Löpning Träning 10 inlägg 4086 visningar

Insulinpumps tips vid träning efterlyses.

1967 • VÄLLINGBY
#1
8 april 2011 - 22:13 (Redigerad 8 april 2011 - 22:13)
Gilla
Har haft diabetes sedan 1988 och fram till 2010 körde jag med sprutor och har sprungt mer eller mindre alla år.
När jag använde sprutor var inte träningen några större problem det gick lätt att dra ner på doser och äta eller dricka druvsocker under passen.

När jag gick över till insulinpump vart allt svårare först nu nästan 1,5 år efter pumpstart börjar jag komma på hur jag ska ställa in pumpen för att slippa alla snabba blodsockerras.



Är den någon som använder pump och trännar för halvmaraton eller maraton som kan ge lite tips hur ni ställer om pump och vad ni äter eller dricker under långpassen så sockret inte rasar för fort.

Ha en skön vår med många givande joggingpass!
MVH
Macke
2009 • Klippan
#2
9 april 2011 kl 22:58
Gilla
1967 • VÄLLINGBY
#3
10 april 2011 kl 22:45
Gilla
Tack Forrest!!
Jag har varit på denna sida tidigare men jag tycker inte att jag hittade så mycket just om hård träning och pump, verkar mer vara sprutbehandlade dibetiker som beskrivs.

Tack för påminelsen om länken.

MVH
Marcus
2009 • Klippan
#4
11 april 2011 kl 01:05
Gilla
Tack Marcus,
fick tips på länken av vän som jobbar som diabetessköterska.
Hoppas nedanstående artikel ger ngt.
Ha det gott
Andre'

Tidningen Diabetes nr 2/10  Artikel

Viljestark världsmästare
”Löpningen ger en inre tillfredsställelse”
Henrik Olsson springer sex maratonlopp i sträck på ett dygn och är världsmästare i ultramaraton.

Var går gränsen för vad en människa kan prestera fysiskt? Ett sätt att testa det är att börja ägna sig åt den exklusiva sporten ultralöpning. Där nöjer sig inte utövarna med ett ”enkelt” maraton, utan springer tävlingar som kan pågå i upp till sex dygn i sträck. Träningspassen är därefter.

– När jag bodde i Trollhättan hände det att jag tog tåget in till Göteborg och sedan sprang hem. En sträcka på mellan sju och åtta mil, berättar Henrik.

I fjol blev Henrik Olsson världsmästare då han under ett dygn i italienska Bergamo sprang 257 kilometer.

Vad är det som lockar med att utsätta kroppen för en sådan ansträngning?

– Att testa sina gränser och se vad man kan klara av. Det är en kick att se att man klarar mer än man trodde, och tänja på sina egna gränser, säger Henrik.

Henrik är lätt i kroppen och har av den anledningen en av de förutsättningar som krävs för att bli riktigt bra. Men det krävs mer.

– Bra huvud, mage och ben behövs som ultralöpare. Jag är uthållig och slitstark. Man behöver ett huvud som kan mana på och tycka att det är meningsfullt att plåga sig på det här viset. Det är ju en påfrestning, och man måste gilla att kämpa när det tar emot. Magen måste också kunna ta till sig näring och hålla igång under så lång tid, säger Henrik.

Kände till sjukdomen
Henriks intresse för löpning och hans diabetesdiagnos sammanföll. Det var för tio år sedan. Henrik hade fyllt 25 år, och när han skulle påbörja sin första anställning efter studierna så gjorde han en hälsoundersökning. Blodsockerprovet visade att han hade lite för högt blodsocker, och fick först diagnosen typ 2.

– Det kändes inte något speciellt. Mamma hade haft det i tio år så jag kände till sjukdomen, säger Henrik.

Han började med kostbehandling och har inte haft några svårigheter att sköta sin sjukdom. Men i fjol började han ta insulin, fem enheter Lantus per dag. Läkarna har också ändrat diagnosen från typ 2 till att det rör sig om någon form av typ 1 då man i prover funnit GAD-antikroppar.

När Henrik fick sin diagnos växte motivationen att börja träna regelbundet. Henrik slutade spela fotboll och påbörjade sin löparkarriär.

– Jag tränade, sprang mitt första maraton och fick blodad tand. Innan dess hade löpning utan boll varit ett straff.

