Löpning Skador & Rehab 54 inlägg 18713 visningar

Gjutna sulor

1972 • Kiruna
#1
30 november 2011 - 11:14
Gilla
Jag har fått ont i foten , troligtvis Plantarfascit. Ska gjuta ortopediska sulor och har förstått att det finns en heldel olika sulor.Tar tacksamt emot råd och tips om det.
Köpte gjutna sulor på en sportaffär som första steg men de är så tjocka och omöjliga att använda.
Har bokat en tid hos en ortopedingenjör men har hört att löplabbet på Kungsgatan i Stockholm är duktiga.
Berätta gärna vad ni vet :)
< < < 1 2 3 > > >
1972 • Stockholm
#21
5 december 2011 kl 15:05
Gilla
Med rätt skor (neutrala då gjutna sulor tar bort ev avvarter), gjutna sulor och övningar rekommenderade av löpar-ortoped och disciplin att göra övningarna så kommer det gå jättebra!
1952 • Varberg
#22
5 december 2011 kl 15:07
Gilla
@Thomas och Niclas: Precis. Jag hade avgörande hjälp av mina formgjutna sulor när jag hade en PF-bristning.
Pär M
1969 • Umeå
#23
5 december 2011 kl 21:03
Gilla
gjutna sulor är det bästa som finns:-)

dock använder jag dom ej i löparskorna utan i jobb skor och "fritidsskor" för det är skorna jag har mest nytta av dom.(mest tid)

har åxxå slalompjäxor och skridskor (som värms efterfoten)
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#24
5 december 2011 kl 21:34 Redigerad 5 december 2011 kl 21:40
Gilla
Jag ställer mig helhjärtat på Mickes sida i den här frågan.
PF, som ju är en inflammation, kommer sig ofta av överbelastning eller irritation av något slag. Irritationen kan t.ex .bero på tryck från ett uppbyggt hålfotsstöd i skon eller något annat som ligger emot muskeln när den försöker prestera. Försök själv spänna en muskel när någon trycker på muskeln eller senan. Klart det blir irritation. Överbelastningen beror allt som oftast på allmänt för svag muskulatur i området, inte sällan i kombination med bristfällig löpteknik.
Dålig balans och hållning kan faktiskt också ge upphov till liknande problem eftersom tårna ibland pressas ner mot marken som kompensation för dålig balans. De bitarna har jag lärt av sjukgymnast och av egna erfarenheter.
Jag ser lösningen som en kombination av träning av muskulaturen i foten, regelbunden stretching av alla tre fotvalv på varje fot, tåflexorerna och den andra muskulaturen som styr pronation och hålfotsfunktionen, eventuell massage för att skynda på läkeprocessen och därtill se till att hålfoten har ordentligt spelrum i skorna. Stretching av det drabbade området och lättare styrketräning för kringliggande områden, speciellt problemmuskulaturens antagonister, ser jag som det viktigaste under läkeprocessen, medan styrketräningen för hela foten är viktigast under återanpassningen.

En hög hålfot kanske ställer andra krav på styrka i hålfoten, men varför skulle det vara en anledning till ortopediska inlägg? Ska vi på samma sätt gipsa armarna när vi får tennisarmbåge? Är nästa steg att gipsa hela foten när nästa grupp av stabiliserande muskler visar sig för svaga?

För bristningar eller andra faktiska skador kan jag förstå nyttan avlastningen som ortopediska inlägg ger, men så länge det bara handlar om inflammation så är det oftast fråga om styrka.

