Löpning Kost & Näring 829 inlägg 40498 visningar

Viktuppgång trots träning!!!!!

1964 • Kristianstad
#1
24 maj 2011 - 12:52
Gilla
För 3 år sedan vägde jag 72 kg till mina 170 cm. Tänkte ta ett ryck och komma under 70, men......väger idag 83 kg i stället! Har alltid tränat och de senaste åren mer regelbundet eftersom barnen flyttat ut och man har all tid i världen. Väldigt frustrerande att riktigt känna hur man växer! Jag har varit på läkar koll, men inget är "fel". Möjligtvis att ämnesomsättningen minskar med åldern. Jo tack! jag springer 4-5 ggr (även intervaller) i veckan, tar en extra långpromenad på helgen och kör styrka för överkroppen 1 (helst 2) ggr i veckan.
Det är självklart mycket jobbigare att springa med denna vikten, så orken har blivit sämre. Har genomfört 4 halvmaror på strax över 2 tim (det senaste -08), men nu orkar jag ca 7 km innan jag måste gå och det går inte fort........
Kosten är säkert en del i detta, men sååå fel äter jag inte!
som sagt, väldigt frustrerande att "inget händer" i rätt riktning och tar gärna emot tips och råd.
< < < 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 > > >
jesper svensson
1967 • staffanstorp
30 augusti 2011 kl 16:57
Gilla
Micke: det håller jag med om Men att svenskar kritiserar LCHF för miljöpåverkan är inte så trovärdigt i min värld... Själv var jag ganska extrem tidigare med det mesta .... har varit vegeterian i 18 år... slutade för ca 5 år sedan. ( Bacon är guds gåva till mänskligheten) vägrade flyga... pga av massa miljötjafs osv osv men har insett en massa saker som är svåra att formulera kort och koncist på ett forum.

Trodde länge att du kan inte rädda världen bara dig själv men belastningen i dagens samhälle att försöka göra allt rätt är för stor på den enskilde så länge inte samhället tar tag i frågorna. Sedan är det problemet med vad som är sant och inte sant.... Finns de humandrivna klimatförändringarna? Eller handlar det egentligen om ett större inflöde av solljus? osv osv så många frågor och så lite svar...

fan vad jag svammlar :)

Micke Larsson
1971 • Norge
30 augusti 2011 kl 17:29
Gilla
Jesper: "fan vad jag svammlar :) "

Så långt är vi överens ;-). Nej, men allvarligt talat, visst blir det svårt att gå på djupet i den här typen av forum, det håller jag också med.

Grejen som reagerades på i samband med radioprogrammet är att ska vi kunna prata om styrd vetenskap åt ena hållet måste vi också kunna göra det åt det andra. Då håller det inte att som Dr Dahlqvist i programmet säga att hennes rön "är sanningen". Det finns flera sidor av saker och bara för att jag äter kolhydrater betyder inte det att jag köper kakor och godis som kostat energi att tillverka och transportera. Vad som är "ren och bra mat" är också en bedömningsfråga, men att kött skulle vara ren mat (eller ens mat) vänder jag mig emot, medan andra har andra åsikter.

Vi som inte följer LCHF-dieten är en lika lite homogen grupp som de som följer den. Antagligen mer eftersom vi är fler.
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
30 augusti 2011 kl 18:37
Gilla
Jag tänkte bara kommentera testet som nämns i P1. För att göra testet åt man 10 mål mat beräknad på livsmedel en LCHF:are äter och åt tills man blev mätt. Sedan jämförde man med en veganmodell och tallriksmodellen. I denna utredning finns alltså massor av brister som gör att man måste tolka in lite i resultatet. De som testade var inga LCHF:are, alltså misstänker jag att de varken har kommit in i ketos och bra hormonbalans för att helt direkt kunna jämföras med en riktiga LCHF:are och deras mättnadsgrad. De har inte heller räknat med att en LCHF:are äter en gång medan någon på tallriksmodellen i vissa fall äter två gånger under samma tidsperiod. Resultat från tallriksmodellen måste då dubbleras. Att bara beräkna enstaka måltider ger alltså ett extremt felaktigt värde som inte stämmer sett över en hel dag.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
30 augusti 2011 kl 19:16
Gilla
Du har säkert rätt Niclas i att det i liknande studier finns massor av felkällor. Dock tycker jag att det är ganska tydligt att vegetabilier är betydligt mycket mera energieffektiva än animalier (hur gräsbetande de ändå skulle vara-ett vanligt argument från köttindustrin). Vi människor har i alla tider gjort omoraliska och osolidariska val. Jag tränar ganska mycket och gör därigenom av med mer energi än vad jag borde. Jag värmer mitt hus med el, jag köper ofta produkter så billigt jag kan utan att reflektera över miljö- och rättvisefrågor. "Eating Animals" är en intressant bok. Jonathan Safran Foers menar att "Det är inte fel att äta kött." Däremot säger han "Men till 99 procents sannolikhet är det fel att äta just den köttbit som ligger på tallriken framför dig". Att folk käkar mer animalieprodukter är inte värre än något annat omoraliskt val man dagligen gör. Men att det finns mera solidariska och energieffektiva sätt att äta är nog ganska klart. Tråkigt blir det bara när man försöker dribbla med verkligheten för att ursäkta sig, som många som kommenterar LCHF-artiklarna verkar känna ett behov av att göra (jag menar inte dig Niclas).

