8 september 2011 kl 22:17
Socialstyrelsen har med hjälp av läkarkåren utarbetat riktlinjer för sjukskrivning vid vissa sjukdomar. Där framgår bra information om förväntad konvalecenstid, som vid pneumoni varierar mycket beroende på vilken bakterie det rör sig om mm. Här är ett utdrag:
Rekommendationer om bedömning av arbetsförmåga
En vanlig pneunomipatient insjuknar relativt akut efter en förkylning och är då kraftigt allmänpåverkad och arbetsoförmögen upp till 2 veckor i alla former av arbeten.
I svårare fall, eller då patienten har andra komplicerande grundsjukdomar som till exempel astma eller kol, kan förloppet och behovet av sjukskrivning vara mer långvarigt och uppgå till 1 månad. Det är viktigt att den komplicerande sjukdomen noggrant beskrivs vid sjukskrivning.
Symtom, prognos och behandling
Symtomen vid pneumoni (lunginflammation) kan vara sparsamma men oftast har patienterna hosta, svängande feber och ibland även andningsrelaterade smärtor. Pneumoni behandlas med antibiotika.
Förväntad konsekvens för funktionstillstånd
Då symtomen varierar kraftigt, varierar även konsekvenserna för funktionstillståndet från obetydliga till att de kraftigt påverkar allmäntillståndet. Patienten kan behöva sjukhusvård om han eller hon har en påverkad andning, hög feber eller en social situation som inverkar negativt på allmäntillståndet.
Bedömd tid för återvunnen funktion och normal läkning
En obehandlad pneumoni kan pågå under 4–6 veckor medan en korrekt behandlad pneumoni brukar läka ut inom 2 veckor. Tiden varierar beroende på vilka bakterier som orsakar pneumonin