23 maj 2011 kl 12:01
Redigerad 23 maj 2011 kl 12:10
Thomas, det kan ju vara så att uthållighetsjakt från människor inte varit av nån större omfattning och inte utövat något nämnvärt evolutionärt tryck på bytesdjuren. Det har kanske varit viktigare för bytesdjuren att kunna springa ifrån sprinterrovdjur som gepard, leopard och lejon, eller lite uthålligare jägare som afrikanska vildhundar och hyenor.
Även andra jaktformer med primitiva kortdistansvapen har nog krävt god uthållighet, löpförmåga i olika hastigheter samt samarbetsförmåga, exempelvis om man ska driva bytesdjuren mot fällor eller gömda jägare.
Det finns starka indicer på att den moderna människan (Homo sapiens) även med primitiva vapen, men med en mångfald av avancerade jaktmetoder, varit en enastående jägare och haft mycket stor påverkan på faunan av större bytesdjur. På alla kontinenter, utom Afrika, har många arter av stora bytesdjur dött ut efter att Homo sapiens dykt upp på dessa platser. Att så inte skett i Afrika tror man beror på att bytesdjuren samevolverats med människan och därför tålt den (primitiva) mänskliga jakten lite bättre.
Av detta kan man också dra slutsatsen att äldre människoformer som lämnat Afrika (Homo erectus etc) inte varit lika goda jägare eftersom de till synes inte haft nån större påverkan på megafaunan.