Löpning Skador & Rehab 54 inlägg 18697 visningar

Gjutna sulor

1972 • Kiruna
#1
30 november 2011 - 11:14
Gilla
Jag har fått ont i foten , troligtvis Plantarfascit. Ska gjuta ortopediska sulor och har förstått att det finns en heldel olika sulor.Tar tacksamt emot råd och tips om det.
Köpte gjutna sulor på en sportaffär som första steg men de är så tjocka och omöjliga att använda.
Har bokat en tid hos en ortopedingenjör men har hört att löplabbet på Kungsgatan i Stockholm är duktiga.
Berätta gärna vad ni vet :)
< < < 1 2 3 > > >
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#41
7 december 2011 kl 12:31
Gilla
@Thomas Mellanfoten belastas väl ändå bara huvudsakligen via valvstrukturen, det är väl hela syftet? Fotens kontaktpunkter med marken är ju hälen och trampdynorna vid 1:a respektive 5:e metatarsus oavsett hur hög hålfot man har. Det du skriver gäller ju för alla hålfotskonfigurationer. "För stor belastning" innebär väl att man springer för långt och hårt? Kan personer med hög hålfot springa ö.h.t?
Varför vill man undvika att sträcka ut en sena som tenderar att bli kortare med åren? Borde inte gradvis ökning i belastning underhålla och stärka senan så att den bibehålls elastisk och klarar av belastningen?

@Mikael Ok, då förstår jag vad du menar. Att vilja dela med sin av sina erfarenheter när man har begränsad kunskap ser jag ändå som en tillgång. Någon kan ju bli hjälpt av det. Skillnaden är nog lite hur man väljer att framställa det - som information som bidrar till en kunskapsbank eller som ren fakta. Ödmjukheten kommer nog med kunskap. Jag kanske är lite väl kategorisk när jag är övertygad om något, men

@Kerstin Artros är väl delvis en följd av att stabiliserande muskler är för svaga så att brosket får ta smällen istället? Hallux valgus har en tydlig koppling till svagt inre fotvalv. Behandling av artros är primärt träning.
Nya inlägg - flyttar du bara inte då belastningen från det slitna brosket till friskt brosk så att det känns bra för stunden? Hur gick det senast? Hjälpte inläggen i långa loppet?

I mina ögon borde inlägg användas ungefär som huvudvärkstabletter. När det blir så illa att foten måste avlastas för att kunna läka så är det motiverat. Inför tidsbegränsade händelser som man vet kommer utsätta foten för större belastning än den kan ta kan de även funka som förebyggande åtgärd. Annars är det träning som gäller för att undvika återfall. Kraftig dämpning i skor ser jag på ungefär likadant. Därför tycker jag att den minimalistiska diskussionen hör hemma här i allra högsta grad.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#42
7 december 2011 kl 12:59 Redigerad 7 december 2011 kl 13:06
Gilla
@Niclas "Ja, jag undrar över kopplingen. Frågan är vad man gör när man fått pf, inte huvudsakligen vad man gör för att undvika den"
Är det så långsökt? Ta dig ur den akuta fasen och sen åtgärda orsaken.
Ta sig ur den akuta fasen är väl alla redan överens om att det handlar om att avlasta fascian så att inflammationen kan lägga sig? Det kan man göra exempelvis med avlastande ortopediska inlägg, eller genom att vila. Vad som är bäst där vet jag inte.
Sen är ju den stora frågan hur man åtgärdar orsaken, annars kommer ju problemet tillbaka. Största orsaken tycker jag är självklar i det att fascian blir överbelastad. Då kommer vi till en ny fråga - varför? Jo, för att den utsätts för mer belastning än den klarar av. Antingen får man alltså dra ner på belastningen eller så får man se till att den klarar av mer belastning, dvs träna upp den. Dvs antingen inlägg eller träning. Jag tycker inte att det är svårare än så. http://jimhaselmaier.blogspot.com/2010/02/orthotics-temporary-or-long-term.html Bra blogginlägg av en privatperson.

