Löpning Träning 58 inlägg 6436 visningar

Resultat av träning nära maxkapacitet

1978 • Lidingö
#1
5 augusti 2011 - 16:12
Gilla
Hej!
Jag är en tävlingsmänniska som har ett tydligt mål för vilken tid jag vill uppnå på Lidingöloppet. Som löpare är jag väl en relativt duktig motionär med naturlig tävlingsinstinkt.

Således gillar jag att pressa hårt när jag tränar och springer ofta relativt nära min maxkapacitet för sträckan ifråga (varierar intervaller 1 km, medeldistans 8 km och längre rundor 15-20km). Nu undrar jag ifall för högt utnyttjad kapacitet skulle kunna hämma resultatet i min träning? Är det bättre att vara lite återhållsam med kapaciteten/intensiteten på träningarna för att på sikt uppnå ett mera effektivt träningsresultat? Jag är dock noggran med att ha minst 1 vilodag efter varje runda, men skulle vara tacksam för info huruvida det är bra eller dåligt att pressa sig hårt på träningspassen. Ambitionen är naturligtvis att jag vill uppnå en så bra träning/uppbyggnad som möjligt. Jag springer ca 3 ggr / vecka.

Tacksam för svar/input.
< < < 1 2 3 > > >
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#2
5 augusti 2011 kl 17:06 Redigerad 5 augusti 2011 kl 17:07
Gilla
Utan att vara expert så säger min erfarenhet från både löpning och hästsporten att "träna nära max" är en lite för enkel lösning. Om det vore så behövdes inga träningsprogram och upplägg utan det vore bara att köra för fullt. Oftast funkar det inte i längden eller så får man bättre resultat med ett upplägg som inte enbart syftar på max utan har en tanke bakom.
Så min uppfattning är att du skulle bli bättre om du tränar mkt men kanske bara tränar nära max nån gång ibland på tävling.
edit: såna här trådar plockar ofta fram Gunde Svan, Satopek och såna maskiner, men de flesta av oss hör inte till den ligan.
Eva Stenberg
1966 • Varberg
#3
5 augusti 2011 kl 19:22
Gilla
Precis som Peter H Nilsson skriver och med samma erfarenhet från löpning och hästsport gäller det att spara på krutet tills det verkligen gäller!
När jag tränar en häst är det mängdträning och styrka som gäller först.
Så klart är fart träningen och den grenspecifika träningen viktig, men varken för häst eller människa går det att maxa hela tiden.
Jag är ingen expert, men mitt råd är något fler pass i veckan, träna på varierat underlag, glöm inte att löpa i kuperad terräng, löp gärna nära max men inte varje gång!
Lycka till med din löpning! Vi ses på LL!
1972 • Halmstad
#4
5 augusti 2011 kl 20:17
Gilla
När jag ligger o tränar mot max på mina rundor så kommer snart skadorna som ett brev på posten. Det är aldrig bra att ligga på tävlings-tempo på sina löparrundor. Istället för att springa max så spring hellre ett par kilometer längre, tiden du är ute tror jag är viktigare. De enda gångerna du ska köra hårt är på dina intervallpass och då är det oftast korta sträckor med vila, spara din kropp tills tävling och ge allt vad du har och njut av tävlingen, där är det här du vill vara.... Lycka till på Lidingö.
Filip
1981 • Umeå
#5
6 augusti 2011 kl 17:20
Gilla
Jag tror en bra övervägd balans mellan maxlöpning och lite lugnare pass är det bästa. Om du inte känner dig sliten eller börjar få skadekänningar av nuvarande upplägg ser jag inte att du nödvändigtvis borde lägga om träningen. Det springer ju bara 3 gånger per vecka. Antagligen hade du fått sämre framsteg om du tagit det lugnare. Det är jag ganska övertygad om. Möjligen skulle du tjäna på att springa ännu oftare men ta det lungare under dessa pass och kanske springa 1-2 maxpass per vecka.

Utveckling bygger ju på progression i träningen. Jag förstår inte varför så många avstår från maxlöpning. Jag springer oftast på max på mina 5 km rundor och tiden går stadigt neråt. Hade jag "lallat" på istället hade jag knappast haft denna utveckling. Man blir bra på det man tränar.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#6
6 augusti 2011 kl 17:43
Gilla
Den optimala formeln för tre pass i veckan lyder "ett lugnt, ett snabbt och ett långt" [Tim Noakes], dvs ett lugnt distanspass, ett fartpass (intervaller, fartlek eller snabbdistans) och ett långpass.

