Löpning Träning 10 inlägg 1845 visningar

Ännu en "Är det möjligt?"-tråd

Jenny Viklund
1983 • Örebro
#1
10 juni 2011 - 23:55
Gilla
Tjo!

För ett knappt år sen fick jag för mig att börja springa och det har jag gjort sen dess.

Kan utan större problem vara ute i 2 timmar och jogga lugnt (som längst kommit 16,5 km), springer milen på snett över timmen och halvmilen har jag lyckats gneta mig in på under halvtimmen en eller två gånger.

Ska springa ett 17-km-lopp i augusti och halvmaran i oktober, och på den senare satsar jag runt 2:30 eftersom jag inte vet hur jag ska bygga fart på 4 månader (tar gärna tips om det också, även om det inte är det tråden handlar om egentligen).

Nästa år ska jag springa Sthlm Marathon. Att jag tar mig runt är jag säker på, det är ju bara att öka långpassen med några kilometer i månaden fram till juni så kommer jag vara redo för distansen.

Men!

Är jag dum som faktiskt känner att jag vill satsa på en, för mig, hygglig tid? Med det menar jag runt 4:20-4:30. Ska som sagt springa halvmaran i oktober men vad det kan ge för sorts riktmärke vet jag inte, och jag har tänkt börja min träning för satsningen på marathon i december så jag har sju månader på mig. Varför jag inte vill börja tänka marathon redan nu är för att jag vill ha några månader till utan alltför styrd träning för att verkligen VERKLIGEN cementera träningsrutinen och träningsglädjen, om än jag tror den är ganska stabil redan nu.

Så... Ni har mitt utgångsläge, ni vet vad jag vill, så vad säger ni? Fixar jag ett marathonträningsprogram som det som finns t.ex. här eller på marathon.se? Ska jag skräddarsy? Måste jag börja tidigare? Eller ska jag bara satsa på att ta mig runt?

Förresten så räknar jag med att väga 6-7 kg mindre i december än vad jag gör nu, 63-64 kg istället för 70 kg till mina 166 cm, om ni tror att det kommer att spela in på något vis.

Ge mig allt ni har!

//Jenny
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
11 juni 2011 kl 00:54 Redigerad 11 juni 2011 kl 00:56
Gilla
Jag tror att det viktigaste för den första maran är att vara ute regelbundet (precis som du verkar göra), och att få in långpass var eller varannan vecka. Om du har ett specifikt tidsmål på maran, så är det nog inte dumt att testa att springa i ditt tänkta tempo för att se om det känns avslappnat (relativt iaf...). Vad gäller vikten så har ju vikten teoretiskt sett en inverkan på hur fort man kan springa, men äter man för lite kan man å andra sidan inte träna bra. Själv hade jag nog lite samma tankar inför Stockholm, men i slutändan släppte jag hela den grejen och stoppade i mig vad kroppen bad om. Jag tror definitivt att du kommer att uppnå ditt mål om du fortsätter som du gör idag, lycka till!
1975 • Hässelby
#3
11 juni 2011 kl 09:47
Gilla
Jag tycker att du ska vänta med att sätta upp ett tidsmål till hösten. Du har halvmaran att springa i oktober (och den kommer du springa snabbare på än 2:30) och den kan ge indikationer om vad som kan vara rimligt att satsa på. Det målet kan sedan behöva revideras igen under våren.

Du är ju i en fas där du har ökat distansen rätt mycket den senaste 1,5 månaden. Jag gissar att du redan nu märker effekterna av det, dvs. att uthålligheten har förbättrats och ett lite högre tempo känns mer behagligt att hålla. Om ytterligare fyra månader, dvs. efter halvmaran, så kommer du bättre kunna uppskatta vad som kan vara en rimlig maratid att utgå från när du lägger upp träningen.

En annan aspekt är att du just nu hela tiden tränar med ett energiunderskott eftersom du går ner i vikt. Den dag du kommer att träna med tillräckligt mycket energi så kommer du både kunna prestera bättre under passen och också återhämta dig snabbare. Efter halvmaran i oktober så skulle jag fokusera på att mestadels springa lugnt distans och långpass för att få mil i benen och i december /januari bestämma mig för att det är energibalans som gäller och därefter lägga in lite tuffare pass.

