Löpning Avancerad träning 62 inlägg 6408 visningar

Landa på framfoten

Fernando Redondo
1989 • Stockholm
#1
2 november 2011 - 10:03
Gilla
Hej!

Jag har nu joggat ett par månader och det går bara bättre och bättre. På senare tid har jag dock funderat på min fotnedsättning. Jag har nämligen sett joggare vars fotnedsätting sker på framfoten och där deras pendelrörelse med benen alltid ligger bakom kroppen. Deras fot sätts aldrig ned framför.

Jag försökte detta idag men fick inte till det, det känns fruktansvärt konstigt.

Jag sätter i dagsläget ner hälen först, ganska distinkt.

Jag vill få den studseffekten som de flesta framfotslöpare har.

Nu undrar jag om ni har några tips på hur jag kan lära mig detta, och hur jag bör värma upp då jag kan tänka mig att det är en stor omställning att gå från hälnedsättning till framfotsnedsättning då jag antar att man belastar vaden mycket mer?

Tack på förhand alla joggare!
< < < 1 2 3 4 > > >
2006 • Alingsås
#2
2 november 2011 kl 10:06
Gilla
Ta kortare steg med högre frekvens så landar du längre fram på foten. Tänk på att lyssna på kroppen. Det är som du skriver betydligt hårdare på vaden innan du byggt upp den styrkan som krävs.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#3
2 november 2011 kl 10:06
Gilla
Sök på "pose running" på youtube så hittar du en massa olika instruktionsfilmer. Och vill du bli mer seriös så anmäler du dig till en clinic här: http://www.bgmsanalys.se/index.html
Helena Årstein
1977 • Saltsjö-Boo
#4
2 november 2011 kl 10:09
Gilla
Lärde mig förra veckan att det inte handlar om att springa bara på "framfoten" utan om att ha tyngdpunkten där! Nästan hela foten ska i men belastningen ska ligga på främre delen av foten. Fick lära mig att man ska stå helt vanligt och sen falla framåt. Av ren reflex kastar du ju tillslut fram benet och sätter i foten (för att inte ramla) - DÅ, får du rätt fotisättning.
Igår lärde jag mig ytterligare en sak: tummarna ska peka 5 i 12, 5 över 12. På så sätt vinklar men upp bröstet vilket gör att man springer mer upprätt.
Armarna ska hållas i 90 grader och bara pendla fint intill kroppen.
Ja, det är iaf det jag har lärt mig hittills......
/Helena
1971 • Lillehammer
#5
2 november 2011 kl 10:35
Gilla
Få fram höfterna. Det är det som avgör var tyngdpunkten hamnar.
Sen är det nog så att för att kunna landa korrekt på framfot, är skor med lag häl (4-5 mm eller mindre skillnad mellan häl och tå ).
Att framfotslöpa med skor med 15 mm hällyft har väldigt lite med ett avslappnat och effektivt löpsteg att göra.
1976 • Sollentuna
#6
2 november 2011 kl 10:42
Gilla
Ta av dig skorna och spring! När du hittat rätt kan du ta på skorna igen och springa på samma sätt.

Testa också att jogga på stället, och sedan sakta öka farten framåt, fortfarande med samma isättning.
Micke Larsson
1971 • Norge
#7
2 november 2011 kl 12:41 Redigerad 2 november 2011 kl 12:41
Gilla
Jag håller med Claes! (Och sabba inte det här nu, Claes, låt oss vara överens för en gångs skull (-: )

Och så har jag ett par videolänkar jag tycker tar upp hur du kan tänka i övergången till en landning längre fram på foten:
http://www.youtube.com/watch?v=rkUqkdPQHis
http://vimeo.com/12451532
Fernando Redondo
1989 • Stockholm
#8
2 november 2011 kl 13:30
Gilla
Tack för alla svar! Jag ska titta på alla videoförslag och ta det väldigt lugnt i början.