Jo, jag har själv blivit ordinerad ortopediska inlägg för tusentals kronor på runnersstore och nån norsk lycksökare i sthlm-marathon-tältet. Varit med om PF, framåtroterade axlar, löparknä, tennisarmbåge, ja, att överbelasta muskler här och där över hela kroppen för att märka att vila och avlastning är bara en lösning i det akuta skedet. Stretching och rehabträning/förebyggande styrketräning har hjälpt mig åtgärda allt hittills, trots misslyckade försök av sjukgymnaster och dyra inläggsrekommendationer från yrkesfolk. Inget av alla problem jag stött på har någonsin kommit tillbaka med den metoden!
Jag blev rent ut sagt lycklig när en kille på Löplabbet höll med mig om att pronationsstöd och inlägg bara är temporära lösningar för kortsiktigt bruk eller för rena skador. Tänk Peter Forsbergs skridsko. En lösning för att kunna springa utan att egentligen vara tillräckligt tränad för det. Ett sätt att få fler människor att springa, gå ner i vikt och bättra på hälsan och konditionen på kort tid. Det håller bara kortsiktigt och vid enstaka tillfällen, men för någon som påstår sig träna löpning är det annars inget alternativ.
Pust. Jäklar vad långt det blev.
Mikael G
1976 • Bromma
#25
5 december 2011 kl 22:13
Gilla
Måste säga att jag blir lite trött på alla som utgår från sina egna problem och tror att det som var lösningen för dem gäller för alla.

Tor, tror du att Peter Forsberg bara testade inlägg och helt struntade i att träna foten?
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#26
5 december 2011 kl 22:43
Gilla
Har själv hämtat ut mina gjutna ilägg från sjukgymnasten idag. Ett tips är kanske att låta någon som inte lever på att sälja sulor bedöma om du är en sulkandidat eller inte. Som min sjukgymnast sade: att ta en avgjutning av foten kan man lära en apa, det är lite småfix därförinnan och därefter som kan vara lite svårare. Har som flera ovan sagt en aning svårt för svart/vita åsikter, det finns lika många sanningar som det finns människor och utifrån egna erfarenheter så väljer jag sulan nu för att bli smärtfri och avlastad för att så småningom förhoppningsvis kunna klara mig utan den.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#27
5 december 2011 kl 22:55 Redigerad 5 december 2011 kl 23:14
Gilla
@Mikael Nej, det menar jag verkligen inte! Det skrev jag inte heller. Jag menar att det är vid situationer som Forsbergs som ortopediska inlägg eller annan stödteknologi är motiverad och nödvändig. När det inte går att lösa problemet på naturlig väg.
Har man försökt och kommit fram till att det inte går på annat sätt så är det fantastiskt bra att möjligheten med ortopedisk teknik finns. I många andra fall anser jag att det är att göra sig en björntjänst. Man kan på lång sikt inte köpa sig ur alla situationer.

Om din första kommentar syftar på mig, så har du misstolkat mig. Då har jag inte varit tillräckligt tydlig. Jag tror inte att det här är lösningen för alla. Däremot tror jag att många inte behöver sulor för att bli av med sina besvär. Om det här är ett forum för alla nivåer på kunskap så tror jag det är än mer viktigt att betona vikten av att underhålla styrka i löpmusklerna och hur man åtgärdar många problem långsiktigt utan att behöva betala dyra pengar för något som kan vara fel. Jag hoppas att jag bidrar till den informationen. Om jag har fel så hoppas jag att någon rättar mig, för jag vill sannerligen lära mig mycket fortfarande.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#28
5 december 2011 kl 23:06 Redigerad 5 december 2011 kl 23:13
Gilla
Det skulle ju vara kul att se resultatet på någon som blivit ordinerad inlägg och fått träningsprogram av ortopeden, men som bara använder stretching, och träningsprogrammet men inte inläggen. http://www.sportsinjuryclinic.net/cybertherapist/front/foot/plantarfasciitis/plantarstretch.php
1972 • Nynäshamn
#29
6 december 2011 kl 07:46 Redigerad 6 december 2011 kl 07:59
Gilla
Jag har nyligen skaffat ortopediska inlägg pga att jag har höga fotvalv och hade haft problem med återkommande Plantar Fasciit. Inlägg gjorde jag hos OT Center i Södertälje, ett par till jobbskorna och ett par till löparskorna. När jag fått mina inlägg provade jag sedan ut nya neutrala löparskor på löpband hos Löplabbet. Första rundorna var mycket smärtsamma, det gjorde outhärdligt ont i hålfoten. Detta berodde på att sulan var för uppbyggd just där, så det blev ett par återbesök till ortopeden för finjustering av inläggen. Efter två justeringar, så har jag äntligen fått ett inlägg som passar min fot/sko/löpsteg perfekt. Nu kan jag springa utan smärta! :-)

