Löpning Kost & Näring 22 inlägg 4764 visningar

Andreas Havregrøt for runners only!

1982 • Torsby
#1
31 januari 2008 - 12:49
Gilla
I dl havregryn
i tsk salt
2 dl vatten

In i micron i två minuter. obs! gløm ej saltet.

Serveras sedan med lingonsylt eller som vi sæger i værmland krøssylt!

Snabbt och enkelt och nyttigt som tusan!
< < < 1 2 > > >
1943 • Södertälje
#2
31 januari 2008 kl 13:23
Gilla
Blir inte gröten väl salt?
Brukar nöja mig med en halv tesked salt.
Gott och en bra start på dagen!
Kajsa Elmsäter
1984 • Stockholm
#3
31 januari 2008 kl 13:27
Gilla
Fantastisk gammal klassiker, som ju går att variera i det oändliga. Skulle dock säga att en helt tesked salt är lite väl mycket - det räcker gott och väl med 1 krm enligt min mening!
1973 • Åkersberga
#4
31 januari 2008 kl 13:31
Gilla
Ja, nyttigt, mättande och gott! Fast jag tycker att gröten blir godare på spisen än med mikron...
Kristin A
1961 • Bandhagen
#5
31 januari 2008 kl 13:41 Redigerad 31 januari 2008 kl 13:42
Gilla
Mitt recept är ungefär samma - men jag kör med betydligt mindre salt. Och fiberhavregryn. Ett tips för bra gröt i mikron är en djup tallrik av "gammaldags typ" dvs, ganska flat. I en mer modern skålformad tallrik kokar det lättare över - vitsen m mikro är ju att slippa disk!
Godare på spisen, beror på att gröten får koka lite längre: efterlikna det genom att ta fler minuter på lägre effekt.
Variera krösamoset med rårivet äpple, eller frysta blåbär/hallon.
Ett tips om man är lite laktoskänslig men klarar yoghurt är att äta yoghurt eller istället för mjölk till gröten. Eller varför inte osötat fruktmos? (Gör själv, förvara fryst i portionsförp. eller köp på babyhyllan)
Lena Alm
1986 • Östersund
#6
31 januari 2008 kl 14:01
Gilla
Det är gott också att ha i kanel innan också så det får koka in, och även müsli om man vill att det ska bli mer energirikt.
1960 • MALMÖ
#7
31 januari 2008 kl 14:05
Gilla
Bara litet salt så det inte kokar över och sedan skivad banan, massor med kanel och några hackade hasselnötter, mmmm...
eller frysta blåbär (tinar meddetsamma) russin och hackade nötter!
och mjölk naturligtvis :-)
Anders S
1973 • Göteborg
#8
31 januari 2008 kl 14:10
Gilla
Runners only=mkt salt.

Jag saltar på utav bara fan inför långpassen!
Richard Larsson
1967 • Västerås
#9
31 januari 2008 kl 14:12
Gilla
Sitter du i Norge och skriver?
1973 • Åkersberga
#10
31 januari 2008 kl 15:13
Gilla
Kristin: ska tänka på det du skriver!

Jag har verkligen försökt att ha färsk frukt och bär på men jag tycker inte det blir gott!!! Tacka vetja hemgjord lingonsylt eller hemgjord äpplemos på - det är mumsigt!
George
1983 • Trollhättan
#11
31 januari 2008 kl 17:19
Gilla
Jag vill inte verka tråkig eller elak på något sätt, men är det något (förutom extra salt) som skiljer Andreas Havregröt for runners only från havregrynsgrötsreceptet som finns på vilket havregrynspaket som helst?
Kristin A
1961 • Bandhagen
#12
31 januari 2008 kl 18:16
Gilla
Nej, det är nog saltet som är extra! Har också tänkt på det. Jag brukar normalt inte salta gröten alls, men har i lite salt om jag äter gröt efter träning.
Man svettas ut ganska mycket salt, men jag vet inget om mängderna.

Ni som är mer vana löpare än jag, vad äter ni FÖRE löpturen om ni ska springa på morgonen? Helt tom mage gör mig yr, men hel frukost går ju inte heller!
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#13
31 januari 2008 kl 20:08
Gilla
Fil med rikligt med müssli på havregryn, rågflingor, vetekli, solroskärnor, linfrö, russin och lite Corn Flakes för smakens skull.... Mums...inte bara ett par timmar före ett långpass utan varje morgon. Müsslin borde ju funka som en blandgröt i näringshänseende. Undviker helt att äta precis före passet (utom möjligen någon liten frukt).
1982 • Torsby
#14
5 februari 2008 kl 19:44
Gilla
vad kul att det blev en diskussion om min "havregrøt for runners only" faktum ær att det ær precis som en annan medlem skrev att enda skillnaden ær saltet. Varfør jag saltar mer æn normalt ær av den enkla anledningen att det førebygger kramp. natriumbrist ær den vanligaste orsaken till kramp. Men annars såg jag det hela som en kul grej att skriva bara. Rotmos och ungnstekt falukorv ær ju en annan klassiker =)

Føresten intar jag mer blodpudding nu efter jag læste en krønika i runners world. Den iden tror jag stark på =)

vi høres keep on running!!

//Andreas the greatest runner!!
Jonas Larsson
1984 • Floda
#15
5 februari 2008 kl 22:21
Gilla
Min gröt får lite mer ingredienser... det blir smarrigare så!

1 rågad dl havregryn
2.5 dl vatten
en skvätt salt
russin
linfrön
solroskärnor

in i mikron på 3 min
serveras med mjölk och drottningssylt.
Smaskens!
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#16
5 februari 2008 kl 22:24
Gilla
Andreas:
Salt ska du vara försiktig med. Googla lite så finner du att du plågar kroppen och samlar på dig onödig vätska.
Om du vill förebygga kramp så är det magnesium du behöver.
Annars skriver jag gärna under på gröten.
1982 • Torsby
#17
5 februari 2008 kl 22:27
Gilla
Peter:
Ok jag skriver under. Jag hænvisar till ett kryddmått salt i mitt recept i fortsættningen.
Rolf Näsberg
1941 • Rönninge
#18
6 februari 2008 kl 18:30
Gilla
Fiberhavregryn (vanliga gryn ger klistrig gröt), vatten och salt. En näve russin och fyra bitar torkade aprikoser skurna i tärningar. In i micron i två minuter. Ätes med mjölk.
Katten
1967 • Hemma
#19
6 februari 2008 kl 19:05
Gilla
Ännu en variant är att koka havregrynen med hälften mjölk och hälften vatten. Gröten blir lite "lenare" och matigare. Gott både till frukost och direkt efter ett träningspass innan den lagade maten.
Alice Sundström
1968 • Gislaved
#20
6 februari 2008 kl 22:15
Gilla
Här är mitt recept på mumsig gröt:

Havregryn, mosad banan, några skedar kesella, kanel. Serveras med rivet äpple + lite kanel. Så gott och så mättande.....
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.