Och jo, jag lyssnar också hellre på berättelser från personer som upplevt sina problem under lång tid och som har löst dem, än på en läkare som klämmer på en i en kvart, läser i en bok och hänvisar till något som någon annan har skrivit för längesen. Åtminstone när det handlar om den här typen av problem som ingen egentligen vet något om säkert.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#43
7 december 2011 kl 13:12
Gilla
Ops, där avbröt jag visst en mening mitt i;
"Jag kanske är lite väl kategorisk när jag är övertygad om något, men " det jag hoppas bidra med är att utöka den stora kunskapsbank som finns här så att den kollektiva intelligensen till slut kan peka ut vad som är bäst för var och en.
1982 • Ulricehamn
#44
7 december 2011 kl 18:34
Gilla
@Tor: Jag fick lära mig att foten belastas 25% på hälen 12,5% på MTP1 och 12,5% på MTP5. Men det är egentligen inte sant för att man inte bara belasta på 3 punkter. Det är väl huvudbelasting.
För stor belastning kan innebär mycket. För hårt underlag, för långt, fel typ av skor... Plantarsenan fungerar på samma sätt som ett knäled. Mot 2 håll, fram och tillbaka, dras isär och dras ihop. Men vad händer om senan dras snett? Senfästen blir överansträngd och kan blir inflamerad.
Självkart får en person med högt fotvalv springa. Jag har massor kunder med högt och extremt högt fotvalv som springa Göteborgsvarvet utan som helst problem. Problemet med höga fotvalv är att man lätt faller i en valgus ställning. Försöka man då att springa i en pronationssko blir det oftast för mycket pronationsstöd och personen får meniskproblem. Då är det bättre att hjälper till och ge foten lite stöd och support i kombination med en neutralsko. Som sagt vissa kan faller i valgus men inte alla!
En plantarsena som har blivit för kort kan och måste man försöka att strecha ut. Försiktig och step by step. Det händer inte på en vecka. En person som är född med högt fotvalv och kort sena kan strecha så mycket den vill. Senan kommer hellre går av än att bli längre.

Det jag skrev är bara ett exempel som kan händer men som sagt alla människor och fötter är individuella med olika bakgrund. Ett problem går inte lösa bara i ett löparforum.
Britt-Marie Wiman
1958 • Floda
#45
7 december 2011 kl 18:40
Gilla
WRT på Mölndalsvägen i ---Göteborg är proffsen här på formgjutna sulor från avtryck från dina fötter. 1800:-
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#46
7 december 2011 kl 19:40
Gilla
@Thomas
"Problemet med höga fotvalv är att man lätt faller i en valgus ställning" Menar du alltså att personer med högt fotvalv är i större behov av ett starkt inre fotvalv? För det är väl det som kollapsar när man faller i valgusställning? Är problemet att man inte kan kompensera upp pronation hos personer med högt fotvalv så låter det väl ändå som att lösningen är att få tillräcklig styrka i fotvalvet så att det håller upp hela vägen?

"En plantarsena som har blivit för kort kan och måste man försöka att strecha ut"
"... och varje steg du springer kommer 2,5 gånger din kroppsvikt på foten. Senan dras isär och blir för mycket belastad. "
Är det inte då kontraproduktivt att förse en person med kort plantarsena med stöd för foten så att uttänjningen som kommer av den naturliga belastningen förhindras?