Jag köpte häromdagen ytterligare ett par löparskor (mitt 11:e par), helt omoraliskt, jag borde såklart skänkt pengarna till Afrikas horn eller något liknande.
Maria Forslund
1972 • vålberg
30 augusti 2011 kl 21:34
Gilla
jag som är emot allt vad dieter heter, efter att ha provat ganska många och nu lyckats gå ned nästan 25 kg. Anammar viktväktarna,. Man väljer vad man vill äta och hur mycket man vill träna och intaget måste alltid vara mindre. Rätt och slätt!
Nithin
1980 • Märsta
30 augusti 2011 kl 22:32
Gilla
Stoppar du i dig mer än vad du förbrukar så blir du tjock.

Största kruxet är väl att folk vill göra så få förändringar som möjligt i sina liv och samtidigt få "six-pack-abs" och må gött.

Ansträngning.. ?

Nej, nej, det är ju jobbigt..!?

Sen jag började träna så kan jag inte undvika kolhydrater om jag ska orka.
Typ pasta och pära.
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
31 augusti 2011 kl 00:04
Gilla
Jag måste förstås nämna John som sprang 55 km på LCHF och dessutom med fivefingers, inte dåligt! http://pulstagning.blogg.se/2011/august/uppmarksammad-i-norge.html

Nithin, det är förstås väldigt individuellt vad man pallar med i träningsmängd med LCHF. :-)

Maria, Viktväktarna funkade även bra för mig när jag höll på med det för några år sedan. För mig som dock gärna åt en del godis och snacks anser jag dock i efterhand det mindre bra ur näringssynpunkt, Det var ju bra då, det fanns inga förbud. Det gick alltid att äta godis, Viktväktarnas eget eller annat. Chips och pizza kunde man alltid ta lite, det var ju bara att hålla poängen. Det var ju bara att spara de poäng man max fick spara varje dag, lägga till några motionspoäng och sedan på helgen endast äta det onyttiga upp till poängen var slut. Det var väldigt lätt att lockas att dra ner på vanlig mat och äta mumsmums istället, det funkade ju, man gick ju ner i vikt. Kanske är det bara jag med mitt sockersug som hade detta problem. Just därför funkade kanske LCHF bättre för mig, detta är faktiskt den enda gången jag fortfarande kör på med en diet även om jag uppnått normalvikt. Avgiftad eller hjärntvättad, vem vet? ;-)
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
31 augusti 2011 kl 08:57
Gilla
De senaste inläggen om lobbyverksamhet, kolhydratsmaffian som skall tjäna sina pengar eller köttindustrin som skall göra detsamma. Självklart att man vill sälja sina produkter och då tar fram studier som styrker detta. Detta är i mångas ögon oärligt, möjligt.

Men ett företag som viktväktarna som utstuderat tjänar pengar på människors hälsa och inte bryr sig om vad vi äter. Oansvarigt och ganska vidrigt i mina ögon.

Allt för att elda på debatten
Kalorier in - kalorier ut.
Fattar inte att människor orkar räkna kalorier, att man lägger den tiden av sitt liv på det, jag är helt oförstående.
1969 • Stockholm
31 augusti 2011 kl 10:16
Gilla
Men Niklas: någon som tar dina pengar och kraftigt begränsar vad du får äta då? Skulle det funka bra? Vad säger vi om det sen visar sig att det du enligt dem fick äta inte var så bra? För vi *vet* ju inte (ännu) eller? Och sen har du vid inlägg 769 i den här tråden fortfarande inte förstått att ingen (eller nästan ingen...) räknar !!!
1984 • Malmö
31 augusti 2011 kl 10:32
Gilla
Ett intressant inlägg i lchf debatten från sveriges radio: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4668672
1977 • Morgongåva
31 augusti 2011 kl 13:28
Gilla
Jag varken äter efter LCHF eller förespråkar det, men jag blir ändå anklagad för att tillhöra "LCHF"-maffian. Antagligen för att
jag försvarar det mot, i mitt tycke, riktigt dåliga argument.
T.ex. argumentet som kom för ett tag sen att Annika Dahlqvist hade förhöjt blodsockervärde och därför är LCHF dumt.

LCHF: En (1!) person som kör extrem LCHF-kost visar på för högt blocksockervärde efter intag av socker.. Inga som helst andra symptom på sjukdom syns dock. Slutsats? LCHF är extremt jättefarligt och bör förbjudas.

Högkolhydratskost: Folk dör som flugor i hjärtinfarkter och diabetes. En fetmaepidemi utan dess like sprids över hela världen, och det är utan konkurrens vår tids största hälsorisk.
Slutsats? Högkolhydratskost är jättenyttigt som passar alla i alla situationer och ens att föreslå något annat ens på försök är vansinne!

