20 februari 2008 kl 08:16
Jag är apotekare och jobbar i läkemedelsindustrin med just vacciner, så jag tänkte klargöra en del saker.
Influensavaccinernas skyddseffekt varierar ganska mycket mellan olika grupper av personer. För en frisk person är det ca 70%, fast då endast mot de 3 virusstammar som ingår i vaccinet. Influensa är ju inte bara en virussjukdom utan består av en mängd olika virusstammar som hela tiden cirkulerar på vårt klot. Kontinuerligt uppstår det dessutom nya stammar. Det är WHO som varje år bestämmer vilka tre virusstammar som ska ingå i vaccinet, ett beslut som man baserar på vilka virus som cirkulerar på södra halvan av jordklotet. De stammar som finns aktiva i tex Australien har en tendens att nå oss på norra jordklotet när vi får vinter. Ibland, som i år, gör WHO fel bedömning och missar en av de tre stammarna i vaccinet. Årets vaccin innehåller fel B-stam.
Det finns inga belägg för att det skulle vara skadligt eller dåligt för kroppens immunsystem att vaccinera sig mot ex influensa. Att kroppen mår bättre av att på egen hand ta hand om influensan är helt felaktigt. Faktum är att det immunlologiska minnet man får från en naturlig infektion är ganska kortvarigt, ungefär som en vaccindos. Dessutom får man bara skydd mot exakt den virusstam du blivit utsatt för. Eftersom de aktiva stammarna som cirkulerar varierar, är det alltså fullt möjligt att få influensa två år i rad.
Pensionärer och riskgrupper är de som man sett får den verkligt stora nyttan av vaccinet. Därför uppmanar smittskyddsläkarna att dessa ska vaccinera sig. I de flesta landsting får de vaccin gratis. För dessa grupper har man sett nytta ur hälsosynpunkt men även hälsoekonomiskt att vaccinera alla. Detta beror självklart på att en influensa som drabbar gamla och redan sjuka kan få svåra konsekvenser, medan en frisk person klarar influensan ganska bra.
För oss unga är det lite annorlunda. Här ser man inte den hälsoekonomiska vinst som för pensionärerna. Skyddseffekten för vaccinet är ca 70%, men det är ju inte säkert att man skulle bli sjuk även om man inte tog vaccinet. Om man räknar på hur många doser (eller år) man behöver vaccinera sig för att hindra att få influensa en gång, så ligger det upp mot 10 doser.
Influensavaccin rekommenderas främst till riskgrupper och pensionärer, men det finns alltid unga människor som vill göra allt man kan för att hålla sig frisk. Om den personen är beredd att vaccinera sig i 10 år för att statistiskt hindra att han får influensa en gång, så är det upp till honom. I år har Sverige haft gott om vaccin, så vem som helst som vill vaccinera sig har mölighet till detta.
Man kan dock se ekonomi på olika sätt. Jag har i mitt arbete hört talas om företag som låtit vaccinera hela personalen mot influensa. Företaget hade räknat på det hela och kommmit fram till att de sparade pengar på att vaccinera hela personalen, eftersom vaccinet är billigt, och det är väldigt dyrt att ha anställda sjuka.