22 september 2011 kl 22:27
Så här beskriver Anders Szalkai löpbandsträning.
• Motsvarighet
En tumregel inom träning är att den ska likna och motsvara det man tränar för. Med andra ord ska träningen vara målspecifik. Löpbandsträning och löpning utomhus har i vetenskapliga tester visat sig ha mycket likvärdiga fysiologiska effekter. Enkelt uttryckt, löpbandsträning ger i stort samma goda resultat som utomhusträning. Men trots att de fysiologiska effekterna är liknande är det inte exakt samma sak som att springa utomhus.
• Inget vindmotstånd
På löpbandet springer man i en skyddad tillvaro. Utomhus springer man genom luftmolekylerna vilket skapar motstånd. Ju snabbare man springer desto mer påverkas man av luftmotståndet. Genom tester har man uppskattat att luftmotståndet ökar arbetsbördan med mellan 2 % och 10 % beroende på hastigheten. Du kan kompensera för luftmotståndet genom att vrida upp lutningen på löpbandet med 1–2 %.
• Underlag
Det jämna och mjuka underlaget på ett löpband är en fördel på många sätt, särskilt om man åter-hämtar dig från en skada, men det innebär också en stor nackdel. När man springer utomhus serveras man ojämnheter, stenar, mjuka partier, hårda partier, torra partier, våta partier och ett antal kombinationer av dessa underlag. Omaket att springa på dessa underlag tränar proprioceptionen, alltså det neuromuskulära systemets förmåga att rätta till de effekter underlaget har på muskler, och på kroppsdelarnas och ledernas position. Detta påverkar balansen, kraften och löpekonomin. På löpbandet missar du denna viktiga del av träningen.