. Mycket länge.
Jag håller alltså inte med om att man kan/ska springa/träna när man är förkyld. Du kan omöjligt avgöra var förkylningen sitter. Har du otur är hjärtmuskeln drabbad och då kan det bli sista rundan...

Elitidrottare har läkare som avgör om personen i fråga kan vara med på en tävling, och det är en helt annan sak. Där tar man prover och avgör om det kan vara farligt eller ej. I vart fall är det lika dumt av dem, som av motionären att fortsätta sitt träningsprogram under en förkylning.

Dock kan man ut och gå/röra på sig. Allt efter behag. Men aldrig genomföra en träningsrunda.
/Roger
1972 • Domsjö
#7
19 mars 2008 kl 20:14
Gilla
Efter att ha fått mer och mer ont i halsen en vecka så gick jag till farbror doktorn. Visade sig att jag har halsfluss. Bra att jag gick dit, pencellinkuren borde göra sitt ganska snabbt.

Kan man drömma om ett pass på söndag kanske?? Hoppas!
1980 • Göteborg
#8
20 mars 2008 kl 15:32
Gilla
Att plötsligt dö under ett träningspass är extremt ovanligt om man tänker på hur många som tränar. Det beror oftast då på ett medfött hjärtfel, inte en infektion.

Kortisol är ett stresshormon som produceras av binjurarna. Mängden i blodet varierar naturligt under dygnet med lägst nivåer under natten och högst under dagen. Förutom att verka antiinflammatoriskt (precis som den liknande molekylen kortison) så höjer det blodsockret. (Har inga bra länkar.)
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#9
20 mars 2008 kl 18:43
Gilla
Gjorde ett test igår för att kolla detta med immunförsvaret kontra lätta förkylningssymtom. Var lätt snuvig och hade en sån där torr sträv ret-känsla i halsen sedan ett dygn. Lite svullna körtlar på hals/nacke.
Gav mig ut på ett långpass i lugn fart därför att det var enda dan på länge som chansen fanns.
Idag är jag frisk som en nötskrika, ingen snuva, ingen strävhet i halsen och inga körtlar. Trött efter ett lååångt pass dock...
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#10
21 mars 2008 kl 18:32 Redigerad 21 mars 2008 kl 18:37
Gilla
Vad trött jag blir på er som envisas med att träna när ni är krassliga. ;o(
Lyssna inte på snacket om att det inte är farligt med att träna lite snuvig. Det kan faktiskt vara sista gången ni snör på skorna... även om ni inte tror på det.
http://www.jogg.se/?sida=forum&subid=1939

En av min frus kusiner dog strax innan han fyllde 30 bast. Obduktionen visade att det berodde på akut hjärtsäcksinflammation. (Kan ha varit hjärtmuskeln, men jag har för mig det var hjärtsäcken.) Dödsfallet inträffade när han tränade innebandy. Han tränade alltså med lite snuva som inte berodde på att han var sjuk utan bara lite snuvig... (som ni påstår att man kan göra alltså...)
http://www.fass.se/LIF/lakarbok/artikel.jsp?articleID=74697

Ni gör givetvis vad ni själva vill i era liv, men jag tränar aldrig förkyld, och skulle det vara så att jag känner mig konstig i kroppen när jag springer går jag tillbaka utan att springa vidare. Oftast bryter en förkylning ut inom ett par dagar...
/Roger
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.