5 juli 2011 kl 20:42
Googlade, fick fram detta:
- Vanligt koksalt, eller bordssalt, vakumsalt, kärt barn har många namn. Utvunnet ur saltlager under mark, renat och kokat torrt.
- Havssalt blir allt mer populärt. Det framställs genom att man dämmer upp saltrikt havsvatten och sedan låter vattnet dunsta. Kvar blir saltet som tvättas för att få bort orenheter. Kvar blir stora saltkristaller. (Eventuellt är det här en saltframställning i Israel.)
- Mineralsalt är framtaget främst för de som har diabetes eller högt blodtryck. Mest känt är kanske Seltin i Sverige. De består av att man bytt ut (hälften av) natriumet mot kalium och magnetsium som är bättre för blodtrycket, men å andra sidan kan vara sämre för njurarna. Mineralsalt går att använda ungefär som vanligt salt, men undvik det vid t.ex. gravning och andra saltbaserade konserveringsmetoder.
- Himalayasalt påstås vara ett mellansteg mellan mineralsalt och rent salt, den bryts från uttorkade hav i nepal där det legat i 250 miljoner år och på så sätt marknadsförs som exklusivt. Det innehåller lite mindre andel natrium än rent salt, men fortfarande mer än mineralsalt.
- Örtsalt är en kryddblandning bestående av havssalt blandade med olika örter.
- Gourmetsalt är flingsalt gjorda av havssalt.
- Stensalt eller bergssalt bryts i saltgruvor, är betydligt svårare att rena vilket gör att det ofta används till vägsalt.
taget från
http://upptackarbyran.se/hur-funkar/saker-hemma/27-om-salt.html