Löpning Kläder, Skor & Prylar 35 inlägg 6723 visningar

DN "sågar" skoutprovning

Christian Eriksson
1968 • Lövestad
#1
29 juli 2011 - 10:39
Gilla
http://www.dn.se/nyheter/sverige/rad-om-joggingskor-ar-vardelosa

Även om jag inte håller med om att råden är "värdelösa" - både Löplabbet och Runners Store kom fram till samma resultat - så är det ändå ett intressant inlägg i debatten kring dämpade skor kontra minimalistiskt/barfota. Förhoppningsvis kommer en uppföljande artikel kring barfotatrenden också.
< < < 1 2 > > >
Micke Larsson
1971 • Norge
#21
30 juli 2011 kl 18:01
Gilla
Nej då, Jacob. Jag läste artikeln, men det jag kommenterade var de senaste inläggen i denna tråd. Jag tror att alla (hittills i debatten) är överens om att denna artikel skiljer sig från mängden, då det normala är att journalisterna INTE är kritiska utan sväljer butikernas information med hull och hår. Och det tycker jag inte är specifikt för löpartidningar, inte heller dagstidningar brukar normalt gräva så här pass noggrant.

Och visst, möjligen tänker facktidningar mer i annonssiffror än vad dagstidningarna gör, men i grund och botten tror jag mest att det handlar om minsta motståndets lag - för de allra flesta journalister och tidningsmakare.

Å andra sidan kan det kanske kvitta om dåliga artiklar är ett resultat av dålig journalistik, låga frilansersättningar, okunnighet eller om tidningarna styrs av annonstänkande.
1976 • Segeltorp
#22
30 juli 2011 kl 19:19
Gilla
ok jag tycker det mest är förvirrande vilka skor jag bör ha, jag gick till löplabbet och gjorde deras tester vilket slutade med att jag köpte Asics gt-2150 (jag tycker de är sköna att springa i). Går man in på deras hemsida och väljer sko där med deras sko väljare så får jag fram denna sko om jag väljer lågt fotvalv. Det finns inget val om pronation. Om jag nu har lågt fotvalv borde väl det betyda att jag inte behöver ha en så uppbyggd sko under hålfoten utan kan gå mer mot platta skor.
I artilken här i tråden står det i slutet
"Skorna ska sitta bra på foten och så skulle jag rekommendera att man inte börjar med de allra mest upphöjda och dämpade skorna. Det finns helt enkelt ingen motivering till varför man skulle göra det, säger sjukgymnasten Jacob Gudiol."
Det låter för mig som jag lika gärna kan gå och köpa ett par dojor för 299:- på ullared än för 1600 på löplabbet. För jag trodde det var för dämpning och upphöjning man köpte dyrare skor?
Så hur vet jag igentligen vilka skor som passar mig utan att få hjälp i en affär och då komma därifrån med ett par skor för 1600...
Rasmus Olsson
1979 • Göteborg
#23
30 juli 2011 kl 20:14
Gilla
Frågan är om butikerna verkligen försöker sälja de dyraste skorna på de grunder många här insinuerar. Om de har skor i en viss prisklass, låt säga 1200-1500 kr, med stor variation i egenskaper (dämpning, pronationskontroll, osv), så är det väl mest sannolikt att de hjälper kunden att välja någorlunda rätt inom samma prisklass.

Naturligtvis kan man inte uppnå hundraprocentig träffsäkerhet med den typen av undersökningar de gör i butikerna, men i de flesta fall bör man åtminstone kunna hjälpa kunden att hitta skor som i alla fall inte är direkt kontraproduktiva sett till den fottyp/stegtyp kunden har.

Jämför med om man haft en butik där alla skor står uppradade och ingen hjälp finns att få. Hur hade kunder då valt skor, tror ni? De hade valt efter pris och utseende, och hur bekvämt de sitter vid foten.

Jag har sålt cyklar under en säsong, och folk i allmänhet har ingen koll alls på vad som är bra och vad som är dåligt. För de flesta är en ny cykel för 5000 kr dyr (samtidigt som de kanske veckan innan lagt tre gånger så mycket på en ny platt-TV). För oss som har koll på cyklar är det välkänt att man behöver upp på nästan det dubbla (svenska butikspriser) innan man har bra brukskvalitet och hållbarhet. Jag föreställer mig att det är en liknande situation när det gäller skor. Kanske inte lika påtaglig, men ändå att en sko (jag pratar inte om aquasocks och liknande nu) för 300 kr är sämre på de flesta vis än en sko för 1000 kr. Däremot kanske inte en sko för 2000 kr nödvändigtvis är påtagligt bättre för medelsvensson än en sko för 1000 kr, men det är i så fall analogt med cykelvärlden, där den genomsnittlige motionären knappast har glädje av de små reella skillnader som finns mellan en landsvägscykel för 15 000 kr och en för 30 000 kr.

