Löpning Träning 8 inlägg 3471 visningar

Springa fortare/explosivare

1987 • Lenhovda
#1
5 maj 2011 - 09:39
Gilla
Hej! Jag springer i syfte att visa min häst vid hand. Dvs jag springer jämte när hästen travar. Målet är att hästen ska visa så fin trav som möjligt, och det gör han när han springer riktigt fort.

Har han mig på släp i ett snöre så anpassar han automatiskt farten så jag hinner med. Så mitt problem är att jag springer alldeles för sakta!

Jag känner rent spontant att jag har dålig balans när jag springer, speciellt med ett snöre till hästen i handen. Det är ingen längre sträcka vi springer, ca 40m - vänd - 40m alt 110m.

Springer aldrig mer än 40m innan det blir en tvär sväng. Så det är viktigt att vara explosiv och få upp farten fort.

Underlaget är ofta sågspån/sand-blandning alternativt gräs.

Vad har ni för tips för att förbättra hastigheten och explosiviteten?
#2
5 maj 2011 kl 09:47
Detta inlägg har raderats
1987 • Lenhovda
#3
5 maj 2011 kl 09:54
Gilla
Näe, det är lite kämpigt att springa i. Vi har gott om backar här så backintervaller borde jag kunna göra. Ska man springa uppför och gå ner då eller? Gör det att jag får starkare muskler i benen så att jag kan ta i mer på plan mark sen? Eller hur funkar det?
1974 • Göteborg
#4
5 maj 2011 kl 10:08 Redigerad 5 maj 2011 kl 10:09
Gilla
Ja, enligt vissa löptränare är korta snabba backsprinter ett bra sätt att få starkare ben och bli snabbare: http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=15737

Annars är styrketräning och hoppövningar ett sätt att bli mer explosiv.
1975 • Hässelby
#5
5 maj 2011 kl 10:27
Gilla
Jag har visat häst vid hand på utställning/premiering/kvalitetstävlan samt visat hingstar för stoägare. Jag skulle satsa på backintervaller, corestyrka (borde du i och för sig ha i dig från ridningen) och indianhopp (gärna i lätt uppförsbacke). Att jag tipsar om indianhopp är för att du får lite starkare och mer kraftfullt steg vid en långsammare kadens. Jag tycker att det är en fördel om man kan hålla hästens takt när man visar den.

Sedan ska man absolut inte bortse från vikten av att titta dit man ska för att inte vingla. Du får inte titta på hästen.

Däremot håller jag inte med om att man behöver springa jättefort för att visa en bra häst vid hand. Springer man för fort är risken att hästen tappar takten. Även om man kan pressa ur hästen lite mer längd i steget när den travar på lite fortare så är risken att hästen tappar balansen och därmed också takt och bärighet.
1987 • Lenhovda
#6
5 maj 2011 kl 10:35
Gilla
Intressant med någon som vet vad det handlar om. Vad är det för typ av hästar du har visat? Jag har nämligen Welsh och det är en stor skillnad att visa dem jämfört med t ex halvblod.

Jag är inte så bra på termer, så vad är corestyrka? Rider inte i dagsläget då hästen fortfarande är ung och att vi har körning som mål.

Indianhopp får jag ta och googla.
1975 • Hässelby
#7
5 maj 2011 kl 11:59
Gilla
New Forest och halvblod. Jag jobbade med häst, både på stuteri och som ridlärare tidigare. Men just nu ligger hästeriet på is.

Corestyrka är styrkan i mellandelen/korsetten/bålen. Sjunker man ihop i steget blir balansen sämre när man springer, precis som när man sitter till häst. Precis som till häst så gäller det också att inte falla framåt, utan titta upp och hålla fram höften (kallas också för en ha en högt hållen höft).
1987 • Lenhovda
#8
5 maj 2011 kl 12:34
Gilla
Nu när jag tänker på det så är jag ganska framåtlutad när jag springer. Det ska man alltså inte vara? Tror att jag gör så för att jag tror att jag får bättre balans då. Vad har ni för tips på att få bättre balans? Är lång och smal och känner mig ofta lite vinglig. Är det corestyrkan jag saknar kanske?

Sen backträningen. Hur lång sträcka ska man springa? Kort och fort eller längre men långsammare? Hur många gånger ska man springa uppför under ett pass?


Intervaller har jag tränat lite sen tidigare (både mig själv och min tidigare ponny). Brukar springa fort så långt jag orkar och sen går jag lugnt tills pulsen har gått ner.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.