Jag tror precis som Johan att du kommer att uppnå ditt mål om du fortsätter som du gör idag. Och de tider som du nämner är inte på något sätt orimliga.
1965 • Kungsholmen
#4
11 juni 2011 kl 12:02
Gilla
Då jag började träna för maran gjorde jag så här: jag utgick från min miltid 48-50 min och tittade i Jack Daniels VDOT-tabbeler vad jag borde kunna vara kapabel att göra maran på om jag var tränad för distansen och kom fram till att 3:45 var ett rimligt mål även om det kändes helt orealistiskt då.

Jag satasade på att gradvis öka veckovolymen för att sista månaden ligga på veckodoser på 60-70 km/v och körde mycket långpass. Det räckte för att komma an bra bit under målet. Jag klarade 3:39 utan att ta riktigt slut någon gång.

Om du idag tar milen på 60 minuter så säger Jack Daniels 4:34 på maran. Med tillräcklig mängd och mycket långpass så tror jag säkert du klarar 4:20.
1983 • >
#5
11 juni 2011 kl 23:39
Gilla
Skynda långsamt och njut mer av själva löpningen!
Om du lägger alltför mycket krut i jakten på en "bra" tid, så får du räkna med att skada dig,
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#6
12 juni 2011 kl 10:16
Gilla
Först och främst, tack för era svar!

Johan: Långpassen har jag börjat lägga in, kör just nu ungefär var tredje vecka men ska öka till varannan inom kort.

Viktnedgången är en del i en stor plan som ska vara klar senast vid jul, men kanske blir jag klar tidigare. Ligger inte på något stort energiunderskott och när maraträningen drar igång kommer jag få ligga på energibalans.

Johanna: Du har nog rätt i att det kan vara klokt med att vänta med tidsmålen. Dock är jag inte lika säker som du verkar vara på att jag tar halvmaran på under 2:30. ;) Men det är skönt att mina drömtider inte är orealistiska, och det ska bli himla intressant att se vad jag kan åstadkomma när jag faktiskt får mata in så mycket bränsle som kroppen behöver. Hade bara några veckor under maj då jag låg på energibalans och hann redan där märka en skillnad.

Peter: Veckodosen vill jag också så sakteliga öka, men jag vet att jag är feg när det gäller sånt för jag är så orolig för att dra på mig skador då jag inte riktigt känner att jag vet vad jag pysslar med. :p Är det orimligt att höja sig till säg 5 mil i veckan innan nyår för att ha den mängden, plus kanske lite till under våren, att jobba med inför maran?

Anders: Att planer sällan håller, det vet jag mer än väl! Men jag är en planerarmänniska som behöver ha någon form av riktmärken, sen får jag ju anpassa mig efter allt annat som händer. Gillar dina idéer runt hur man kan lägga upp loppet, de ligger i linje med hur jag själv tänker då jag inte är en löpare som går ut hårt (inte ens på tävling, jag är väldigt bra på att hålla mitt eget tempo). "A och T" ska jag ta med mig!

moopoint: Jag njuter mer om jag har en hyfsad plan, men jag tänker inte någonsin pressa min kropp att göra mer än vad den klarar, oavsett vad planen säger. :) Det finns ingen plan som inte är reviderbar och som inte går att göra bättre, och att omforma den för att undvika skador är definitivt bara att göra planen bättre. Och livet är långt, jag har inte bråttom. :)
1975 • Hässelby
#7
12 juni 2011 kl 13:47
Gilla
Jag tycker inte att du behöver pressa dig till fem mil i veckan före nyår. Det räcker faktiskt att du kommer upp i det vid några enstaka veckotillfällen under, säg april/maj. När jag sprang maran förra året (3:59 h) så hade jag bara en enda vecka där jag sprang över 50 km. Övriga veckor låg kring 35-45 km/vecka, men jag alternativtränade visserligen en del.

Skynda långsamt och tänk smart. Öka inte distans och fart samtidigt, utan periodisera din träning istället. Tänk framförallt fartträning fram till halvmaran samtidigt som du långsamt bygger upp ett långpass till strax över halvmaran. Inga distansexcesser i övrigt!

Efter maran drar du ner på fartträningen (men den tidigare fartträningen kommer att göra att ditt lätta distanstempo är högre nu än tidigare) och bygger på mängden i lugnt tempo. Jag tror inte att du bör satsa på att komma upp i mer än max 40 km/vecka före jul. När du har legat "stabilt" på ca. 40 km/vecka någon månad så borde du kunna lägga till fartpass igen.