Att springa fort på varje pass är kortsiktigt och alla som gjort eller gör det reviderar förr eller senare sitt träningsupplägg...Inklusive jag själv.

@Filip: Inget fel att pressa hårt på sina fartpass. Däremot fel att pressa hårt på varje pass.
Filip
1981 • Umeå
#7
6 augusti 2011 kl 18:39 Redigerad 6 augusti 2011 kl 18:41
Gilla
Pål: Jag är inte helt övertygad. Kanske när det gäller längre distanser. Som i detta fall lidingöloppet. Det är ju helt klart slitsamt att maxa på långa distanser. Men vill man bli bra på 5-10 km tror jag det är bra att köra många maxpass. Jag har under lång tid tillsammans med andra haft denna strategi. Vi brukar ofta köra spontana små tävlingar med jaktstart på somrarna. I princip max flera gånger i veckan. Det är dock 5 km det handlar om. Jag tror speciellt maxträning är bra för löpare som inte nått sitt tak vad gäller syreupptagningsförmåga. När man börjar närma sig taket kan det säkert vara bra att fokusera mer på mängdträning, teknik och uthållighet. Framför allt tror jag man blir bra på det man tränar. Jag tror man bör träna tävlingslikt om man vill prestera bra på tävlingen man siktar på. Detta gäller i alla andra idrotter. Ser inte varför löpning skulle skilja sig så mycket.
Pål Nilsson
1976 • Höör
#8
6 augusti 2011 kl 19:13
Gilla
Självklart beror det på vad man har för ambition - springer man så få pass i veckan att man är fullständigt återhämtad inför varje träning, så finns det naturligtvis all anledning att köra hårt varje pass. Många kan prestera förhållandevis bra på sådan träning (kring 40-45 min på milen för en hyfsat talangfull man). Dock, för att kapa ytterligare minuter krävs mer mängd, vilket gör det omöjligt att maxa på varje pass.

Utan att hålla med om detaljer i ditt resonemang vad gäller "tak i syreupptagningsförmåga", så tycker jag att du delvis har rätt i att många löpare hade blivit bättre om de tränat hårdare och mer tävlingslikt.
Gerardo Guerrero
1980 • Växjö
#9
6 augusti 2011 kl 19:25
Gilla
Någon som kan svara på hur ofta man ska köra intervallträning..räcker det med ett pass i veckan elr två? Då man pressar max?
Kör 3 medellånga pass i veckan o ett långpass runt 2mil.
Har precis börjat med det o ska köra det en gång i veckan o sen kanske öka till två..funderingar någon?

(ska springa maraton nästa år är tanken, siktar på en tid runt 4h)
Filip
1981 • Umeå
#10
6 augusti 2011 kl 19:34
Gilla
Kanske blir lite off-topic här. Men om man tittar på olika träningsprogram som är utformade för glada amatörer som ex. vill bli bra på milen tror jag dessa ofta är alldeles för mjuka. Personligen tror jag att ett träningsprogram för ex. milen bör ha som huvudfokus just milpass nära max. Intervallträning och långsammare långdistans är komplement. Många gör det för svårt för sig. Träna det ni vill bli bra på . :) Löpare på högre nivå som tävlar ofta kan säkert behöva laborera mycket mer med annan träning och framför allt satsa på mer mängd.
per andersson
1963 • Älvängen
#11
6 augusti 2011 kl 20:50
Gilla
Ojojoj, Filip! Du gör Dig själv till lite expert med det där uttalandet, va?! Tror Du inte att träningsprogrammen försöker ta hänysn till att man inte skall gå sönder? Jag har själv sprungit efter program flera gånger och har fått lära mig, den hårda vägen, att "lyssna på kroppen". Just nu är jag mitt inne i joggs eget program för att klara halvmara på under 1:50 och kan säga att det kan Du göra litet lättare eller tuffare utefter Dina egna förutsättningar. All modern idrottsforskning och all erfarenhet säger att man har allt att vinna på att ta det litet försiktigare och satsa mer långsiktigt än att pressa på för mycket. En skada ställer till det, både i det kortare men framförallt i det längre perspektivet. Observera att jag inte tror mig om att vara expert. Jat talar bara utifrån egna erfarenheter av snart tre års löpning samt vad jag själv fått för råd som fungerat bra eller mindre bra. För en vanlig motionär så är ju ett långsamt långpass som ökas i längd med 10 % var 14:e dag, ett behärskat distanspass samt ett kvalitetspass där man verkligen står på ett alldeles utmärkt träningsupplägg för det stora flertalet motionärer som vill bli bättre, eller hur? Vill man ta ett pass till? Lägg in ett distanspass. Obs - glöm inte tåhäv och styrketräning för att inte åka på onödiga skador när det plötsligt börjar gå mycket fortare än vad det gjort innan. Har själv skadat mig 2 gånger just vid sådana tillfällen och lärt mig något, till slut.
1971 • Lillehammer
#12
6 augusti 2011 kl 21:30
Gilla
Instämmer med Pers resonemang. Har fått mina värsta skador när jag förbättrat mig snabbast.
Möjligen att det fungerar att tokpressa 3 ggr i veckan om man har bra genteiska förutsättningar, bra möjligheter till återhämtning och ännu inte kommit långt upp i 30-åren.
Men sanningen är nog att den som blir en bra löpare är det som år efter år klarar av att träna konsistent, smart och skadefritt. Och året om - inte bara ett 6-12 veckor långt program för ett lopp.
Dessutom - man blir bra på det man tränar på - med täta maxlopp riskerar det att det blir att dra på sig mjölksyra, springa spänt och underprestera.
OK, det finns dom som är verkar födda med ett fantastiskt löpsteg som detta inte gäller för, men det är då inte många.
Anledningen till intervaller istf maxlopp är väl just det - att lära sig springa fort och avslappnat. Vilan ger en chans för sustemet att ställa om sig, och kroppen får möjlighet att öva in ett effektivt rörelsemönster, som sen vid tävling "sitter", trots hög grad av utmattning.
Rasmus Olsson
1979 • Göteborg
#13
6 augusti 2011 kl 21:44
Gilla
Eftersom rörelsemönster är direkt beroende av tempo, så är jag övertygad om att man lär sig bäst löpsteg när man springer i det tempo man vill bli bättre på.