Löpningen gick bättre och bättre. Maraton lades till maraton. Men när det blev allt svårare att pressa tiderna mer så började Henrik längta efter nya utmaningar.

Vasastafetten gav mersmak
Det första långloppet blev att ensam springa de nio milen i Vasastafetten. Ett lopp där sträckan i vanliga fall delas av tio löpare.

Den utmaningen gav mersmak?

– Ja, det gjorde det. Sedan blev det en gradvis upptrappning. Mitt första 24-timmarslopp sprang jag 2006, säger Henrik.

Gör det inte ont att springa så långt?

– Jo, det gör det ju, men där finns också gränser och smärtan går över. När jag sprungit i två timmar börjar jag bli sliten. Då skulle man kunna tro att man inte kan springa längre, men det kan man, säger Henrik. Min taktik är att springa i 55 minuter och sedan gå i fem minuter så att musklerna får lite vila och jag kan äta och dricka.

Henrik springer högst två 24-timmarslopp per år. Påfrestningen är så stor att han inte är helt återhämtad förrän efter två till fyra veckor. Alla kroppens system har stressats, och benen är så stela att han inte kan lyfta dem för att lägga sig i sängen.

– Musklerna är helt slut, säger Henrik.

Dimsyn
Hans diabetes har inte inneburit några större problem under de extrema långloppen. Men både när han åkte öppet spår i Vasaloppet 2005, och i hans första 24-timmarslopp så drabbades han av dimsyn. I skidspåret trodde han först det var imma på glasögonen. Men när han tog av dem så var imman kvar, och det tog flera dagar innan den försvann.

– Min ögonläkares hypotes var att det skulle bero på för snabba blodsockersvängningar, men det trodde inte min diabetesläkare på.

Problemen har inte återkommit, men Henrik provade därefter att mäta blodsockret under ett 24-timmarslopp en gång i timmen för att se hur det varierade. Det visade sig att det steg kraftigt efter en timme och ännu mer, till 10,3, efter två timmar. Sedan sjönk det ner mot fem efter att han druckit vatten istället för sportdryck. Henrik lärde sig att han inte behövde äta så mycket som han trodde för att hålla en bra blodsockernivå. Dessutom slutade han helt med sportdryck, och dricker bara vanligt vatten vid lopp längre än maraton. Lärdomarna från mätningarna gör att han nu har bättre koll på blodsockret under loppen.

– När jag springer har jag svårt att känna skillnad på högt och lågt blodsocker. Jag känner att något är fel, men inte vad. Jag är så sliten och svettig och behöver mäta för att se hur värdet ligger.

Några allvarliga känningar har han inte drabbats av under tävling då han tidigare inte tagit något insulin.

När han i fjol började med insulin kunde han dock få problem under natten efter träning. Men sedan han börjat ta sin dygnsdos på morgonen istället så har problemen försvunnit.

– Annars har det inte begränsat mig på något sätt i löpningen utan fungerar som en positiv morot. Jag känner att jag behöver träna för att hålla mig relativt frisk.

Tar mycket tid
I fjol sprang Henrik 13 mil i veckan, sammanlagt 670 mil under hela året.

Sliter det inte på kroppen?

– Jo, men man anpassar sig. Jag har byggt upp det gradvis under nio år. Det finns de som springer 20 mil i veckan, säger Henrik.

Men träningen tar mycket tid. Träningspass fem dagar i veckan med ett sextimmarspass varannan helg är svårt att kombinera med familjeliv. Henrik är gift, och i augusti väntas tillökning i familjen. Han bilpendlar också 1,5 timme varje dag till jobbet som ingenjör på Saab. Därför har han avgivit ett nyårslöfte.

– Jag ska inte springa mer än tre timmar åt gången och kommer att hålla mig till maratonlopp.

Bra även efter 50
Det innebär att han inte kommer att försvara sin världsmästartitel i år. Men trots minskad träningsmängd tänker han underhålla sin löparform. I ultralöpning kan man komma igen även i högre ålder, många är väldigt bra även när de är 50 år. Och Henrik funderar på nya utmaningar i framtiden.

– Jag känner att jag kan springa ännu längre. Det skulle vara spännande att prova ett 48-timmarslopp. 24 timmar vet jag att jag kan hålla igång utan att sova. Men på 48 timmar blir det en andra natt också, och den tror jag kan bli tuff. Det finns även sexdagarslopp, och där handlar det mycket om hur lite man behöver sova.