Mitt tips är att inte ge upp om inläggen inte känns bra direkt, dom kan behöva justeras på tjockleken, vinklar, mm. Avgjutningen gör ju att inlägget är anpassad till din fotsula, men inlägget måste ju också anpassas till skons insida. Det räcker inte att "klippa" till den efter orginalsulans form. Gå tillbaka till ortopeden tills du är nöjd. Betalar man över 1000 kr för sina inlägg, så ska det bli bra.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#30
6 december 2011 kl 11:33
Gilla
Ni med högt fotvalv - Har ni fått någon förklaring till varför personer med högt fotvalv är mer benägna att råka ut för plantar fasciit?
1982 • Ulricehamn
#31
6 december 2011 kl 19:45
Gilla
Tack David! Fin sagt. Att inläggen inte fungera med en gång betyder inte att ortopeden/tekniker har gjord ett dåligt jobb mera att alla fötter är individuella och alla avgjutningar (gips, scanning, liggandes, ståendes) bara är statiskt! När du rör dig händer helt andra saker. Also en justering i efterhand tycker jag är helt vanligt.

@Tor
Har du högt fotvalv belastar du mycket framfoten och hälen men inte mycket i själva "mellanfoten". Betyder din plantarsena blir kortare med årerna. Senan är väldig spännd och varje steg du springer kommer 2,5 gånger din kroppsvikt på foten. Senan dras isär och blir för mycket belastad.

A&O inom löpning är streching efter träningen för att förbygga en hälsporre eller plantar fasciit! www.fotproffs.se
Mikael G
1976 • Bromma
#32
6 december 2011 kl 21:20
Gilla
@Tor nej jag syftade inte speciellt på dig i min första kommentar, det här är inte den första tråden som handlar om PF och inlägg eller inte. Jag syftade allmänt på alla som kategoriskt uttalar sig i ett ämne de har en väldigt begränsad kunskap i och där man ofta utgår från sig själv och tror att alla andra är hjälpta av samma sak. Triggades väl av att du skrev att du var på Mickes sida.

Tycker man kan vara lite mer ödmjuk och inse att lösningen för alla kanske inte är barfotaskor (säger inte att du har sagt det men det är en utbredd åsikt på detta forum). Endel fötter lämpar sig inte för det och kan istället behöva lite extra stöd, speciellt under den akuta fasen av PF.
Robin
2008 • Götet
#33
7 december 2011 kl 02:33
Gilla
"Tycker man kan vara lite mer ödmjuk och inse att lösningen för alla kanske inte är barfotaskor (säger inte att du har sagt det men det är en utbredd åsikt på detta forum). Endel fötter lämpar sig inte för det och kan istället behöva lite extra stöd, speciellt under den akuta fasen av PF. "

yep, men problemen är oftast orsakade av högklackade pjäxor, utan dessa hade aldrig inläggen behövts.
1972 • Stockholm
#34
7 december 2011 kl 07:12
Gilla
Nu var ju inte frågan vad som orsakar pf, utan vad som krävs när den inträffar.

Håller med om att en större ödmjukhet, och akademiskt synsätt vore välkommet. Läkare jag pratat med ser på problemet universiellt, och har både kunskap och erfarenhet inom området. Och är INTE så kategoriska som vissa här.

En nyttig mening att tänka på innan man postar inlägg: det behöver inte fungera för alla bara för att det fungerar för mig. Vad säger vetenskapen och kvantitativa studierna?

Vetenskapen och dess studier (genom flera läkare) föreslår gjutna inlägg till mig, och många, många andra. Kan vara värt att tänka på kanske.
Robin
2008 • Götet
#35
7 december 2011 kl 09:14
Gilla
"Vetenskapen och dess studier (genom flera läkare) föreslår gjutna inlägg till mig, och många, många andra."

och läkemedelsindustrin föreslår statiner trots ofarliga kvoter, diabetesmedicin istället för kostomläggning. undrar varför, kan man ju nästan tro att de får betalt. ohh wait.
1972 • Stockholm
#36
7 december 2011 kl 10:03
Gilla
"och läkemedelsindustrin föreslår statiner trots ofarliga kvoter, diabetesmedicin istället för kostomläggning. undrar varför, kan man ju nästan tro att de får betalt. ohh wait."

