Löpning Träning 15 inlägg 4545 visningar

Diabetes typ 1

Maria Sitell
1967 • Sollentuna
#1
25 juni 2011 - 13:25
Gilla
Söker dig som har typ 1 diabetes, helst med insulinpump för att utbyta erfarenheter om om hur man ska få det att funka med normala (läs ej för låga) blodsockervärden så fort man tittar på joggingskorna.
Jag har alltid gillat att springa och jympa men har svårt, pga min diabetes, att ta mig ett steg vidare och skulle gärna vilja få lite tips kring detta.
Johan Anderlund
1975 • Malmö
#2
25 juni 2011 kl 15:40
Gilla
Springer man längre pass, så kan jag rekommendera att köpa ett vätskebälte och fylla flaskorna med något sött, typ saft, som du dricker under turen. Du behöver också något sött när du är klar, typ saft + banan.

Springer man lite kortare pass dricker jag i regel bara efter passet, typ saft eller en mer + kanske en banan.

Alternativt kan man också pröva att ta mindre insulin, måltiden innan man tränar. Detta fungerar dock bara om man tränar relativt tätt inpå måltiden, för väntar man för länge så stiger blodsockret för mycket.

Man får pröva sig fram vad som passar och hur mycket man behöver.
Henrik Melander
1975 • Öjebyn
#3
25 juni 2011 kl 15:55
Gilla
Jag har iofs inte pump utan behandlar min typ I med sprutor.

Brukar kolla före pass och minska på långtidsverkande insulin de dagar jag tränar. Mitt problem är inte att jag får lågt under träning utan dagen efter och då brukar jag ha med extra frukt. Nåja, någon gång har det varit rejält lågt under styrketräningspassen, men då är man ju nära till kiosk och medhavd frukt/dextrosol.

Jag läste en artikel om skidåkaren Bryntesson (nästan i landslaget). Han verkar ha stenkoll på blodsockret! Fast han tränar ju kontinuerligt och då kanske det är lite lättare?

Hur långa pass kör du? Jag brukar köra 1-1,5h och då brukar det inte vara några problem. Fast jag förstår inte riktigt hur de som springer maran eller åker vasaloppet gör. Jag skulle nog behöva äta rätt mycket under ett vasalopp t.ex.
Maria Sitell
1967 • Sollentuna
#4
25 juni 2011 kl 20:04
Gilla
Jag springer gärna en timme. Mitt problem är att trots att jag sänker pumpen 30 minuter före start och ligger på sädär 10-13 vid start så är det garanterat nere på 4 efter 30 minuter.
Man kanske måste sänka pumpen en längre stund före. Jag råkar vara dietist och tycker mig kunna veta hur jag ska göra med maten men problemet är att jag sjunker för mycket i blodsockret oavsett hur högt det är när jag startar. Och jag startar inte om det ligger över 14-15.
Tack för all respons!
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#5
26 juni 2011 kl 14:29
Gilla
Kanske något i denna tråd?
http://jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=16462

Sök på insulinpump i forumet så dyker ännu fler trådar upp.
Maria
1968 • Linköping
#6
11 september 2011 kl 20:55
Gilla
Hej!
Jag brukar ha med mig Dextosol och fyller på med 1-3 bitar när jag springer timmen eller mer. Grundar också med en frukt och lite nötter innan om jag ligger på 4 el lägre innan.

Jobbigast för mig är nätterna efter träning då jag brukar skjunka till neråt 2 och vakna av det. Därför minskar jag basinsulinet på kvällen då jag sprungit. Har inte pump i och för sig.

Nu funderar jag på Götegorgsvarvet och funderar också ganska mycket på hur jag ska få till det utan att stanna och mäta. Upplever att det efter att man sprungit över timmen kan vara svårt att känna skillnad på känning och normal trötthet pga av löpningen. Hur gör ni?
Maria
1968 • Linköping
#7
11 september 2011 kl 20:57
Gilla
Jag brukar ta första druvsockret efter 30 min glömde jag säga.
Och varför startar du inte om du ligger över 14?
Robin
2008 • Götet
#8
12 september 2011 kl 00:07
Gilla
ska inte folk med diabetes typ 1 undvika snabba kolhydrater?
http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=diabetes_typ1
Lisa Engström
1982 • Göteborg
#9
12 september 2011 kl 07:59
Gilla
Precis som Maria, Linköping, så har jag inte pump. När jag är inne i extra intensiva träningsperioder (typ som när jag var på löparläger förra sommaren) märkte jag att jag behövde sänka både långtidsverkande och ta betydligt mindre snabbverkande till maten för att inte sjunka för mycket på natten (mindre än halva dosen). Så kanske kan du prova att ta mindre snabbinsulin till middag eller kvällsmat också för att inte bli låg?