De specialiserade löparbutikerna har ett rykte att vårda. Om kunder känner sig lurade och upplever att de fått fel råd och lurats att köpa onödigt dyra skor, så kommer de att sprida negativa omdömen till bekanta. I dagens internetsmorda världsmaskineri sprids såna åsikter och omdömen snabbt, i synnerhet om de missnöjda är medlemmar på sajter som denna. För säljaren blir det därför en balansgång mellan strävan efter att sälja dyra prylar och önskan om att behålla en nöjd kundkrets och ett gott rykte.

Jag är därför inte så cynisk som många andra här. När jag sålde cyklar började jag med att fråga vad kunden skulle använda cykeln till. Baserat på det rekommenderade jag ett par olika modeller. Ibland fanns redan från start ett önskemål om prisklass, i andra fall dök det upp efter ett tag. Jag försökte aldrig sälja en för dyr cykel relativt kundens faktiska behov, men jag försökte alltid få kunden att förstå vad för prisklass som egentligen krävdes för att uppfylla kraven om kunden hade felaktiga förväntningar. Om sen kunden valde att strunta i det, så sålde jag naturligtvis en cykel i den prisklass kunden ansåg rimlig. Mitt mål som säljare var att alltid se till att kunden gjorde ett informerat val och gick från butiken med så rätt cykel som möjligt. Nöjda kunder är viktigare än skinnade kunder!
Trallala
1964 • fd
#24
31 juli 2011 kl 01:22 Redigerad 31 juli 2011 kl 01:29
Gilla
"Naturligtvis kan man inte uppnå hundraprocentig träffsäkerhet med den typen av undersökningar de gör i butikerna, men i de flesta fall bör man åtminstone kunna hjälpa kunden att hitta skor som i alla fall inte är direkt kontraproduktiva sett till den fottyp/stegtyp kunden har.

Jämför med om man haft en butik där alla skor står uppradade och ingen hjälp finns att få. Hur hade kunder då valt skor, tror ni? De hade valt efter pris och utseende, och hur bekvämt de sitter vid foten."

Det är faktiskt så illa som du tolkat mitt citat. Det finns inga som helst belägg för att de ger skor som är det minsta bättre än om du lottar ut skon. Det finns flera studier som visat att utprovning av skor efter "fotform" inte fungerar ät dugg bättre än att bara ge alla en neutral sko.

Det finns dessutom en studie som faktiskt har visat att neutrala skor ger mer smärta än "stability"-skor hos personer med neutrala fötter och personer med "överpronation" får mer ont av motion-control skor. Alltså, skorna som egentligen är utformade för den typen av fötter ger mer smärta än andra skor. Det är få deltagare i de olika grupperna i studien men att resultatet ändå pekat åt det håller tillsammans med studierna jag nämnde tidigare gör ju att man börjar undra. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20584759

Att däremot välja skor endast efter komfort har visat sig förbättra löpekonomin hos löpare. http://www.informaworld.com/smpp/content~content=a912870001&db=all
1978 • Malmö
#25
31 juli 2011 kl 05:54
Gilla
Trallala
1964 • fd
#26
31 juli 2011 kl 10:13
Gilla
Tack Henrik, det skulle det vara :) Jag kopiera från en gammal kommentar jag gjort tidigare och tydligen så hade deras hemsida gjorts om sen dess :)
Rasmus Olsson
1979 • Göteborg
#27
31 juli 2011 kl 10:27
Gilla
Baserat på den första artikeln du länkade till (de flesta av oss kan nog tyvärr bara se sammanfattningen, som med de flesta vetenskapliga artiklar) så bör man bara kunna byta beskrivning på skorna! :D
Det verkar som om tvärt om gällde där, så om man ger helt omvända råd bör det bli riktigt bra! Haha!
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#28
1 augusti 2011 kl 21:12
Gilla
Från Löplabbets hemsida ang Minimus Trail som jag kollat lite på...