Mina skor har en relativt bastant häl, alltså ganska hög. Är det ändå möjligt att applicera en landning på framfoten?
Bertil Örjestad
2008 • Umeå
#9
2 november 2011 kl 13:43
Gilla
Kapa bort hälen på skon som jag gjorde med ett gammalt sk gräsklippare par.
1942 • Piteå
#10
2 november 2011 kl 14:13
Gilla
Dagens skor är gjorda för motionärer. Dessa skor är svåra att göra frånskjut när det gäller hög fart. Det bästa resultaten i träning och tävlingar fick man i skor med låg häl. Man kan ju undra..varför ingen når 70-talets resultat med dessa nya skor.
1971 • Nykvarn
#11
2 november 2011 kl 14:14
Gilla
En väldigt hög uppbyggd häl gör det lite svårare men det går men återigen...fokusera inte fotens landning, då spänner du dig bara i fotleden!

Som Henrik skriver i inlägg #3 så öva upp en högre stegfrekvens (och var beredd på att det tar ett tag) och se till att vara stark i bålen så att du orkar hålla höften hög som Mats skriver i inlägg #5, tänk "näsan först" för en bra hållning. Vad gäller foten så är ett annat tips att fokusera på kort kontakttid mellan fot och mark, dvs istället för att fokusera på fotens ladning fokusera på att lyfta den så snabbt som möjligt efter nedslag istället.

Övning ger färdighet och kom ihåg att det inte är något självändamål i långdistanslöpning att hälen aldrig ska nudda marken som vissa verkar tro eller förespråka. Hos många långdistansare med ett effektivt kort löpsteg så sker landning på mitt-eller framfot och sedan fjädrar hälen ner och rör marken i nästa skede.
Leif Höglund
1978 • Stockholm
#12
2 november 2011 kl 14:28
Gilla
Martin: Dagens skor? Ganska grov generalisering där va? Det finns ju ett enormt antal "minimalistiska" skor för tävling/träning med extremt liten drop från häl till tå ute på marknaden.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#13
2 november 2011 kl 14:30
Gilla
Jag vet inte om det redan nämnts men en till sak är att inte tänka så mycket på hur man landar utan mer på att lyfta upp (den bakre) foten snabbt.
I POSE brukar de säga "Pull, pull, pull"
Om du lyfter foten snabbt från marken så har den kontakt med underlaget väldigt kort stund.
Du tvingas då landa snabbt med den andra foten för att inte rasa till marken vilket gör att ditt steg blir kort och hamnar under kroppen så som det är tänkt.
Med rätt hållning ("fallandes framåt") och bra stegfrekvens (runt 180 enkelsteg/minut) så kommer tekniken kännas mer naturlig.

Ett bra tips som nämndes är att öva på stället. Kör lite kvicka steg (gärna barfota) och landa på framfoten utan att röra dig framåt.
Då du sedan vill avancera framåt så gör du detta genom att luta dig framåt. Det är kroppslutningen som ger dig fart, benen pinnar på precis som innan. Öva att springa på stället, röra dig framåt, stanna till (fortfarande med benen i rörelse), framåt igen osv.

Kolla videos, köp boken "POSE method of running" av Dr Romanov och boka in en POSE mini clinic med Markus på BGMS-analys. Lämpliga skor underlättar mycket.

Ge inte upp för att det känns märkligt i början, det är inget konstigt.
Du kommer behöva öva en hel del innan den nya tekniken känns naturlig. Jag hade stora problem i början särskilt med nedförsbackarna och vid skarpa svängar, minns jag. Nu två år senare är nedförslöpning nog min starka sida.

Lycka till!
1960 • Södermalm
#14
2 november 2011 kl 20:24
Gilla
Framfotslöpning är en ren konsekvens av att springa avspänt. Det mesta man läser i ämnet är tyvärr vilseledande. Om man försöker härma någon annans rörelse så blir det tvärtom spänt och det blir en försämring även om man landar på framfoten.

Det viktigaste är att hålla en hög stegfrekvens, minst 180 steg per minut. Det blir väldigt korta steg om man springer långsamt. Då hamnar det mesta av tyngden på framfoten som en ren konsekvens av att man landar med foten nära kroppen. Men det ska göras genom att skjuta ifrån så lite som möjligt. Att tänka att man lyfter foten från marken så tidigt som möjligt är ett bra knep att bli av med ovanan att skjuta ifrån mer än nödvändigt. Det behövs väldigt lite kraft framåt för att springa. Barfota är ett annat bra knep.

