Löpning Träning 4 inlägg 3532 visningar

Grundkondition

Hejkkl
1989 • Finland
#1
30 december 2011 - 21:58
Gilla
Vad är det? Finns det? I mina öron låter det lika sant som jultomten.

Bara för att man har tränat i sina yngre dagar har man väl inte en "skaplig grundkondition" om man idag inte har tränat på flera år. Jag hörde ett argument om att muskelminnet skulle vara avgörande i saken.

Muskelminnet har väl snarare med motorik att göra än med syreupptagningsförmågan?
Däremot avgör väl gener, kost, arbete och fritidsintressen hur snabbt man kan avancera sin kondition.

Gott nytt år!
1980 • Norrtälje
#2
30 december 2011 kl 22:28
Gilla
Hej
Det finns en studie som på djurförsök har visat att om man har varit tränad som ung så har man lättare att träna upp sig som äldre. Detta kan jag själv tycka mig känna igen från mitt tidigare yrke, även om det givetvis inte stämmer på alla. Sen behövs det ju mer än en studie för att det ska anses som vetenskapligt bevisat. Men det ger ju en fingervisning. Jag har inte läst hela studien (bara abstraktet) så jag kan inte uttala mig om kvalitén på den.

Källa: Gundersen, K et al. Myonuclei acquired by overload exercise precede hypertrophy and are not lost on detraining, PNAS Published online before print August 16, 2010, doi: 10.1073/pnas.0913935107
A
1970 • Halmstad
#3
31 december 2011 kl 10:01
Gilla
Här är en länk på ämnet grundkondition.
http://traningslara.se/konditionstraning-for-fotbollspelare-del-iv-klassisk-forsasong/

Verkar oklart vad det egentligen är för något, men det vore rimligt om det avsåg VO2-max i första hand. Sedan kan man utifrån VO2-max specialisera sig på olika typer av arbeten genom rekrytering av olika typer av muskelfibrer, tolerans mot mjölksyra, uppbyggnad av muskelstyrka, anpassning till kontinuerligt eller intervallbaserat arbete etc.

1972 • Landvetter
#4
31 december 2011 kl 12:22
Gilla
Med grundkondition avser man nog ofta de genetiska förutsättningarna. Dvs arvet. En del föds med bättre förutsättningar för att bli duktiga på konditionssport än andra. Maximal syreupptagningsförmåga är en viktig parameter, och den är träningsbar, men inte hur mycket som helst, utan bestäms till stor del av arvet. Den måste ligga på en hög nivå även utan träning och ofta högre än vad en "normal" människa kan komma överhuvudtaget för att man skall kunna bli tex elit i en extremt konditionskrävande gren. Detta är min teori och åsikt. Ingenting annat.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.