Trots att man blir världsmästare får man som ultralöpare nästan ingen uppmärksamhet. Det finns inga pengar att tjäna eller sponsorer. Vad är din drivkraft?

– Grundläggande är att jag mår bra av att träna mycket och hålla mig i form. Jag har alltid varit lite rastlös och nervös, och det hålls ju i schack av att träna. Men även att det är nyttigt för min diabetes att vara i god form. Det ger en inre tillfredsställelse att klara något man inte trodde man kunde klara.

Text: Staffan Ohlson

Maria
1976 • Solna
#5
11 april 2011 kl 20:45
Gilla
Har använt insulinpump i ca 1,5 år. Har sprungit en halvmara och skidat Vasaloppet med pumpen.

Ofta minskar jag basaldosen med ca 70-80% under ett träningspass. Om blodsockret är över 12 innan träningen låter jag basaldosen vara som vanligt, men annars minskar jag. Iblan kopplar jag bort pumpen också om blodsockret är lågt, men det ger ofta högre värden senare under dagen. Om jag har tränat mera än två timmar så brukar jag till natten även minska basaldosen till 80%.

Det är viktigt att hålla en bra blodsockerbalans före ett lopp för att kroppen skall ta emot alla kolhydrater. Före Vasaloppet kolhydrattankade jag i tre dagar före och då försökte jag hålla blocksockret lägre än 12 hela tiden. I vasaloppet tog jag bolusar vid de första stationerna, men på slutet behdövdes det inte mera. Under halvmarorna har jag inte kolhydrattankat, men äter ofta en banan före loppet, har haft gel/russin med mig.

Precis efter målgång brukar jag ta en bolus för att undvika att blodsockret stiger av adrenalinkicken som ofta infinner sig på målområdet.

Tycker själv att det har blivit lättare att hålla blodsockret på en bra nivå vid träningen tackvare insulinpumpen. Hoppas dessa tips kan hjälpa dig.

Lycka till!
1967 • VÄLLINGBY
#6
11 april 2011 kl 22:46
Gilla
Tack Maria!
Hur gör du under träningspassen förutom att dra ner basalen dvs hur mycket socker eller gel behöver du under ett 2 mils pass?

Jag har provat allt från helt avstängd pump till 20% minskning och jag tror jag hittar balansen runt 40-50% men då måste jag äta 1 druvsocker/2km plus lite extra typ vid 10km.

Jag är lite fundersam på den blodsockerstegring du beskriver att du får efter passen för den har jag och en till som svarade mig på detta inlägg noterat att den kommer många gånger efter pass trots att man inte är nere på känningsnivåer. Jag har noterat att den oftas kommer när jag inte äter tillräckligt med socker för att håla BS på en jämn nivå dvs man börjar passet på kanske 12 och sedan sjunker sockret fort ner till kanske 5 jag tror att kroppen reagerar på de snabba fallet och frigör sockerreserverna i kroppen.

Intressant med dn bolustankning det kanske kan vara något att prova för jag har bestämt mig för att ett marathon kommer det bli kanske inte i år men det kommer säkerligen något nästa år som kan passa.

Kommer du på något ytterligare tips så är jag tacksam för en rapport!

Ha en skön vår!

MVH
Marcus
Maria
1976 • Solna
#7
12 april 2011 kl 21:02
Gilla
Hej
Under ett pass på 2 mil eller när jag skidar längre än 1,5 h brukar jag tanka "halvvägs" med ca 20 kolhydrater, det kan vara russin plus juice, druvsocker, ibland en banan i postlådan om jag kör samma runda två gånger... Enligt min diabestesskötare behöver kroppen ca 20 gram kolhydrater per timme vid hård ansträngning och åt mig brukar det fungera.

Har lärt mig efter många försök och misstag att ta ordentligt med bolusar efter passet, ibörjan var jag allt för försiktig och det ledde till höga värden, men nu tar jag bolusar motsvarande den kolhydratmängd jag äter och drar istället ner på basaldosen.

Har ett par gånger bla under Vasaloppet haft en sensor på som mäter blodsockret kontinuerligt under en veckas tid. Om du har möjlighet att pröva en sådan rekommenderar jag det varmt. Det var till stor nytta under Vasaloppet att inte behöva mäta blodsockret utan bara kolla värdet direkt från pumpen. Kan även ställa in om blodsockret håller på att sjunka eller stiga som illustreras med pilar.