För att korta ned tiden som foten är i marken och inte tappa fart kan man också behöva tänka på att förskjuta tyngdpunkten framåt. Bra bålstabilitet och bra hållning hjälper. Avspända armar brukar vara mindre än 90 graders vinkel.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#15
2 november 2011 kl 21:34
Gilla
"Mina skor har en relativt bastant häl, alltså ganska hög. Är det ändå möjligt att applicera en landning på framfoten?"

Jag tror det blir svårt. Du kommer att springa och spänna dig som Klas säger. Om du tänker dig att du sätter ner din fot barfota och att den landar mittfot/framfot så kommer hälen ändå bli det första som träffar marken med hög häl på skorna. Köp dojjor med liten "drop" mellan framfot och häl. Max 4mm går jag själv på
Roland Söderström
1962 • Onsala
#16
2 november 2011 kl 21:51
Gilla
Jag forsoker springa med POSE tekniken, Det jag ofta gar tillbaka till och forsoker efterlikna ar ett knep jag larde mig tidigt.
Kanske det var min POSE tranare eller boken, kommer inte ihag.
Om du star pa ett ben (hoger) ar det meningen att du skall borja nasta "lopsteg" med att lyfta (pull) vanster ben INTE att satta ner hoger.
Man skall forsoka att hela tiden lyfta sin ankel rakt upp aldrig satta ner foten som inte ar i marken.
Detta brukar jag trana i koket nar jag lutar mig mot koks-bordet.

En bra POSE teknik marks framst genom att man tassar fram ljudlost aven i hog fart.
Fel teknik ar en elefants klampande.
1960 • Södermalm
#17
2 november 2011 kl 22:18
Gilla
"Mina skor har en relativt bastant häl, alltså ganska hög. Är det ändå möjligt att applicera en landning på framfoten?"

Det är inget självändamål att landa på framfoten. Hög stegfrekvens minskar den totala belastningen väldigt mycket. Där ligger den stora vinsten. Men när du lägger om ditt steg till högre stegfrekvens så flyttar belastningen mer till vaderna. Det tar tid att vänja kroppen. Att samtidigt ta bort "klacken" på skorna ökar belastningen på vaderna och hälsenan ännu mer. Om du inte har stora problem med andra skador så skulle jag vänta med att byta skor tills du har vant dig vid att springa med hög stegfrekvens. Det går utmärkt även med "klack" på skorna. Testa istället att springa lite barfota inomhus för att få in känslan av avspänd löpning med kort-korta steg.
1974 • Ljungby
#18
3 november 2011 kl 06:20
Gilla
Jag försöker tänka på att sätta i foten "bakom" kroppen när jag springer. Detta är förstås omöjligt men det ger mig automatiskt ett kortare steg. Springer i hyfsat bastanta skor(Asics2160) men håller en stegfrekvens på mellan 184-190 beroende lite på pass och fart.
Något jag lört mig av en löpskolad vän är också att försöka lyfta höfterna när jag springer.
hernwall
1966 • handen
#19
3 november 2011 kl 07:40
Gilla
vill understryka det Mats (och Morgan, och säkert många fler) skrev; få fram, eller "upp", höfterna. Egentligen är det väl mkt en fråga om fysik; får du upp/fram höfterna, så gör kroppens tyngdpunkt att du "måste" sätta ner foten mer under kroppen än framför den, och med automatik hamnar du mer på framfoten då. En annan vinst är att det ju är lättare att syresätta kroppen om du har en upprätt kroppsställning, än en lite djupare (mer nersjunken).
Alla andra tips är säkert minst lika värdefulla ;)
Lycka till!
Jörgen Höglund
1972 • Märsta
#20
3 november 2011 kl 08:54
Gilla
Jag har precis som Fernando en ganska kraftig häl isättning, vilket skapar lite problem för både knän och höfter har jag märkt + att varje steg bromsas,jag ska nu försöka att ändra mitt löpsteg till att landa mer mitt på foten/främre foten.

Det jag undrar är hur man "lyfter höften" svårt att beskriva i text kanske, men någon kanske har något tips på video
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.