Löpning Skador & Rehab 16 inlägg 15659 visningar

ont på/i sidorna längs med smalbenen?

natali
1990 • Johanneshov
#1
22 juni 2011 - 15:39
Gilla
Började springa för ett tag sedan och fick efter ett tag väldigt ont i sidorna längs med smalbenen. Det smärtade hela tiden (även vid stillasittande) men framför allt så fort jag gick eller försökte springa, då gör det så ont så att man nästan grimaserar. Jag köpte ett par nya löparskor på löplappet då mina skor inte alls var anpassade efter mig och mitt steg. Dom var dessutom väldigt "hårda". Trodde då att mitt problem var skornas fel. Rådfrågade de på löplappet som sa att jag skulle vila och smörja med voltaren.

Det tog cirka tre(!) veckor innan det här gick över, jag vilade en extra vecka och sprang väldigt lätt i förrgår i mina nya skor. Efter bara några meter fick jag tillbaka smärtan så då slutade jag och gick resten av rundan men det gjorde så otroligt ont att jag fick avbryta och linka hemåt. Jag undrar vad det kan vara? Det verkar ju inte vara skorna jag hade innan då kanske? Detta gör mig så otroligt frustrerad för jag har verkligen hittat min grej med löpning, tycker det är så jäkla kul, men jag kan ju inte springa när det är såhär. Har ni någon aning om vad det kan vara? Tips på vad jag kan göra?
Ronnie
1973 • Stockholm
#2
22 juni 2011 kl 16:27
Gilla
Jag tycker att det låter lite som benhinneinflammation, men då brukar det göra mest ont i början och sedan kännas bättre efter 10 minuter när man börjar bli varm. Du skriver att du har hittat din grej med löpning och det är ju fantastiskt, men kan det vara så att du har börjat träna för mycket för snabbt? I sådana fall finns det nog inte så mycket att göra än att vila och träna annat ett tag som inte gör ont och sedan sakta börja med löpning igen. Först ett kort, lugnt pass i veckan och sedan successivt oftare, längre och högre tempo. Stretching varje dag oavsett om du har tränat eller inte kan också hjälpa. Försök stretcha de ställen där du har ont, men det ska inte göra ont när du stretchar, då måste du vänta ett tag till. Det är vad jag tror iaf.
natali
1990 • Johanneshov
#3
22 juni 2011 kl 16:38
Gilla
Ja, förr så kom det efter att jag hade tränat ett tag och sedan hade jag så ont så att jag haltade till vardags, att springa då var inget alternativ. Men jag vilade i över en månad och så började jag springa en jättelugn runda, fick ju ont efter bara några meter. Hur länge ska man vila undrar jag? Känns så irriterande det här...

Jo, så kan det säkert vara. Men nu vill jag börja om, ta det lugnt osv, så som du skriver. Men det fungerade ju inte. Ahhhh. Man blir galen för man vill ju inte sitta still. Jag ska dessutom springa midnattsloppet i augusti, det kommer ju aldrig gå.

Jag kan inget om stretchövningar just för underbenen, främst sidorna och på framsidan, har du något tips?
Viktoria Nilsson
1987 • Landskrona
#4
22 juni 2011 kl 17:58
Gilla
Jag har haft problem med benhinnorna i flera år. Det har varit många försök när man kunnat springa i ca 4 veckor och sedan har det smärtat och då har man snällt fått vila 1 månad och direkt tappat allt man byggt upp. Fram tills för 1 år sedan hade jag det såhär men så bestämde jag mig ännu en gång för att ta tag i löpningen och konstigt nog så gick det. Köpte efter några veckor ett par skor anpassade efter mina fötter på Running Store (liknande Löplabbet) och visst har jag fått ont i behinnorna under året men inte alls som innan. När det har smärtat, bara minsta lilla så har jag gått resten av rundan för att sedan vila ett par dagar och försöka igen. Det är mitt första råd.
Jag tror även det har med vilket märke du har i löpskorna. Jag verkar bara kunna springa i Nike Air, använder mitt andra par nu och benhinnorna gör inte alls lika ont som innan när jag använt ex. Asics (dyrare skor än de jag har nu dessutom - om priset nu har betydelse).
Prova även efter löprundan att stretcha benhinnorna; Sätt dig med benen i ett V och tryck sedan ner tårna mot golvet samtidigt som du lutar dig mot benet. I duschen sedan så spola varmt vatten på benet och massera samtidigt främre smalbenet och växla sedan över till iskallt vatten och därefter varmt osv i några omgångar. Ibland smörjer jag även på linement och Aloe Vera efteråt.