"Tanken är att du ska ha dessa skor som ett komplement till dina vanliga löparskor i för att stärka dina fötter och träna upp din löpteknik."

Komplement? Varför då? Baserat på vad?
1984 • Göteborg
#29
1 augusti 2011 kl 22:15
Gilla
Mats, Löplabbet skriver så på de flesta minimalistiska skor.
Jag hoppas och tror att rådet gäller nybörjare till löpning som kanske inte sitter och läser forum, pratar med löparkompisar eller allmänt studerar löpning på det sätt vi gör.

Att vara helt nya på löpning, utan att ha koll på något, och gå ut och börja springa i ett par Minimus är kanske inte det smartaste.
Mats Persson
1977 • Sävedalen
#30
1 augusti 2011 kl 22:57
Gilla
Jag förstår vad du menar Linus, men å andra sidan kanske det är helt rätt att en nybörjare börjar just i minimus.

Jag tycker det är helt ok att vi här på forumet debatterar dessa saker och ger tips till höger och vänster baserat på egna och andras erfarenheter. Men när tidningar och butiker tar ställning och ger tips som inte är faktabaserade blir jag en smula irriterad.

Folk lyssnar ju på tex löplabbet och andra tidningar och om man publicerar text likt den ovanför så ska man också kunna styrka ett sådant uttalande med fakta. Har man inte den faktan ska man låta bli att uttala sig, annars är det ju inget som skiljer diverse nätforum från en seriös tidning eller expertaffär.

Nu lovar jag att sluta tjata om detta :-)
Johan Engblom
1983 • Göteborg
#31
2 augusti 2011 kl 11:29
Gilla
Fick rådet när jag var 15 att jag pronerade mycket och behövde pronationsstöd. Det skulle motverka att jag fick ont i benhinnorna. Trodde stenhårt på detta fram tills jag blev student och inte hade råd till de dyrare skorna med pronationsstöd. Jag fick varken ondare i benhinnorna eller några skador av de billigare skorna...
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#32
3 augusti 2011 kl 11:07
Gilla
Linus: Är det inte precis vad allting pekar på att det är?

En nybörjare kommer i alla fall inte att sticka ut och tokspringa 4 pass i veckan. Och om de gör det som kommer de att tids nog skada någonting, vanligen knäna, med ett par fulldämpade skor. Varför inte då med en gång se till att använda neutrala grejer och så låta stegningen av träningen baseras av hur hela kroppen, inklusive fötterna, faktiskt klarar löpningen utan att försöka "skydda" fötterna med en massa dämpning?

Angående artikeln så var väl resulatet snarare:
3 butiker gav samma analys på löpsteg. 1 hade ett helt annat (gissningsvis felaktigt, så gå inte dit...)

1978 • Malmö
#33
3 augusti 2011 kl 12:47
Gilla
Min sambo provade ut ett par VFF på Fotkultur här i Malmö efter att ha sprungit på deras löpband barfota. Hon är knappast någon löpningsfanatiker utan snarare "nybörjare" och det man kunde se var att hon ganska omgående föll in i ett bra barfotalöpsteg. Så man skulle nog även kunna rekommendera minimalistiska skor till folk som ännu inte hunnit lära in ett hälsteg.
1984 • Göteborg
#34
3 augusti 2011 kl 16:49
Gilla
Mattias, det handlar ju om att fötter som gått i skor ett helt liv helt enkelt inte är tränade för att klara alls särskilt lång löpning i minimalistiska skor.
Oftast ges ju rådet till nybörjare inom minimalistisk löpning att bara springa max 500 meter första gången, och sedan öka distansen väldigt långsamt.
Att som nybörjare köpa sig ett par Minimus utan att ha fått tillgång till vettig information hur man bäst börjar springa i dessa kan mycket snabbt leda till skador.

Å andra sidan håller jag verkligen med dig om att det är bra att använda neutrala grejer från början. Men då måste verkligen löparen/nybörjaren se till att vara påläst om hur man bäst börjar springa i sådana här typer av skor.
Dorotea
1983 • Spånga
#35
3 augusti 2011 kl 18:08 Redigerad 3 augusti 2011 kl 18:14
Gilla
Jag tycker att detta känns som vettig journalistik som man ser allt för lite av. Någon som faktiskt tar sig tid att undersöka och testa något, som kan gynna konsumenten.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.