"Men vad händer om senan dras snett? Senfästen blir överansträngd och kan blir inflamerad." jag antar att man vill uppnå balans mellan belastningen i häl, MTP1 och MTP5 för att undvika att senan dras snett? Om jag står på snett underlag så kommer jag aldrig kunna ha 25%,12,5% & 12,5% belastning på de tre huvudbelastningspunkterna vid balans. Den lägsta punkten kommer få högre belastning. Varför är det bra att ha inlägg som inte är plana i så fall? Att ha styrka nog att kunna hålla balans på ett helt plant underlag borde väl ge den bästa belastningsfördelningen?
1982 • Ulricehamn
#47
7 december 2011 kl 22:46
Gilla
Kära Tor!
Nej jag menar inte att personer med högt fotvalv är i större behov av ett starkt inre fotvalv! Men dom är i behov!
Följande:
Du kör till jobbet med bilen. Bilen stannar för att du glömde tanka och nu måste du putta fram bilen till nästa benzinmacken. Vad gör du? Står du precis bakom bilen och putta eller ta du några steg för att få fart och putta sen?
Eller en bogserlina... när du dra en bil, kör du fram försiktig tills linan är spännd eller gasa du på med en gång?
Som jag skrev tidigare, visst måste man strecha ut senan men det tar veckor, månader till o med år, och jag tycker inte att det är kontraproduktivt att ge foten valvstöd för att foten och så med senan rör sig iallafall. Så mycket stöd kan du aldrig få att senan ligger helt still och dras sig ingenting. Senan måste töjas försiktig och inte med våld. I mitt fall med mina 80kg skulle det blir 200kg varje steg på en fot!
Dom här 25% osv. är en vanligt statiskt belastningsmätning på plant underlag. Det är la självklart att det omöjligt att upnå en sån jämn belastning under löpningen.
Jag känner väldig tydlig att du inte är en vän av inlägg osv. och det tycker jag är helt ok. Grattis att du klara dig utan sulor och att du har bra styrka men det finns faktiskt folk som pga av genetiska problem, sjukdom eller liknande inte har bra styrka. Har dom rätt att få hjälp eller måste jag nu säger till dom att de behöver bättre styrka?
Niklas Boman
1978 • Karlskrona
#48
7 december 2011 kl 23:13
Gilla
Måste fråga dig Thomas, har du någon gång rekommenderat någon att träna upp foten,
istället för att göra sulor åt de…?
Tex en ung ”oförstörd” tonåring som kommer in med sina första fotproblem…?
1982 • Ulricehamn
#49
8 december 2011 kl 00:05
Gilla
Hej Niklas! Jag har faktiskt gjord det. Jag tillverkar bara nånting när jag vet att det kommer hjälpa. Ibland kommer folk till mig och säger att dom behöver inlägg. Behöver dom inte det tycker jag är det inga problem att vara ärlig och rekommendar hellre nya promenadskor om dom kommer med dåliga skor. Samma sak när föräldrar kommer med sina barn som inte ens har fyllt 4år. Det är bara att tacka nej.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#50
8 december 2011 kl 01:57 Redigerad 8 december 2011 kl 01:58
Gilla
@Thomas Jag tänkte mest utnyttja din kunskap eftersom du är utbildad i ämnet, till skillnad från mig. När jag hittar svagheter i dina teorier utifrån min egen skrala kunskap så vill jag ju fylla hålen på något sätt. Det är mycket jag inte visste tidigare som du fått mig att förstå! Att verkar korkad och provokativ är nog det mest effektiva sättet, för då slipper jag linda in argumenten så mycket, dessutom ger det mig uppenbarligen klara och raka svar av dig hittills :) Förlåt om du uppfattar det som aggressivt och ensidigt, det är inte det som är meningen.

Är personer med högt fotvalv svagare i fotvalven än andra då? Min sena belastas väl lika mycket som deras, så varför kan de inte få lika starka plantarsenor som jag med träning? Har det att göra med den högre sträckningsgrad som ett högt fotvalv utsätter senan för vid valgus?

Point taken i första halvan av resonemanget. Tar det så lång tid så förstår jag den delen i behandlingen. Kan man tänka såhär: Om en person med högt fotvalv hade utsatt sina plantarsenor för högre belastning redan från unga år så hade risken för att de dragit ihop sig minskat?

Klart det blir omöjligt med en exakt belastningsfördelning när man springer, men det måste väl ändå vara det man strävar efter? En så optimal balans som möjligt alltså? Då tycker jag det är dumt att stoppa något i skorna som jag tycker får fötterna att belastas i sidled och därmed garanterat förstör den möjligheten.