Lycka till med träningen!
Maria
Andreas Wendin
1980 • Örebro
#8
12 april 2011 kl 21:15
Gilla
Jag antar att den där sensorn du beskriver Maria är någon form av tillbehör till insulinpumpen? För egen del har jag inte pump, jag tar sprutor. Men en sådan sensor du beskriver har jag efterfrågat länge. För ett par år sedan hittade jag något amerikanskt företag som höll på att utveckla en blodsockermätare av den typen. Det skulle vara som en klocka med en display där man kontinuerligt kan följa blodsockret. Så kallad non invasive glucose meter, den mäter alltså utan att man behöver sticka sig och få fram blod. Enligt företaget räknade de med att lansera produkten under 2011. Men sen dess har jag inte sett eller hört något.

För min del vore det perfekt med en sådan typ av mätare, så att man kan se när blodsockret är på väg nedåt. Då kan man ju ladda in lite extra energi innan det är "för sent". Plus att man inte skulle behöva ladda in energi i "onödan". Är det någon som har koll på om en sådan produkt är på gång?

Dessutom vore det ju väldigt bra om man kunde hålla koll på blodsockret utan att behöva en massa teststickor. Dessa teststickor är ju svindyra, varje teststicka kostar någonstans mellan 5 och 8 kr har jag för mig. Blir många miljoner för landstingen varje år.
1967 • VÄLLINGBY
#9
13 april 2011 kl 00:00 Redigerad 13 april 2011 kl 00:00
Gilla
Sensorn Maria skriver om är en sensor som man skjuter in i magen där du normalt tar dina sprutor. Denna sensor tar ett blodsocker var 5 min och sänder den trådlöst till Medtronics insulinpump.
Fördelen med denna sensor är att man kan följa BS under 6 dagar och när man läser in detta i datorn ser man ganska enkelt om någon dos eller inställning bör justeras.
Jag fick låna en sådan under Berlin halvmaraton och precis som Maria skriver kan man då sätta larm för både högt och lågt socker och man ser enkelt hur blodsocker tränden är just nu dvs om den är stabil,upp eller på väg ner faller det snabbt så ser man det också.

Nackdelen är att denna sensor inte räcknas som kostnadsfritt och jag tror landstinget får betala 600-800kr st.

Jag kommer iåg att jag läste den artikeln om blodsockermättare du beskriver men jag kan inte påstå att jag hört något mer om den.
fick i och försig höra av diabetessyrran idag att den sensor jag och Maria beskriver kommer i en förbättrad variant inom kort.

Andreas ett tips prata med din kontakt på sjukhuset vad det är för för eller nackdelar med pump, jag var imot det som bara f...men fick en ny arbetskompis som använt pump sedan början av 80talet han var bland de första i Sverige. Alla de fördelar kontra nackdelar vi diskuterade på lunchraster fick mig att vilja testa och så här 1-1/2år senare ångrar jag inte för en sekund att jag böt sprutorna.

TACK ALLA VÄNER för era trådar och inlägg jag känner att jag är inte ensam och bara att konstatera det gör att man blir starkare.
Per M
1964 • Uddevalla
#10
13 april 2011 kl 13:25
Gilla
Hej!
Kul att ta del av era erfarenheter!

Maria: jag har samma erfarenhet som dig när det gäller bolusdosen direkt efter avslutat träningspass ( i samband med intag av kolhydrater)- jag behöver ta en sådan för att inte få för höga värden. Jag har också börjat med att låta basaldosen gå upp till normal nivå ca 30 min innan ett längre träningspass är över.Det har fungerat ganska bra.

En undersökning visade att bara det att man tar en dos ger signaler till levern om att inte skicka ut glukogen. Det kanske också är en förklaring till att en bolusdos direkt efter är bra att ta?

Andreas: Jag har provat en blodsockermätare som mäter kontinuerligt. Den var okey, MEN den hängde inte med när det blev snabba förändringar i nivån. Vid ett långpass var jag nere på ca 3 i blodsocker, men mätaren visade 6 eller 7. Det skall dock läggas till till mätarens fördel att den nog visade pilar nedåt som ju är en varning att en sänkning av blodsockret är på gång.

Lycka till med er träning!

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.