Löpning Tävlingar & Motionslopp 14 inlägg 6628 visningar

Måste man dricka vatten under marathon?

Richard Larsson
1967 • Västerås
#1
20 januari 2008 - 22:22
Gilla
Man måste inte dricka, men man bör göra det. Nån elitlöpare, tror han är italienare dricker inte under marathon, det p g a magproblem.

Vatten i flaska är lättast att dricka ur under löpningen. Men under ett marathon är det lämpligt att dricka nån sockerlösning. Under en halvmara räcker det med vatten eller ingenting om det inte är alltför varmt.
Anders S
1973 • Göteborg
#2
20 januari 2008 kl 23:01
Gilla
Eftersom det brukar serveras dryck i pappmuggar på tävlingar så är min metod att först tömma ur så att muggen blir mer halv än hel och sedan trycka ihop den så att den får en "pip". Detta för att det inte skall skvalpa och att jag riskera att sätta i halsen. Denna taktik handlar ju om att jag vill i stort sett behålla mitt tempo annars är det många som promenerar vid vätskekontrollerna.

Jag brukar späda sportdrycken med vatten pga risk för magtrubbel. Gel passar mig annars utmärkt om jag behöver energi.
1985 • Solna
#3
20 januari 2008 kl 23:25
Gilla
Jag tycker absolut att man bör dricka, om man som jag är motionär och inte uppe och slåss om placeringar. Jag brukar dricka en halv till en mugg sportdricka och sen en mugg vatten vid varje kontroll. Börja tidigt med sportdrickan så att magen vänjer sig vid den, detta bör man göra redan vid långpass under träning. Om möjligt då den sportdryck som kommer serveras under loppet. Vid Djurgårdsbron på andra varvet brukar jag få ett vätskebälte (Perfekta vätskebältet, med 4 flaskor) , med 2 flaskor med cocacola och två med pripps energy (föredrar den framför Maximum eller vad den heter som man nu får på sthlm marathon). Colan för att få den där extra kicken jag brukar behöva inför västerbron på andra varvet.
Förra året var det kaos vid de första vätskekontrollerna pga värmen, folk var som galna,iaf vid min position i fältet.

Sen är det ju alltid väldigt individuellt, jag brukar dricka var tjugonde minut under långpass, inte för mkt sportdryck eller för koncentrerad, och alltid vatten därefter.
1966 • Vasastan
#4
21 januari 2008 kl 00:00
Gilla
Man måste ju inte dricka men det som händer är ju att du förlorar vätska via svettning och om denna förlust inte ersätts kommer du att tappa i prestation. Det här området är välforskat (har dessvärre inga länkar just nu - men du kan googla). Det räcker med en liten förlust av vätska för att prestationen skall gå ned så vätskeersättning är ett måste under längre arbete om man skall göra sig själv rättvisa i ett lopp. Alla dricker inklusive Haile. dessutom förbättrar vätskeintag under prestation också återhämtning så det finns all anledning att dricka. Att springa förbi vätskekontrollerna i en mara utan att dricka är inte smart
1965 • Västra Frölunda
#5
21 januari 2008 kl 08:30
Gilla
Den tid du tappar vid vätskekontroll, 5-10 sek var 4´e km, har du igen när du springer distanser på över 10 km. En mara är lång både mentalt och fysiskt och personligen så delar jag upp loppet i etapper om nästa vätksekontroll.
Jag tar normalt en mugg sportdryck där man får i sej hälften till 2/3 resten skvimpar ut, sedan tar jag en mugg med vatten vid det sista bordet och sköljer bort blibbig sportdryck från händer och mun. Förra året med 31 grader på Sthm-Mara så drack jag konsekvent 2 muggar sportdryck vid varje kontroll utan att bli kissnödig så nog går det åt vätska.
1960 • Halltorp
#6
21 januari 2008 kl 09:17
Gilla
Varning!
Det är livsfarligt att inte dricka under ett marathonlopp.
Sprang New York Marathon i höstas, perfekta förhållande
10-12 grader varmt, inte så mycket märkbar svettning.
Men man förlorar mer vätska och salter än man tror.
Min kompis fick problem med magen i början av loppet och drack
bara ett par muggar, sista kilometern började han känna sig yr,
lyckades ta sig i mål, men kollapsade därefter.
Ambulanstransport till sjukhus, där dropp sattes in, kvicknade till
efter att vätske- och saltbalansen i kroppen var återställd.
Detta till en kostnad av 4000:- kronor.
Så mitt råd är vänj dig vid att dricka under långpassen,
börja tidigt innan du blir törstig.
Försök att ta reda på vilken sportdryck som kommer serveras under
ditt planerade lopp, inhandla denna och pröva den så att du vet att
magen tål den, om inte spring med vätskebälte.
Su-San Oh
1972 • Saltsjö-Boo (Nacka)
#7
21 januari 2008 kl 10:42 Redigerad 21 januari 2008 kl 10:46
Gilla
Hej, det här fallet är inte från löpning utan från cykling/spinning, men det är ju också en ansträning. I Läkartidningen i något av numren från 2007 skrevs om 2 patienter. De utförde ett spinningpass (skedde 2006) på några timmar. Under passet hade de druckit lite vatten men ej med salter eller socker. De fick hjärnödem pga lågt serum-natrium (ett salt som finns i blodet). Blev inlagda på IVA och blev uppvätskade och korrigerade i saltbalansen, men det kanske inte var så roligt avslut på ansträningen. En av dem hade minnesförlust för större delen av spinningpasset samt 24 timmar framåt. Hjärnödem är potentiellt livshotande. Sedan fick de andra symptom också, men inte lika livsfarliga.