Sedan behöver fartpassen inför helmaran inte vara särskilt snabba om du känner att du kan och vill lägga på ytterligare distans. Egentligen räcker det med tröskelfart, marafart, lätt distans och långpassfart.

Angående snabbare än 2:30 på halvmaran, så tror jag på en tid kring 2:15. Det klarar du! Det är ju många månader kvar! :-)


1969 • Hägersten
#8
12 juni 2011 kl 21:14
Gilla
Hej Jenny!
Jag började springa för ett år sedan och sprang min första halvmara i september. Målet var 2:15, men jag kom in på 1:59. Några veckor senare sprang jag en annan halvmara på 1:54.
Efter det anmälde jag mig till Stockholm Marathon och funderade väldigt mycket på vad som skulle vara ett rimligt tidsmål. Hade aldrig sprungit så långt och huvudambitionen var faktiskt att ta mig runt. Under vintern fokuserade jag på distans och inte alls på tid. I februari blev jag tyvärr sjuk och sprang endast enstaka gånger under hela mars och hela april.
Jag var superstressad när jag äntligen kände mig bättre i maj och då lyckades jag klämma in en hel del långpass, som längst 27,5 km. På startdagen hade jag fortfarande väldigt vag uppfattning om hur jag skulle prestera.
Jag valde att gå ut lugnt i 6-minuterstempo. Alla pratade om väggen som jag skulle gå in i efter 30 km och jag tänkte att jag måste spara kraft. Det märkliga var att det kom aldrig någon vägg. Jag malde på hela vägen i samma tempo och kom i mål på 4:13.
Det blev ett långt inlägg, men det jag egentligen vill svara är ju "Ja, det är mer än möjligt". Det blir också något helt annat när det är lopp. Atmosfören, alla medlöpare, allting gör att det går så mycket lättare. Jag tror att du kommer klara det här alldeles utmärkt och själv bli förvånad över din sluttid. Stort lycka till!
Jenny Viklund
1983 • Örebro
#9
14 juni 2011 kl 23:17
Gilla
Johanna: Jag är med på allt utom en sak... Vad är tröskelfart? :/

Louise: Vilken underbar berättelse! Såna som du inspirerar!! Tack för att du delade med dig!
1975 • Hässelby
#10
15 juni 2011 kl 09:12
Gilla
Tröskelfarten är ungefär mitt emellan det tempo som du kan hålla på 15 km respektive 21,1 km. För långsammare löpare så brukar den farten ligga närmare 21,1 än 15. Mitt halvmaratempo är En annan uppskattning är att det är den fart som man orkar hålla i en timme. På ett ungefär alltså. På mig verkar den första uppskattningen stämma bra. Det går ju att göra tester för att ta reda på exakt var den ligger. Men samtidigt är det lite lurigt eftersom både puls och upplevd ansträngning vid viss fart kan variera lite med dagsform, värme, hur pass uppvätskad man är osv.

När man springer i sin tröskelfart så springer i den högsta möjliga fart över en viss sträcka utan att ansamla mjölksyra i kroppen (med ansamla menas här att kroppen inte hinner med att transportera bort mjölksyran, för mjölksyra produceras ju hela tiden när man springer). Syftet är att höja sin mjölsyratålighet och på sikt kommer du att kunna springa allt fortare utan att samla på dig så mycket mjölksyra att du stumnar.

Szalkai skriver i ett svar på marathon.se att tröskelfarten kan skilja sig något åt beroende på distans. På kortare sträckor (t.ex. om du springer 6x1 km i tröskelfart så kan farten vara högre, medan om du springer tröskelfart 20 min i sträck så kan farten vara lite lägre. http://beta.marathon.se/fraga-coachen/49365

Exempel på pass kan vara 5-6x1000 m i tröskelfart (öka antalet efter hand) med 1 min ståvila mellan varje intervall eller t.ex. 2-3x10 minuter med lite längre, ca. 2 min gåvila mellan.

Det som är positivt med tröskelfart tycker jag är att det är lagom hårt. Bekvämt hårt som inte sliter lika mycket som kortare snabbare intervaller.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.