Hoppas att tipsen hjälper dig. Jag hittade dem i en tråd här på jogg.se och är väldigt tacksam över det då jag nu lyckas springa längre sträckor i ett högre tempo vilket aldrig hade gått för ett par år sedan.
natali
1990 • Johanneshov
#5
22 juni 2011 kl 18:02
Gilla
Tack så mycket. Skorna är ett par Asics, köpta på löplabbet efter utprovning. Provade även ett par Nike-skor men jag saknade stabilitet i dom skorna, jag har för långa ledband så jag behöver ha det rätt stabilt för att inte trampa fel. Borde jag gå till löplabbet och prata med dom igen kanske?

Jag har ju inte ont på framsidan utan endast på sidorna, men det är benhinnorna då med eller? Ska prova det där med varmvatten/kallvatten och massage.. Tack!
1969 • Kristianstad
#6
22 juni 2011 kl 18:02
Gilla
Det låter definitivt som benhinnebesvär vilket jag själv led av från och till under lång tid under 2008. Mitt råd till är att vila från löpning tills inflammationen gett med sig. Givetvis kan du träna annat som inte påverkar/belastar benhinnorna under tiden. Cykling, vattenlöpning, cross-trainer-maskin etc etc.

Antiinflammatoriska preparat som Diklofenak kan kanske hjälpa till att få bort inflammationen, men med sådana mediciner riskerar man att få lite besvär med magen.

Vill du skynda på läkningsprocessen utan att knapra läkemedel skulle du kunna prova stötvågsbehandling eller akupunktur.

Att stretcha bort benhinneproblem som sitter på insidan är, så vitt jag vet, inte möjligt. Sitter problemen mer på utsidan så kan du köra en stretchövning som beskrivs här, http://beta.marathon.se/traning/stretch-av-underbenens-framsida-0

När inflammationen är borta så får du vara rejält försiktig i början då du kommer igång med löpningen igen. Jag smorde ibland med värmande linement innan passet och höll sedan underbenen varma under passet med hjälp av kompressionsstrumpor. Efter passet kylde jag alltid ner insidorna av underbenet med ispåsar under 10 minuter. Och i början var passen väldigt korta och jag fick "känna" mig fram.

Jag funderade även på mitt löpsteg under min väg tillbaka från benhinnebesvären. Gick mer och mer ifrån det klassiska hälisättningssteget och började springa mer på mellan/framfoten. Men det gjorde jag över lång tid. Om man ändrar löpsteg alltför abrupt så drar man på sig nåt annat skit. Man måste tillvänja kroppen sakta men säkert.
natali
1990 • Johanneshov
#7
22 juni 2011 kl 18:06
Gilla
Ska testa med strumpor. Alltid när jag springer ute har jag ett par byxor som slutar under knäna, så det kanske blir lite kallt för underbenen. Smörjer med Voltaren men vet inte om jag tyckte att det fungerade så mycket, ska kanske prova med diklofenak i tablettform istället då. Tack för tipsen!
1969 • Kristianstad
#8
22 juni 2011 kl 18:22
Gilla
Ja, salvan kan du nog lägga av med. Inflammationen sitter alldeles för "djupt" ner i vävnaden för att salvan ska kunna tränga ner och hjälpa till.