Hur mycket man ska dricka och exakt vad finns det ju olika åsikter om, men att inte dricka alls låter i mina öron som oklokt. Man vill väl ha livet i behåll också så att marathonloppet blir ihågkommet av den som utfört den kraftansträningen?
1956 • PARTILLE
#8
21 januari 2008 kl 11:35
Gilla
Astrid! Jag drabbades av vätskebrist under Parismaran 2007 och hur det gick kan Du läsa om på min hemsida. Där kommer Din fråga att besvaras...
Anders Pettersson
1967 • Stockholm
#9
21 januari 2008 kl 12:58
Gilla
Astrid. Att dricka under längre lopp/träningspass har flera personer redan beskrivit ovan. När det gäller tekniken att dricka ur muggar finns det säker många olika tips men det är väl en träningssak antar jag. Har kört några halvmaror (1.26) och rätt nyligen New York maraton (3.15), där jag tagit för vana att gå några steg vid vätskekontrollerna för att få i mig vätskan. Hur mycket tid man förlorar alt tjänar är nog svårt att säga, någon kanske tycker det är svårt att komma tillbaka i rätt tempo igen men även det är nog en träningssak.
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#10
21 januari 2008 kl 23:17
Gilla
Det är inte tidsförlusten vid västekontrollerna som gör det svårt att göra en mara sub 3,5 h, utan vätskebristen om du inte dricker (utöver allt annat som är svårt med en sub 3,5-mara...)
Jag såg en kompis kollapsa på ett millopp pga vätskebrist, det var inte kul :(. Han kom hem efter några timmar, och efter närmare två liter dropp!
Ta sekundförlusterna vid vätskekontrollerna och drick är mitt råd (som iofs släpade mig genom mitt livs enda mara på 4,5...)
Anders Mellqvist
1978 • Visby
#11
22 januari 2008 kl 20:50
Gilla
Jag brukar ta två muggar sportdryck vid varje vätskekontroll och gå medans jag dricker dem ganska fort. Tid: ca 15-20sek/gång.
Stefan Fors
1987 • Uppsala
#12
23 januari 2008 kl 18:52
Gilla
skulle vart svårt att inte dricka på Stockholm Marathon förra året, då det va 31 grader varmt. De första vätskestationerna är hemska. så trångt och folk som knör och puttas.

Men dricka måste man
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#13
23 januari 2008 kl 19:53
Gilla
Kan det vara idé att bära med sig egen vätska - vätskebälte - på ett långlopp eller är det en dum idé? Blir lite tveksam när man läser om trängseln vid vätskekontrollerna....
Har nästan alltid med mig vätska på rundorna, i alla fall om jag skall vara ute längre än en timme, men kan det ha stor betydelse för löptiden att bära med sig vätskan? Tycker inte jag märker någon skillnad, men jag har å andra sidan inte deltagit i något riktigt lopp ännu...
1963 • Bromma
#14
23 januari 2008 kl 20:17
Gilla
Jag hade fullt vätskebälte under Lidingöloppet förra året. Vid de första vätskekontrollerna drack jag ur mina flaskor istället för muggarna och undvek på så sätt den värsta trängseln. Under senare delen av loppet tunnade trängseln ut och då, (när mina flaskor började sina) var det lättare att komma åt muggarna.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.