22 februari 2008 kl 12:54
Kristina: du läser nog rätt. Jag har tyvärr inget svar på din fråga. Jag ska kolla med Mattias.
Lars: jag har fått ett svar från Mattias och här kommer ett urklipp ur ett mail från Mattias:
"När man besöker oss lägger vi i princip allt fokus på hur helhetsbilden av ett test ser ut Hur laktatkurvan ser ut i förhållande till hastighet och puls. Samt också hur upplevd ansträngning på Borgskalan ser ut. Vidare lägger vi fokus på hur värdena kan förbättras.
Hos oss mäter vi vikt, Hb, löphastighet, laktat och puls. Utifrån detta kan vi beräkna ett teoretiskt testvärde (ml/kg/min och VO2 max) samt teoretiska tider på olika distanser.
Beräkningen görs genom ett antagande om en löpekonomi som är gällande för motionärer (de våra flesta kunder är motionärer). Har man löpekonomi som är bättre än genomsnittet blir man överskattad.
För att kunna få en viss anpassning till verkligheten kör vi våra tester på 1% lutning på löpbandet. Enligt de tester vi gjort stämmer uppmätta farten på löpband med 1% lutning bra överens med fart man kan hålla utomhus vid plant underlag och vindstilla på de flesta individer.. Vi har gjort mätningar på detta.
Den programvara vi använder tar naturligtvis det med i beräkningen att man springer i en liten backe när den beräknar testvärdet. Men detta är ju bara i teorin, vi kör ju 1% för att få samma förhållanden som utomhus på platt underlag. Så där blir man lite överskattad.
Vidare antar vår programvara att maxpuls (som vi uppskattar om kunden inte själv vet om den) innebär maximal syreupptagning. Detta är ofta inte fallet, man når ofta maximal syreupptagningsförmåga innan man når maxpuls på ett ramptest. Extrapoleringen av puls upp till max under dessa förhållanden ger en liten överskattning ock också en felkälla om man inte vet maxpuls. Dock blir det samma fel varje gång. (mer om detta senare)
Sammanfattningsvis får man ett VO2 max som kan vara överskattat. Detta problem har man alltid när man uppskattar max utifrån submaximala nivåer, mätningarna blir aldrig exakta. Enda exakta sättet att mäta syreupptagningsförmåga är via en s.k. Douglas-säck som man tar upp utandningsluften i under maximal ansträngning. Att uppnå sin maximala syreupptagningsförmåga är inte helt lätt skall dock tilläggas, många motionärer har inte motivation och fysik för att klara av detta på löpband. Det är mycket svårt att definiera vad max egentligen är på löpband utan att mäta syreupptagning Online (sådan utrustning har förresten också felkällor), testpersonen bestämmer själv när denne inte orkar mera, men detta behöver inte innebära Vo2max. Man får mer ett värde på dagsformen på motivationen... VO2 max tester med syreupptagning är skapta för tävlingsidrottare.
Gällande löphastighet vid anaerob tröskel kan man inte utgå från att man skall klara denna fart i 60 min. Det är en fråga om uthållighet, träningsbar med andra ord. Ett exempel, en person som aldrig sprungit kan ha en fart vid anaerob tröskel på exemplelvis 5 min/km pga högt VO2 max. Dock är det helt otänkbart att han överhuvudtaget skulle orka jogga i 60 min.
Vår målsättning är att hjälpa våra kunder att uppnå deras målsättningar samt att använda pulsklocka på rätt sätt. För att göra detta gör vi de tester vi anser krävas. Vi tar också med ett beräknat värde på VO2 max men uppger alltid att det är just beräknat. Det intressanta är dock att man kan jämföra detta testvärde från en gång till en annan och se skillnader i värdet om man utgår från samma löpekonomi och samma maxpuls. Finns det skillnader så finns det dock garanterat skillnader i laktatkurvan, därav säger den mest om prestationsförmågan. Och det är också därför vi i grund och botten går på laktatmätning för att se skillnader från en gång till en annan. Lägre laktat på given fart, och senare ökning från baslinjen, innebär högre prestationsförmåga, denna kan bero på ökat VO2 max eller bättre löpekonomi (minskat syreupptag vid given fart). Vilket det är spelar inom ramen för våra tester ingen roll, huvudsaken är att man springer snabbare och är uthålligare.
Mvh Mattias Lundqvist
Ansvarig för testverksamhet och träningsplanering på Aktivitus"
Hoppas att detta är svaret på era funderingar. Själv är jag inte så insatt i ämnet.
/Thomas