Löpning Skador & Rehab 20 inlägg 9466 visningar

Frågor om iläggssulor och hälsporre

1972 • Stockholm
#1
24 augusti 2011 - 14:17
Gilla
Har precis fått diagnosen "begynnande hälsporre", vilket gör att jag måste använda ortopediska iläggsulor. Mitt i all bedrövelse känns det okej att ändå fått diagnosen.

Nu till mina frågor:

1. Jag skall använda neutrala skor sade läkaren (då iläggsulan korrigerar felen). Jag är tung, ca 94kg, men vill ändå utveckla mitt löpsteg. Trygga valet är ju Asics Nimbus, men är mer och mer sugen på Asics Sky Speed. Den senare är lättare, och jag har fått för mig att jag med en sådan kan utveckla ett mer hälsosamt löpsteg. Input på detta?

2. Jag vill inte "curla" foten för mycket, så att foten tappar muskler etc, vilket kanske blir följden om jag använder iläggssulan i alla skor. Helst vill jag ju enbart ha sulan när jag joggar. Räcker det tror du? Eller måste jag inom överskådlig tid använda iläggsulan i alla skor jag har? Kan man tänka sig mindre gelekuddar när jag använder fasta kontorsskor?

3. Övningar efter att skadan läkt - prehab? Träna vaden har jag hört, finns det mer tips?

Mycket tacksam för era svar!
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#2
24 augusti 2011 kl 14:42 Redigerad 24 augusti 2011 kl 14:43
Gilla
Det har väl "tyvärr" blivit så att det här är en fråga som delas i två läger.
Antingen kör man extrasulor och dämpade skor, eller så går man på det du nämner och tränar upp foten och dess muskulatur till ett naturligare löpsteg för att därigenom undvika grundproblemet istället för att dölja effekterna. I mina ögon blir det svårt med dämpning. Å andra sidan, man byter inte stil och bygger upp foten över en natt.
Jag har gått från pronationsskor med ortopedsulor till tunna racers helt utan sula, VFF o enstaka rena barfotaturer. men det har tagit sin tid och processen är inte färdig än. Men för mig tror jag det varit avgörande för att bli av med de besvär jag hade.
Läs så mycket du kan och bilda dig en uppfattning, våga testa men med måtta.
1972 • Stockholm
#3
24 augusti 2011 kl 19:20 Redigerad 24 augusti 2011 kl 19:36
Gilla
Tycker att din strategi ser aptitlig ut. Vill definitivt få bort det värsta dämpbehovet, Mitt mål är fortfarande pers på Hässelbyloppet, och innan dess vill jag dock inte att chansa utan spelar nog safe med Nimbus. Sedan skall jag ner i dämpning - stegvis.
1978 • Malmö
#4
24 augusti 2011 kl 22:17
Gilla
Jag ifrågasätter inte utan undrar bara hur ortopediska iläggssulor botar hälsporre?
1972 • Stockholm
#5
24 augusti 2011 kl 22:29
Gilla
Det är inte hälsporre, utan plantar faschiit (som kanske kan utvecklas till hälsporre). Enligt läkaren jag pratade med, och enligt idrottsortopederna som jag också diskuterat med, lindrar ortopediska inlägg genom att skapa ett större område som stödjer foten. På så sätt avlastar man de drabbade områdena, och läkning kan ske snabbare. Jag tycker det låter plausibelt och trovärdigt.

Men jag är självklart öppen för eventuella mot-teorier (för sådana finns det alltid, inte minst inom idrottsskador...)



1972 • Stockholm
#6
31 augusti 2011 kl 15:00
Gilla
Har nu träffat ortoped - och han sade att jag skulle kunna springa så fort jag fått inläggen (då har jag enbart vilat ca 3 veckor).

Låter jättebra, men samtidigt orolig för att jag skall springa upp skadan igen. Kan en begynnande hälsporre (plantar fasciit) verkligen enbart behöva 3 veckors "ledigt". Vore intressant att höra era upplevelser, ni som haft liknande problem.

Nithin
1980 • Märsta
#7
31 augusti 2011 kl 22:30
Gilla
Alla har unika fötter och skall trycket fördelas jämt behövs en sula som är anpassad efter din fot.

