Löpning Träning 7 inlägg 6071 visningar

Två snabba Frågor om intervallträning samt "rimliga mål"

Johannes Jarbratt
1986 • Linköping
#1
29 augusti 2011 - 16:47
Gilla
Hej!

Jag har löptränat nästan var tredje dag med pulsmätare enligt ett schema som jag hittade i en bok om löpning. Schemat ser ut så att det är ett pass med 70-80% av maxpulsen, ett backe/intervallpass (varannan gång) med 80-90% av maxpulsen samt ett längre pass med 60-70% av maxpulsen. Man springer sedan på tid och inte på sträcka. Tiden blir längre och längre ju längre in schemat man kommer.

Intervallträningen är gjord så att man först (efter uppvärmning) springer allt vad man har i tre min, går i två min, och sen upprepar X antal gånger beroende på var i schemat man är.

Min fråga är nu, när jag springer intervall, ska jag då satsa 100% så pulsen snabbt hamnar precis under 90% och sen jogga långsammare för att ha kvar den där, eller ska jag hellre hålla en jämnare takt så jag i slutet av de tre minuterna har en maxpuls på precis under 90%?

Min andra fråga är om det är ett rimligt mål att i framtiden kunna springa milen på 40 minuter? (Efter ca ett års träning) Det är något jag "brinner lite för". Men är det ett helt orealistiskt mål, eller går det att nå? Om det går, ska jag i så fall göra om schemat på något sätt eller fortsätta enligt bokens rekommendationer? Går det inte, vad är då ett mer uppnåeligt mål?

Jag är 25 år gammal och har alltid sett mig som en naturligt uthållig kondition, fast det kanske inte säger så mycket,,,

Tack
Johannes
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#2
29 augusti 2011 kl 16:55
Gilla
Jämn fart på intervallerna är bättre. Gärna samma fart på varje intervall också.

Går inte att säga om 40 är rimligt utan att veta hur snabbt du springer nu.
Johannes Jarbratt
1986 • Linköping
#3
30 augusti 2011 kl 10:24
Gilla
Tack för ditt svar!

Jag får väl ta och springa milen igen och se vad jag får för tid.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#4
30 augusti 2011 kl 14:26
Gilla
Håller med Johnny,
Enligt det jag läst ska mån hålla konstant fart på varje intervall, och inte tappa fart från intervall till intervall. Då är det bättre att starta lite lugnare så att de sista intervallerna går snabbare än de första.

Målsättningar - If there is a will there is a way.
Om du bestämt dig för att springa milen under 40min, tränar målmedvetet, lyssnar till kroppen och ger det den tid det måste ta, kommer du med rimlig säkerhet att klara det. Att fixa det på ett år kan vara lite värre. Det jag anser är den största risken är att du stressar dig själv, inte lyssnar till kroppen när den behöver extra vilodagar och åker på en skada. Om du därimot ser resan och varje träningspass som något verkligen positivt och lustfylld kommer du fixa dina mål. Låt det ta 1, 3 eller 5 år
Johannes Jarbratt
1986 • Linköping
#5
2 september 2011 kl 16:20
Gilla
Tack för svaren! Kommer försöka hålla jämn hastighet i fortsättningen under intervallpassen!

Jag försökte springa milen igår och var väldigt trött efter mitt försök. Vet inte vilken tid jag skulle fått om jag hade hållit ut hela vägen. (Får försöka hitta någon ursäkt som att det var jättevarmt eller att det var kraftig motvind halva vägen.) Det tog mig iaf 45 min att springa 7,23 km, så jag har ett tag kvar till milen på 40 min... Men jag ska lyssna på Tom-Ingar och inte ta i allt för mycket. Vill inte överträna mig eller bli så slut att jag stukar mig rejält och haltar i en vecka. Och jag tycker det är kul att vara ute och springa, så det får väl ta sin tid.
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#6
2 september 2011 kl 20:53
Gilla
Bra jobbat Johannes. Den allra bästa nyttan jag har av min pulsklocka är att den hjälper mig att hålla rätt belastning under mina pass.

Ett tips är att hittar en bra testrunda på t.ex en mil som du använder för att testa dina framgånger. Om du känner att den rundan du sprang igår funkar, kan du försöka att gå ut med lägre puls än du gjorde igår så att du känner att du inte tar slut efter 7km. Om du etablerar en bra och kontrollerad nivå, blir det oftare mer motiverande att se framgångar och bättre tider, men att du känner att du kontrollerar det hela. Har du tagit dig 5 km i ett kontrollerat tempo, och känner dig fräsch kan du ju öka farten successivt de sista 5.

Jag har "förstört" många av mina pass genom att gå ut för hårt, och det ger inga positiva minnen, dock nyttiga lärdomar...
Johannes Jarbratt
1986 • Linköping
#7
6 september 2011 kl 13:56
Gilla
Tack! Jo jag ska ta det lugnt, ett pass i taget :)

Vi får se om jag söker reda på en annan väg, den jag sprang på den gången var en sträcka längst en flod som var knappt 2 km lång. Sprang med andra ord fram och tillbaka några gånger. Skulle vara skönare att springa ett långt varv, men vill man inte springa bland massa hus och bilar så blir det svårt... Så jag får se hur jag gör med det.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.