28 april 2011 kl 01:44
Efter vad jag har hört så beror håll på att musklerna av olika anledningar får för lite syre för att kunna förbränna energin på optimalt sett, aerob förbränning, och börjar då använda syrelös, anaerob, förbränning. Aerob förbränning ger koldioxid som restprodukt, den är lätt för kroppen att göra sig av med, men anaerob förbränning skapar mjölksyra - håll. Så både mat (mer syre går till magen), dålig träning och dålig hållning kan bidra till håll.
Jag hade själv problem med håll och andfåddhet i höstas. Men efter några goda råd så körde jag under hela vintern 3-4 två-timmarspass Cardioträning per vecka på motionscykel. Hela tiden hade jag exakt min max arbetspuls som är 140. Gymcyklarna övervakade pulsen och ställde in motståndet automatiskt så jag behövde bara cykla i en jämn hastighet. Nu under våren har jag inte ens haft tillstymmelse till håll och blir knappt ens andfådd förrän efter mer än en mil. Anledningen till att jag cyklade istället för löpte på löpband var just för att cykeln mer effektivt övervakade och anpassade sig till min puls.
Hittade den här länken:
http://www.nimade.info/laka/2011/02/Vad-ar-en-anaerobisk-troskel.html