Lycka till!
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#9
22 juni 2011 kl 19:33
Gilla
Det hela är ganska enkelt och har inte så mycket med skor att göra.
Börjar man springa så aktiverar man halvdöda muskler, senor o ligament som helt plötsligt ska vakna. Det går inte på en vecka bara för att man plötsligt bestämmer sig för att man vill.
Låt det ta tid och skynda lagomt så att kroppen hinner med så behöver man inte testa alla skor o läkare som finns.
natali
1990 • Johanneshov
#10
22 juni 2011 kl 19:44
Gilla
Tack tack. Tyckte ju jag vilade ett bra tag men får väl ge det ännu mer tid och pröva tipsen jag fått här.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#11
22 juni 2011 kl 20:45
Gilla
Du ska inte vila, du ska springa i sån fart och mängd att kroppen kan ta emot belastningen och anpassa sig till det. Om du vilar och sen kör som vanligt så är du snart där igen.

"Det enda som ska vila är benbrott"
Kajsa B
1987 • Göteborg
#12
22 juni 2011 kl 21:03
Gilla
Att variera träningsform och köra kompleterande styrka är även det ett sätt att spara kroppen från skador, samtidigt som du kan hålla igång kondition och styrka. att träna gör även att läkningen går snabbare, men då gäller det att träna något som inte belastar just benhinnorna, tex cykel. när du provar att springa, försök undvika asfalt.

ta detta ihop med tidigare råd som getts.
1972 • Söderhamn
#13
22 juni 2011 kl 21:21
Gilla
Att träna vaderna med djupa tåhävningar ska också vara väldigt bra.

Jag har haft problem med benhinnorna i ett par år också. Jag har stretchat framsidan av vaderna genom att sätta tårna i marken och föra fram benet (funkar bara utan skor för mig), jag har vilat, bytt löpsteg och skor, smörjt med voltaren och även kört med kyla/värme i duschen. Dessutom har jag använt Is-salva (Ice power heter den) och tränat djupa tåhävningar.

Totalt sett har det inneburit att jag nu kan träna hyfsat obehindrat men jag har ständigt lite ont så stretchning och kyla/värme, issalva och voltaren använder jag fortfarande.

Vilket som hjälpt av alla dessa kurer vet jag inte, men kan man ägna tiden man vilar benhinnorna åt tåhävningar :)
Ronnie
1973 • Stockholm
#14
22 juni 2011 kl 23:02
Gilla
Voltaren gel har jag också provat men förutom att jag blev kladdig gjorde det ingen effekt.
Stretching för insidan av underbenen är svårt, men man kan försöka så här:
ställ dig med benen i kors och flytta sedan fötterna allt längre ut åt sidorna tills det sträcker på insidorna av benen, samtidigt som du har fotsulorna i golvet.
Lycka till med alla tips. Skriv gärna och berätta hur det går.
natali
1990 • Johanneshov
#15
23 juni 2011 kl 17:56
Gilla
Tack alla. Ska pröva stretchövningar samt andra tips ni gett. Ska prova det här att INTE vila utan att springa, svårt att veta dock vad som är "så mycket min kropp kan ta emot", tänkte börja med en kilometer bara så att jag inte är stilla iallafall. men gör det bara mer och mer ont efter ett par gånger är frågan om det känns nyttigt att fortsätta? eller hur lång tid bör det ta innan det vänder?
1976 • Segeltorp
#16
23 juni 2011 kl 19:08
Gilla
Jag började springa på löpband i vintras men fick så ont i smalbenen att jag slutade med det och bara styrketränade istället, sedan nu i maj har jag varit pappaledig och tog varje dag en långpromenad med vagnen 2-3timmar, typ 10min/km. I maj så sprang jag kanske totalt 3 gånger inga problem alls med benen. Nu i juni har jag istället börjat springa och jag får inte alls ont och då kör jag både lite interval, snabbare kortdistanser och lite längre lugnare. Så det skulle väl vara mitt råd, ta raska promenader under ett par veckors tid.

Jag läste och råd&rön (tror jag, kan varit ica kuriren också) :), vet inte vilket nummer det var men det var en artikel för nybörjare hur man ska börja utan att bli skadad och det stod typ.
Börja med promenader. Efter ett par promenader eller så gå 5 min och jogga 1 minut, kör så ett tag sedan går du 4 min och joggar 2, sen 3 gång/3 jogg, sen 2 gång/4min jogg och sist 1 min gång och 5 min jogg.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.