Statistisk relevans någon?

Att LCHF-undersökningar är köpta av industrin är dock väldigt bekymmersamt. Man kan vissa det mesta om man vill i studier, och det är viktigt att man kan lita på forskningen. Det verkar vara mer regel än undantag att så är fallet idag, vilket bekymmrar mig mycket.
Gabriella Göthberg
1974 • Stockholm
31 augusti 2011 kl 14:58
Gilla
Johan: Vem har förespråkat högkolhydratskost?
Heimo
1960 • Swe
31 augusti 2011 kl 15:34
Gilla
Det tål kanske att upprepas att om man vill undvika viktuppgång trots att man tränar så gäller det att ligga i energibalans, vill man gå ner gäller det att ha en negativ energibalans. Kort och gott så gäller energi in respektive ut hur kroppsvikten påverkas i det längre perspektivet.
1977 • Morgongåva
31 augusti 2011 kl 16:37
Gilla
@Gabriella: I princip alla dietister och livsmedelsverket etc.. I princip hela samhället bygger på tanken att man ska få mesta energin från kolhydrater och en så liten del som möjligt från fett.

(Från http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Matcirkeln-och-tallriksmoddellen/Tallriksmodellen/)
Den första är potatis, ris eller pasta samt bröd. En stor del av tallriken fylls med livsmedel från denna grupp. För den som behöver mycket energi kan denna del göras ännu större. Komplettera eventuellt med en bit fullkornsbröd.

Det låter som högkolhydratskost gör det inte?

Detta tror jag iofs fungerar bra så länge man kan hålla sig till att äta tillräckligt få kalorier. Problemet för många är att det är VÄLDIGT svårt att inte äta förmycket när man äter mycket kolhydrater.

Sen tror inte jag man behöver gå så långt som att i princip försöka sluta äta kollisar (som LCHF), men att minska det ganska mycket tror jag kan vara bra.
Johan Larsson
1972 • Halmstad
31 augusti 2011 kl 18:33
Gilla
Niclas S: Häromdagen var det ett helt gäng i Sydkorea som sprang milen på strax över 27 minuter på en ganska kolhydratrik kost, det kan säkert funka ibland också. Ingen var heller för övrigt barfota eller bar FF;-)
Nithin
1980 • Märsta
31 augusti 2011 kl 22:13
Gilla
Niclas

Hittat undantaget som bekräftar regeln? :-)

Eller..

Även en bild höna finner ett korn.. ;-)

Antalet sidor som detta ämne genererat borde också ge en fingervisning om att detta är en het potatis med mycket känslor.

Min uppfattning är att det nästan är lika mycket fanatism och sektvarning över hela LCHF rörelsen som livet ord el. vilket annat dåraktigt samfund som helst.
Dessa ting uppfyller dock behov på andra sätt men detta saluförs ALDRIG.
Konstigt.

Min uppfattning i övrigt är att när du har heta potatisar så finner du ALDRIG sanningen i det ena eller andra lägret.
Det finns kanske någonstans där, mitt i emellan.

Det sunda förnuftet bör få råda.

Sen bör man även kunna känna efter och ta till sig av det som passar en själv bäst.

Kruxet är dock att många vill göra som alla andra även om det kanske inte passar just för dem.

Detta bäddar för en evig konflikt.
Niklas Björkman
1981 • Mölndal
1 september 2011 kl 12:41
Gilla
Heimo: Ett fantastiskt uppfriskande inlägg. Nu kände jag att tråden blev riktigt intressant.
1976 • Sollentuna
1 september 2011 kl 12:47
Gilla
Nithin,

Det sunda förnuftet är unikt för varje individ...

Ang. snabba tider i VM måste man fortfarande hålla isär prestation och hälsa. Det är inte samma sak.

Man blir jävligt stark av att knapra anabola steroider!

(Nä, jag jämställer inte kolhydrater med steroider, men "to make a point"...)
Johan Larsson
1972 • Halmstad
1 september 2011 kl 15:47
Gilla
Ja, självklart Claes, jag håller med dig absolut! Men då ska man inte heller framhålla det fantastiska med att springa 55k med FF på LCHF-kost. Det var det min kommentar om resultat i VM handlade om.

För övrigt tycker jag att det är en bra prestation att springa 55k oavsett kost- och skoval;-)
Niclas Sigstedt
1973 • Jönköping
1 september 2011 kl 19:46
Gilla
Självklart Johan. Nu är det ju så att John är en arbetskollega så jag kanske var lite extra glad i det fallet. ;-) Förövrigt har jag pratat med flera joggingnissar som fortfarande tror att pasta- och grötladdning är det enda som funkar. Nämner man Ferry så kräver de mer namn annars tycker de Ferry bara är ett extremt undantag som inte bekräftar något. Så, har man nu en kollega som sprungit Ultra med LCHF och fivefingers så nämner man gärna det. :-)
< < < 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.