Svårt att finta bort.
Bodil Ahnoff
1955 • Lycke
#8
31 augusti 2011 kl 23:25
Gilla
Hej Niclas, jag har exakt samma problem som du. Det började med överbelastning av en hälsena, som jag behandlade enligt de gängse råden; tåhäv, löpvila, fotmuskelträning, vadstärkande träning, mycket alternativ träning. Långsam upptrappning 10-18 veckors upptrappningsprogram. Frid o fröjd, ett tag, upprepade problem. Ärrbildning på senan (sämre elasticitet). Sklerosering av hälsena 2ggr. Hälsenan glad igen. Jag med. Sedan nya problem med plantar fasciit. Rehabträning igen, nästan smärtfri. Men då slog det till i motstående fot, omedvetet överbelastad antagligen. Suck. Bör läka 3-4 veckor om man är hyfsat ung, som du. Har fått hårdhänt smärtsam massage (på det onda stället+ hela foten+vaderna) av naprapat några ggr, med gott resultat. Ska börja med försiktigt upptrappningsprogram nu. Spända vader är tydligen ofta en bidragande orsak till p.f.
Jag är ingen expert, inte ens på min egen kropp, men efter återkommande problem under 2-3år med "friska perioder" däremellan börjar man bli luttrad. Jag tänker starta oerhört försiktigt, jag masserar fötterna dagligen, kör dem över en fotrulle (tröskel går också bra) allt för att mjuka upp senor, leder o behålla rörlighet. det finns en hel del tips om övningar på tex. hemovningar.se Ge inte upp Niclas, tyvärr tar sånt här tid, säger min erfarenhet.
Henrik Andersson
1975 • NORRKÖPING
#9
4 september 2011 kl 21:59
Gilla
Fick diagnosen plantas faschit plus ¨liten hälsporre¨ av en kiropraktor i mars, efter att dragits med problemen sedan oktober 2010. Verkar inte finnas någon given väg tillbaka, utan det gäller att prova sig fram. Själv har jag kört hård alternativträning (cykling) för att hålla kroppen och skallen igång. Har kört med en ilägg sula ¨superfeet¨som jag dock inte tycker hjälpt så mycket. Gått på stötvågsbehandling utan resultat. Inte sprungit sedan i mars.

Var nyligen på solsemester och joggade 4 km på stranden utan smärta och tänker nu långsamt försöka dra igång igen. De flesta som haft det verkar dock vara av uppfattningen att det läker ut av sig självt men att det tar tid, oftast omkring 1 år. Jag vill inte verka pessimistisk men ha respekt för skadan och ge den tid att läka. Kör alternativträning.

Idag känner jag i princip ingenting under dagarna, men är stel och öm under morgonen. Tillståndet går dock över efter ca 10-15 minuter. När jag trycker på punkten där jag tidigare haft ont känner jag idag inget längre och hoppas att det värsta är över. Jag vågar dock inte ta ut något i förskott och är glad om jag är tillbaka i normal träning (ca 3 mil i veckan) i vår. Segt och trist, men vad är alternativet?
Erik Rosén
1978 • Alingsås
#10
4 september 2011 kl 22:06
Gilla
På inrådan av sjukgymnast kör jag på som vanligt men med tejpad fot. Att rehabsöva rekommenderade han också. Sök på "taping plantar fasciitis" på youtube. Finns massa varianter på att tejpa. Klart billigare än iläggsulor. Lycka till!
anders nilson
1971 • Ingarö
#11
5 september 2011 kl 15:27
Gilla
Det ena är väl att bli av med den mest akuta smärtan - massage, kyla och stretching.
Sen handlar det om att bygga upp fotens muskler, senor och ligament igen så att den orkar, tåhävningar på raka ben, böjda ben, tå in och tå ut, ett ben åt gången.
Sen har jag kört en variant av "plocka kulor med tårna":
Stå på golven och liksom "krumma" foten (eller hålfoten kanske är mer beskrivande) så att man vinklar fotbladet utåt och sen inåt, med vinkling i vristen. Det gör att du bygger upp muskulaturen i hålfoten, det kommer att kännas konstigt i början men det ger sig, kör lätt varannan dag och mycket varannan (sträva efter 100st när du kör mycket) så kommer du bli av med problemen, kör samtidigt som du borstar tänderna :-) och se till så att du har något som du kan stå på, typ en planka eller så.

När jag har haft det så har jag kört birkenstock hemma för att slippa smärtan men sen insåg jag att massage plus is funkar bättre. Sen måste man hålla på och underhålla, tydligen blir man inte yngre eller mer flexibel med åren.
Och ja jag har åkt på det flera ggr, mest för att jag börjar slarva med underhållet, slalompjäxor på vintern gör möjligen inte saken bättre, nu ska jag bättra mig och inte sluta göra tåhävningar på vintern.
1972 • Stockholm
#12
5 september 2011 kl 20:52
Gilla
Det konstiga är att jag inte har ont i hälen, inte ont under foten heller, utan känner istället lite stickningar och mindre känningar under foten.

