Löpning Skador & Rehab 10 inlägg 24429 visningar

Lunginflammation; vad väntar

Ellie
1964 • Lindome
#1
7 september 2011 - 02:31
Gilla
Fick i fredags diagnosen lunginflammation och sjukskriven en vecka. Känns som att det är i minsta laget med en vecka, med tanke på hur jag känner mig nu...
Är anmäld till Lidingö tjejlopp 25 september; är det ens något att tänka på?
Någon som har erfarenhet av lunginflammation och hur lång tid det tar?
#2
7 september 2011 kl 09:06
Detta inlägg har raderats
1974 • Reftele
#3
7 september 2011 kl 09:28
Gilla
Jag var sjuk i tre veckor i mars månad med hade förmodligen influensa första veckan och sedan två veckors konstaterad lunginflammation. Var helt klart ur skick att träna flera veckor efter att jag var frisk nog att jobba.. Men det beror säkert också på hur bra kondition man har i grunden. Hardu en bra grundkondition åtehämtar du dig säkert snabbare än vad jag gjorde..
.
1975 • Stuvsta
#4
7 september 2011 kl 10:15
Gilla
Tips!
Kör inte igång med träningen förens du är helt frisk, passa på att vara sjuk och skippa träningen förens efter hela penicillin kuren, även fast du känner dig kry innan den är avslutad. Lita på detta du kommer bara få köra en kur till eller två om du inte är redo. Bättre otränad till start eller utebliven start och frisk än sjuk och döende.
Mr. B
1963 • Hemma
#5
7 september 2011 kl 22:28
Gilla
Jag var i mitt livs bästa form när jag fick lunginflammation för precis ett år sedan.
Det blev ett totalt träningsuppehåll på ungefär sex veckor. Att bli sjukskriven en enda vecka verkar konstigt. Jag var hemma ungefär fyra veckor, men hade ändå svårt att fixa en hel dag vid skrivbordet när jag började igen. Om det kan vara någon tröst så tror jag inte att du kommer att sakna löpningen. Så länge man är sjuk har man helt enkelt inte minsta lust att ge sig ut.
(När jag började springa så smått igen gick det naturligtvis mycket lugnt, och sedan kom ju vintern som inte var direkt löpvänlig.)

Sälj din startplats, och ägna dig åt din frimärkssamling eller något liknande. Först och främst skall du bli frisk.
Björn Högström
1970 • Uppsala
#6
7 september 2011 kl 23:09
Gilla
Hade ett träningsuppehåll på 4veckor efter min lugninflammation i somras, var också i bra form. Gick dock relativt snabbt att komma tillbaka i form. Immunförsvaret fick sig dock en törn, haft lite småförskylningar som stört träningen lite...

Så ta det lugnt och skynda långsamt och spring lidingöloppet...nästa år :)
Anders Thylin
1969 • Nacka
#7
8 september 2011 kl 09:29
Gilla
Håller med alla andra häruppe. Man blir fruktansvärt orkeslös under och efter lunginflammationen, även om den är av lindrig art (som jag hade). Så ta det lugnt och hetsa inte.
#8
8 september 2011 kl 21:52
Detta inlägg har raderats
#9
8 september 2011 kl 21:55
Detta inlägg har raderats
Anna Fornarve
1985 • Jönköping
#10
8 september 2011 kl 22:17
Gilla
Socialstyrelsen har med hjälp av läkarkåren utarbetat riktlinjer för sjukskrivning vid vissa sjukdomar. Där framgår bra information om förväntad konvalecenstid, som vid pneumoni varierar mycket beroende på vilken bakterie det rör sig om mm. Här är ett utdrag:

Rekommendationer om bedömning av arbetsförmåga
En vanlig pneunomipatient insjuknar relativt akut efter en förkylning och är då kraftigt allmänpåverkad och arbetsoförmögen upp till 2 veckor i alla former av arbeten.
I svårare fall, eller då patienten har andra komplicerande grundsjukdomar som till exempel astma eller kol, kan förloppet och behovet av sjukskrivning vara mer långvarigt och uppgå till 1 månad. Det är viktigt att den komplicerande sjukdomen noggrant beskrivs vid sjukskrivning.

Symtom, prognos och behandling
Symtomen vid pneumoni (lunginflammation) kan vara sparsamma men oftast har patienterna hosta, svängande feber och ibland även andningsrelaterade smärtor. Pneumoni behandlas med antibiotika.

Förväntad konsekvens för funktionstillstånd
Då symtomen varierar kraftigt, varierar även konsekvenserna för funktionstillståndet från obetydliga till att de kraftigt påverkar allmäntillståndet. Patienten kan behöva sjukhusvård om han eller hon har en påverkad andning, hög feber eller en social situation som inverkar negativt på allmäntillståndet.

Bedömd tid för återvunnen funktion och normal läkning
En obehandlad pneumoni kan pågå under 4–6 veckor medan en korrekt behandlad pneumoni brukar läka ut inom 2 veckor. Tiden varierar beroende på vilka bakterier som orsakar pneumonin
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.