Jag håller nog med Filip om att de flesta är rädda för att ta i ordentligt. Visst, skaderisken finns, men den beror framför allt på volym, inte intensitet.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#14
6 augusti 2011 kl 22:04
Gilla
"Jag tror man bör träna tävlingslikt om man vill prestera bra på tävlingen man siktar på. Detta gäller i alla andra idrotter. Ser inte varför löpning skulle skilja sig så mycket. "

Du har just hittat receptet friidrottsvärlden väntat på så länge :-)
csaba
1973 • Malmö
#15
6 augusti 2011 kl 22:05
Gilla
Det finns så många olika resunemang, men jag tror att det är högst individuellt.
Jag själv som har kampsports bakrund är van att verkligen ge Alt i varje träning. Många gånger får nästan min tränare säga till mig att ta det lugnare. (kör oftast intervallerna för fort, etc.).
Jag älskar att tävla i tron att ta ut sig ofta på max. förbättrar mig, men det är faktist då jag har "gått sönder".
Så i mitt fall är det dom snabba passen som är det skadliga.

Det beror så klart på vad man har för distans som huvudmål, men skulle man ge verkligen allt i en 3mila långpass (för marathon träning), så hadde det ju tagit många dagar att återhänta sig.

Pär M
1969 • Umeå
#16
6 augusti 2011 kl 22:15
Gilla
@filip

skulle vilja att du skriver in i joggs dagbok hur du själv trännar:-)

Pål Nilsson
1976 • Höör
#17
6 augusti 2011 kl 22:52
Gilla
Per & Mats: Lite vad jag också fiskar efter. Världens samlade träningserfarenhet håller med er.

@Rasmus: Uttalandet "Visst, skaderisken finns, men den beror framför allt på volym, inte intensitet." - är som upplagt för sågning...Precisera och motivera!
Jenny P
1970 • Nyköping
#18
6 augusti 2011 kl 23:16
Gilla
För att kroppen ska "superkompensera" krävs hård träning men även vila. utan vila ingen förbättring - så är det iaf för mig...
1981 • Göteborg
#19
6 augusti 2011 kl 23:26
Gilla
Klart du kan springa max 3ggr i veckan och ligga på max men du får inte ut det bästa av träningen.

Den bästa träningen
Långd, intervaller, fartlek, snabbd, back = variation.

Om du vill ha en så bra uppbyggnad som möjligt tränar du fel
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#20
6 augusti 2011 kl 23:47
Gilla
Skulle tro att det är rätt svårt att komma nära "max" på vanlig träning, även om det kanske känns väldigt ansträngande. Att ofta träna nära mjölksyratröskeln är en annan sak och kan göras med rätt tillvänjning och förutsatt att man ger kroppen möjlighet att återhämta sig mellan passen. viktigt att man kör alternativträning (styrka) för ben och bål och stretchar förebyggande då löpträning är ganska statisk.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.