Det är alltså inte Hälsporre per se, utan snarare begynnande. Dvs det kan bli Hälsporre.

Fick rådet av ortopeden att jag skulle kunna börja jogga igen så fort jag fått formgjutna sulor om en vecka ca (då har jag, som sagt, vilat från jogg i tre veckor).

Jag har cyklat under tiden, riktigt kul, och tänkt på min diet. Köpt neutrala skor också (hade pronationsskor innan, med billigare iläggsulor).

Frågan är - när skall man använda formgjutna iläggsulorna? När man springer OCH i vardagsskorna? Eller räcker det med billigare iläggsulor när jag joggar, och formgjutna sulor i vardagsskorna? Det blir lite väl dyrt med två formgjutna iläggsulor - och använda sulor i både jogg och vardagsskor känns lite... creepy.
anders nilson
1971 • Ingarö
#13
6 september 2011 kl 20:41
Gilla
förmodligen så har du en överansträngning i plantar facsian (eller fascisten som vi säger hemma) och om du inte gör något så kan det bli en inflammation och sen en hälsporre (fast det tar rätt lång tid)
Sulan kan du skicka ;-) alt använda i vardagsskorna.
Det funkar att köra dem i både och, du får tvätta av dem med jämna mellanrum bara, fotsvett är bara salt och vatten, inte gift
1972 • Stockholm
#14
6 september 2011 kl 20:53
Gilla
Fascisten - helt rätt ord. Fem plus för den benämningen :)

Tack för alla tips och berättelser, jag kommer att köra tåhäv, köra inlägg i vardagsskorna, och massage. Thats it. Kommer att köra jogg om någon vecka, och satsa på en bra tid på Hässelby. Kommer förmodligen att varva med cykling, något jag verkligen fått upp ögonen för nu.
1972 • Stockholm
#15
19 september 2011 kl 11:17
Gilla
Så - nu har jag börjat springa igen. Körde 8 km igår, och har inga känningar idag.

Köpt Nimbus (stötdämparmästaren) och springer mest på grusvägar i skogen i början.

Kommer att springa en gång per helg, och varva med cykling på vardagarna.

PF behöver alltså INTE betyda att man är borta från joggningen i ett halvår eller t o m ett år vilket många låter påskina. Kan vara en tröst för er som har känningar.

Iläggssulor, tåhäv och undvikande av asfalt är mitt recept.
anders nilson
1971 • Ingarö
#16
21 september 2011 kl 13:18
Gilla
Jag skulle lägga in delar av barfotalöpning på en gräsplan som komplement och möjligen ge f-n i de dämpade skorna :-)
Men annars: lycka till
1952 • Varberg
#17
21 september 2011 kl 14:36
Gilla
@Niclas: En träning som varit jättebra för min bristning i plantarfascian är sk crabwalk. Stå rakt upp och dra dig framåt med bara tårna gärna med en plastmatta som underlag. Börja med 1 meter x 2. Stärker fotens småmuskler och hålfoten mycket effektivt. Kombinera med massage och tåövningar.
Dämpade neutrala skor har också varit bra med formgjutna inlägg i början. Asfalt är bra genom att man kan jobba med löptekniken renodlat, men där lär jag väl få ett antal mothugg :-)
anders nilson
1971 • Ingarö
#18
23 september 2011 kl 09:20
Gilla
Tage - ja på asfalt och dämpade skor :-)
men håller helt med att det är bra att jobba på löptekniken där underlaget är slätt,
Salkai hade förslag på att köra teknik på en fotbollsplan barfota, diagonalen i hög fart och kortsidorna joggvila, sen kör man 10 repetitioner, ett vädigt givande pass för att bygga styrka i fötterna
1973 • Åkersberga
#19
28 september 2011 kl 21:05
Gilla
Tage: gjorde crabwalken ont? Har precis gått två meter crab och det gör verkligen ont i den skadade foten!
1973 • Åkersberga
#20
27 oktober 2011 kl 21:48
Gilla
Jag har varit och fått naprapatbehandling tre gånger nu. Jag har inte blivit bättre, snarare sämre. Jag har väldigt ont i foten nu, jag kan knappt gå - haltar fram som en skadeskjuten kråka :-( Jag har ont när jag går, när jag sitter - ja hela tiden.

I dag var jag i alla fall på magnetröntgen!!! Så nästa vecka får jag veta hur foten ser ut rakt igenom *spännande*!!!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.