Fantastiskt låg tilltro till flertal år av medicinska studier. Fascinerande. Visst finns det vissa särfall där medicinska vetenskapen inte fungerar fullt ut - men jösses, tänk lite bredare.

Jag lyssnar betydligt hellre på en läkare som haft hundratals riktiga studier av skador, än jag lyssnar på en person som berättar utifrån sina egna och subjektiva erfarenheter hur det fungerar på alla.

Micke Wigstrand
1964 • Tranås
#37
7 december 2011 kl 10:06
Gilla
Varför skulle mina fötter vara så annorlunda jämfört med andras?
Visst kan de vara bredare eller smalare, men grundfunktionen är nog lika.
Jag tycker det är så som Tor säjer. Man förutsätter alltid att smärta kan fixas med något yttre hjälpmedel, och det kan man säkert en kort tid. Och det gäller även läkare. Men jag tror att väldigt få har fötter som inte går att springa med utan skydd och överdriven stötdämpning, bara man lyssnar på kroppen.
Man kanske ska vara mer förvånad över att inte fler har problem med tanke på sättet många springer på.
Hur många har fått tips på hur man kan ändra ett katastrofalt löpsteg på någon av våra större kedjor som Intersport eller Stadium?
Tror inte att det är så många, men många, (även jag ) har fått deras tjockaste och stabilaste skor och direkt felaktig teknik ordinerade av deras "experter" på löpning.
Ett bra löpsteg lär man ju sig inte på ett löpband på två minuter, men många kunder skulle vara mer behjälpta av enkla justeringar av steget än skyddskor.
Det tror jag även gäller vid ordination av iläggsulor.
Nu kommer säkert Niclas undra över kopplingen till vad man ska göra när man fått PF, men jag tycker det är relevant att försöka undvika problemen.
1972 • Stockholm
#38
7 december 2011 kl 10:12
Gilla
Ja, jag undrar över kopplingen. Frågan är vad man gör när man fått pf, inte huvudsakligen vad man gör för att undvika den (vilket iofs är intressant, men inte relevant i denna tråd).

Jag håller med om att sportkedjorna har i många fall grund kunskap om skor och skadeförebyggande - absolut.

Min huvudinvändning är att man verkar ta enskilda råd, från enskilda indiivider, mer seriöst än en läkarkår med åratals studier och behandlingar när det gäller gjutna sulor. Auktoritetsaversion?

Sedan är ju skadeförebyggande metoder, minimalistiska skor, springteknik, jätteintressant. Men, som sagt - off topic.
Kerstin Kilborn
1956 • Lysekil
#39
7 december 2011 kl 10:30
Gilla
Hej!
Jag går på sportskadekliniken i Vänersborg och var där första gången för 10 år sedan. Har haft gjutna sulor sedan dess och mina ben och fötter säger till när det är dags att stärka om sulorna eller gjuta nya.
Har under detta året fått jätteproblem med förslitningar och lätt artros i båda fötterna begynnande Hallux Valgus , Fick nya sulor igen och jag är nästan smärtfri nu fast jag vet att det ju inte blir botat. Nä , sulorna är det bästa jag har.....men de ska vara gjorda av en kunnig människa med riktiga grejer och vara personliga.
Ha det bra!!//Kerstin
Kerstin Kilborn
1956 • Lysekil
#40
7 december 2011 kl 10:33
Gilla
Ska kanske tillägga att jag med gjutna sulor självklart menar sulor som är gjutna till mina fötter efter att de är scannade i en riktig apparat som visar vad just jag behöver.
Detta gäller ju inte bara idrottande människor utan alla med knä eller fotproblem. Sök hjälp , den finns!//Kerstin
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.