Jag är vän av inlägg när det behövs! Men jag tycker att det rekommenderas inlägg hit och dit alldeles för ofta. Inlägg är som sagt, i mina ögon, ingen långsiktig lösning för en person utan genetiska problem, direkta strukturella skador eller sjukdom. Hur många med plantar fasciit kan hitta en orsak i genetiska problem och sjukdom snarare än ren överbelastning som grundas i svaga muskler, sen- & muskelfästen? Det är det jag menar. Hur många hoppar på kryckor efter att smärtan efter en stukning har lagt sig? Det är en annan typ av avlastning som för övrigt borde hjälpa för PF men där det är lättare att inse när det är dags att kasta kryckorna.
För i övrigt friska personer så borde inlägg vara ett hjälpmedel som användas sparsamt under så kort tid som möjligt.

Självklart ska de få hjälp! Det är ju där jag tycker inläggen fyller störst syfte. Ingår det inte alltid rekommendationer att se förbättra styrkan när man gör inlägg? Det är vid sådana tillfällen som jag skulle köpa varenda ord du säger utan att blinka.
Richard Blank
1978 • Alingsås
#51
8 december 2011 kl 16:45
Gilla
Jag har gjort inlägg på löplabbet och fick svaret att jag skulle använda dom i en övergående fas. Använde dom i ca 3 månader men det blev inte nämnvärt bättre. Sedan provade jag att tejpa fötterna och det var ju hur bra som helst. Då gick det ju att springa på allvar igen (eller i alla fall lite längre).
I mitt fall så tycker jag att tejp är tusen gånger bättre än inlägg. Det avlastar senan bättre och för 1800:- så får man ganska mycket tejp.
Tejpar man rätt så försvinner ju det onda helt!
Jag har lite svårt att förstå hur en sula som inte greppar tag om hela foten kan avlasta senan, men det är ju mycket annat jag inte heller förstår. Är det så att man med inlägg belastar senan mer jämt så förstår jag resonemanget. Men jag röstar ändå på tejp.
Min ena fot är nu helt återställd och jag har aldrig några känningar i den. Den andra foten brottas jag fortfarande med till och från och när det blir lite sämre så tejpar jag bara så att det går att springa i alla fall.

Hoppas vi alla snart blir kvitt denna jävulska åkomma!
Förhoppningsvis kommer det ett piller som botar pf en gång för alla!
Richard Blank
1978 • Alingsås
#52
8 december 2011 kl 16:47
Gilla
... och den här tejpen tycker jag fungerar väldigt bra. http://www.skadebutiken.se/cc3/strappal-idrottstejp/prod_61.html
1982 • Ulricehamn
#53
9 december 2011 kl 10:59
Gilla
Hej Tor!

"Har det att göra med den högre sträckningsgrad som ett högt fotvalv utsätter senan för vid valgus?"

Jag det stämmer!

"Om en person med högt fotvalv hade utsatt sina plantarsenor för högre belastning redan från unga år så hade risken för att de dragit ihop sig minskat?"

Yes absolut.

Ett inlägg är ett hjälpmedel för vissa personer. Det beror ganska mycket på vem som få inlägg. Har du en tant som inte kan går hjälpa man till att förbättra livskvalitèn. En löpare kanske behöver tillfällig hjälp. Klart är bra styrka det bästa för en idrottare. En 14 årig kille med plattfot som sitta hela dagen framför datorn kommer aldrig blir av med sina inlägg. En aktiv person som rör sig regelbunden behöver inte inlägg hela sitt liv det håller jag med dig! Ett inlägg ska inte deaktivera muskulaturen det är det viktigaste men tyvärr ser jag många tillverkade inlägg som precis gör det!
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#54
15 december 2011 kl 19:36
Gilla
Thomas, då förstår jag mer. Vi är nog t.o.m. överens :) Tack för tålamodet!
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.