Vad gäller att känna skillnad på trötthet och lågt bs vid ansträngning så har jag aldrig blivit låg under tävling (antar att det beror på adrenalinet). För mig handlar det därför om att jag helt enkelt vet att det bara är trötthet. har mätt bs efter målgång på göteborgsvarvet och stockholm marathon och det har aldrig varit lågt. Men det blir ju en fråga om erfarenhet, att jag vet att det funkar så för mig. Alla är ju olika, så det handlar nog om att prova sig fram och veta att man faktiskt kan bryta om det skulle gå fel. Brukar också tillåta mig att ligga högre under natten till tävling och under tävlingsdagen.
Maria
1968 • Linköping
#10
12 september 2011 kl 11:26
Gilla
Lisa - hur högt tillåter du dig att ligga då?

Robin - undvika snabba kolydrater ska vi väl alla :) Skillnaden för oss diabetiker är att kroppen inte själv kan reglera insulinnivån vilket betyder att om vi har lite hög insulinnivå skjunker blodsockret snabbt och vi kan hanma i insulincoma. Det kan hända under träning hård/lång eftersom träningen sänker blodsockret. Då behöver man snabbt höja blodsockret med hjälp av ex druvsocker.
Lisa Engström
1982 • Göteborg
#11
12 september 2011 kl 15:46
Gilla
Jag vill helst ligga på 9-10 inför lopp, men det har hänt att jag legat runt 14. På långpass, vid träning, sjunker alltid mitt bs, men som sagt, aldrig under tävling. Jag kan till och med uppleva det som ett problem vid kortare lopp, som 5 km, att jag får väldigt högt bs. Har haft över 20 när jag kommit hem efter kortlopp...
Maria
1968 • Linköping
#12
13 september 2011 kl 22:18
Gilla
Känner igen mig i det. Korta, snabba pass höjer bs. Långa sänker. Har läst nån annanstans (minns inte var) att man ibland kan behöva ta insulin direkt efter ett pass för att kompensera för den höjning som träningen kan ge.
Anna Sjöberg
1967 • Östhammar
#13
6 mars 2012 kl 06:57
Gilla
Hej, jag har fått veta följande av Stig Matsson som är dietist, specialist på diabetes och dietist i skidlandslaget.

1) ställ ner pumpen ca 1,5 timme innan träning
2) ligg på ca bs=7 när träning startar
3) du förbränner ca en banan eller en festis i timmen el halvtimmen beroende på hur hårt du tränar, så tillsätt någon kolhydrat motsvarande förbränningen varje halvtimme
4) direkt efter träning ät kolhydrat, i 30 minuter är musklerna helt mottagliga för kolhydrater in i musklerna utan tillsättning av insulin. Viktigt att tillföra kolhydrat då.
5) träningseffekten sitter i 24 timmar (ibland mer) så pumpen behöver ställas ner under det dygnet, om man tränar flera gånger per dag får man addera 24 timmar till varandra, alltså det kan bli dubbel effekt
Detta får jag att fungera. Jag hörde en kille med pump som åkte Vasaloppet. Han ställde in pumpen på 15% av basal och fick det att fungera under loppet. Lycka till!
Markus Lundberg
1979 • eskilstuna
#14
6 mars 2012 kl 13:56
Gilla
Då försöker jag ge min syn på det hela.
Känns som att jag verkligen försökt med allt, men viktigt att komma i håg är att det är så många fler faktorer som spelar roll än insulinet.

Jag fick sagt av min dia.sköterska att man inte skulle ställa ner pumpen för mycket, pga av risken att gå tom. Det kan då vara läge att sänka basaldosen under "tuffare perioder". Vet själv att under mina lågintensiva lite längre pass behöver jag få i mig minst något varje 1/2 timme för att inte gå slut. Jag är lite restruktiv med att dra ner basaldosen för mycket. Under mina långpass är en 70-80% av basaldos bra för mig. Vikigt att testa blodsocket så man vet hur man reagerar Kanske lite motsägelsefullt när jag under GBG varvet kopplade ut pumpen helt... och sprang in på 1:25+. Under kortare lopp ex milen. Då kopplar jag alltid ur den. Det rör sig om max 1-2 E som kroppen går miste om. Det hinner man ta igen.
Maria
1968 • Linköping
#15
16 juli 2012 kl 10:38
Gilla
Hej alla!

Nu var det ju ett tag sen någon skrev här och jag har inte kollat på länge, men jag vill i alla fall tacka Anna för sitt inlägg. Tycker att det stämmer väl överens med hur jag funkar.

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.