Löpning Kost & Näring 23 inlägg 2417 visningar

Hur kan jag ändra mitt intag

Jens Jonsson
1985 • Edsbyn
#1
21 september 2011 - 21:38
Gilla
Jag blir så förbannad på mig själv, jag gillar verkligen att löpa och springer så ofta jag har möjlighet, lite körigt med två småttingar heltidsjobb, hus osv. Men jag älskar verkligen löpningen men känner att jag sabbar det med mina matvanor. Egentligen är inte maten problemet, det är en rätt så balanserad kost, men jag hatar mig själv för att jag kan köpa ett halvt kilo godis och bara trycka i mig mitt i veckan, detta sker givetvis inte varje vecka utan kanske 1-2 ggr i månaden, till detta bör vi lägga "familjemyset" på fredagarna då det ofta handlar om chips och läsk. Okej för att käka på fredagar att familjen delar på en chipspåse. Men jag blir så arg på mig själv när jag köper en massa smågodis och äter. Känns som att detta förstör den lilla träning jag hinner med. Är det så illa att det sabbar? Eller är det lugnt? Är jag paranoid?
Behöäver lite hjälp och råd.
< < < 1 2 > > >
Martin Syk
1983 • Göteborg
#21
25 september 2011 kl 21:06
Gilla
Jens,
Det är ju förståeligt att du ätit tills avsmaken kommer om det hjälpt dig att under en längre tid undvika godis. Om jag har förstått dig rätt så är det så att du vill äta mindre godis för att inte förstöra resultatet av träning. Samtidigt verkar det som att det fungerat riktigt så bra som du hoppats att det ska.

Jag ger dig nu ett råd, hoppas att det är ok.
Det finns en del som talar för att vi riskerar att hamna i ett "äh-skitsamma" tänk om vi bryter mot en hård regel vi satt upp för oss själva. Det kan också bli så att vi när vi monitorerar oss själva för att se till att vi inte gör det förbjudna faktiskt leder in tankarna och uppmärksamheten i banor som gör det svårare för oss att motstå impulser och frestelser.

Om det är så för dig kan det vara mer hjälpsamt att fokusera på vad du kan göra för att få bättre resultat av träningen.

Några personliga exempel, det kan vara helt andra saker för dig:
-boka träning med kompis
- gå med i löparklubb
- lära sig mer om träning genom att läsa en bok eller se något tv-program
-boka ett lopp några månader fram
-fixa bra musik/ljudbok att ha under träning
-sätta på sig träningskläder
-köpa ett nytt träningsplagg,
-laga god och nyttig mat

Se om du kan förlåta dig själv för snedsteg du tar och föra tillbaka uppmärksamheten på vad du kan göra för att röra dig i den riktning du tycker känns värdefull. Vi har alla våra svagheter och svackor. Kom ihåg att vi alltid kan börja på nytt.

Vänligen
Martin



1973 • Broddetorp
#22
26 september 2011 kl 12:50
Gilla
Jens, jag känner igen mig i din beskrivning, men har börjat äta mer/oftare av vettiga grejer och fått ner sötsuget (samt vikten och midjemåttet blygsamt).

Förut åt jag:
Frukost
Förmiddagsmacka
Lunch
Middag ca kl 18
Allt för ofta skåpsrensing med glass, godis el. likn.
Läggdags kl 23-24

Nu äter jag:
Frukost
Macka
Lunch
Frukt el. likn.
Middag kl 18 ca
Macka och mjölk ca kl 21.

Det finns säkert massa teorier om för mycket kolhydrater o.s.v. men för mig har det funkat. Jag åt nog för lite förut och för sällan (bortsett från godis och glass då som fyllde behovet). Genom att peta in mellanmål och kvällsmacka får jag lite jämnare fördelning av intaget och dämpar suget. Eftersom jag tror att smörgås är tio gånger bättre än godis tycker jag inte jag behöver späka mig med fullkorns-dinkel-och-barkbröds-knäcke utan tar det bröd jag känner för.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#23
26 september 2011 kl 13:43
Gilla
Är inne på jannes spår. äter på liknande sätt och har verkligen noll sockersug. eller det kanske jag har, men har lärt ,min kropp att det är ett fruktsug istället.
tips nummer ett för att inte får sockersug: ha alltid frukt med dig så om sötsuget börjar krypa på, ät det istället.

skulle även tipsa dig om att acceptera ett visst godisätande. är själv en person med frosserianlag (mitt gäller dock chips), men när jag tycker det är okej att äta chips lägger sig frosseribehovet. sånt kan man sköta genom att sätta upp en veckor eller månadsranson, ex 1-2 hekto i veckan är okej. om du väljer att äta allt på en dag eller ta ett par bitar om dagen spelar ingen roll. sätt en gräns som du tycker stämmer överrens med dina mål med träning, vikt osv.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.