Löpning Kläder, Skor & Prylar 227 inlägg 49576 visningar

Köp inte löparskor i Sverige !

PG
1969 • Stockholm
#1
5 april 2011 - 11:16
Gilla
Hej,

titeln på mitt inlägg låter lite provocerande men så är priserna i Sverige också.

Har tränat löpning förut och sprungit ett antal lopp varav Stockholm Marathon några gånger innan jag fick lägga ned på grund av skada :-( Men nu, efter några år på bänken, tänkte jag börja om. Då går man i någon sportaffär här i Stockholm och kollar på löparskor. Härlig känsla, bilderna från gamla träningpass kommer upp i tankarna, backar, skogar, mållinjer, solen, ...men sedan ser man priserna!!! Har alltid sprungit i serien Asics Gel GT-2xxx. Förut, för 10 år sedan, kostade ett sådant par mindre än 1000 SEK. Hade man tur kunde man få dem på 700-800 SEK på rea. I år, 2011, kostar åretsmodell GT-2160, 1600 SEK !!! Konstigt nog säljer alla affärer här i Stockholm paret för samma pris! Det är nästan så man undrar om det inte finns överenskommelser gällande priserna mellan olika affärer.

För 1600 SEK försvinner en del sköna känslor. Hur kan ett par skor från ett japansk varumärke som produceras i Vietnam för vissa modeller och Kina för andra, kosta 1600 SEK. Frågade några vänner i Frankrike och priserna för samma par var redan nere med 25% i en vanlig butik. Vi pratar inte om rearpiser, men priser för åretsmodell. Spenderade sedan lite tid på ett antal forum på nätet och kom till slut fram till två intressanta webbutiker, med bra recensioner, som också lät seriösa. Den första var www.startfitness.co.uk och den andra www.activinstinct.com. Bådatvå har ett stort sortiment och drivs från England. Så det är inga problem med tullavgifter och MOMS eftersom det är inom EU. Det skulle vara en annan fråga om man köpte från till exempel USA.

Nåväl, det första som slog mig vara priserna. Det är inte 1600 SEK man pratar om men mycket mindre. Alla sköna träningkänslor kommer tillbaka! Har en ganska neutral fot så Asics Gel GT-2160 har alltid passat mig bra, men ett Asics Gel Nimbus 12 par skulle sitta lika bra och paret kändes faktiskt riktigt skönt när jag provade det, men priset där i en svensk butik var inte 1600 men uppe till 1900 SEK!

Bestämde mig till slut för att prova www.startfitness.co.uk och med tanken på priser där tänkte jag prova ett par Nimbus 12. Priset i Stockholm, 1900 SEK som sagt, deras pris 75 pund alltså runt 750 SEK. Porto 10 pund (runt 100 SEK). Inklusiv porto pratar man fortfarande om mer än 50% billigare.

Betsällde i onsdagskväll, fick leverans igår måndag. Inga problem! Totalt enligt mitt konto kostade paret 876 SEK. Så ... tänker inte mer köpa några löparskor i Sverige, åtminstone inte till dem rådande priserna. Skulle inte ha något problem att köpa lite dyrare i en butik speciellt när man får hjälp/råd, men prisbilden skall vara rimlig. Idag finns det ingenting som kan förklara nuvarande priserna. Jämförelsen visar att dem har mer än 100% marginal på produkterna i Stockholm.

Tänk bara på att affärerna i England säljer UK size, som i sig är en annan sak än US size och inte heller samma som Europe size. Men Asics (eller vilket märke som helst) säljer i hela världen och olika storlek brukar vara indikerade på skorna precis som på kläderna nu för tiden. Webbutikerna har annars jämförelsetabeller. I mitt fall, Europe 44 = US 10 = UK 9. Skorna finns sedan kanske i olika fäger på webbutikerna, men det är samma par. Det är bara att kolla på Asics webbsajten till exempel och där ser man olika färgalternativ för åretsmodell och olika produkkoder beroende på alternativ.

Ute igår efter att ha fått mina nya skor. Skönt var det! Hoppas kroppen har läkt och håller med träningen i längden och att skadorna är borta nu.
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
Lars Viktin
1964 • Staffanstorp
16 april 2011 kl 16:42
Gilla
Hej,

Lång tråd det här.... Vet inte om detta skrivits tidigare, men bortsett från momsskillnad så är det såklart mer effektivt att driva en webbutik jämfört med exponeringsytor i butik på "fina gatan". Dessutom är det ju så att vi faktiskt har en bra levnadsstandard i Sverige. Vi har förhållandevis höga löner och det kostar naturligtvis. Samhället eftersträvar ju att vi ska handla där det är billigt, men vad händer med våra egna jobb när vi handlar från andra länder. Nu påverkar vi ju inte Sveriges ekonomi med 500 - 1000 kr för ett par skor, men många bäckar små. Jag handlar själv över internet ganska ofta, men har faktiskt hittills avhållt mig från att importera. Jag har en lite principiell spärr där.
Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
16 april 2011 kl 18:19
Gilla
Jag har en principiell spärr mot att betala 2000:- i butik för ett par skor som jag kan beställa för 868:- (inkl. frakt) över nätet. :-)
Björn Fredriksson
1981 • Kvibille
16 april 2011 kl 19:24
Gilla
Jag håller med Per, om de svenska butikerna har så fruktansvärt mycket sämre avtal med leverantörerna än tex startfitness så att dom köper in för dyrare än vad startfitness säljer till konsument så är det något som är fundamentalt fel i deras avtal. Visst nån hundralapp mer för att det är en mindre marknad här, en eller ett par hundralappar för lön/lokalhyra fine, men INTE 1200 kr dyrare på ett par som kostar 800-850, från uk inräknat frakten. Men om hela sanningen låg i ovan nämnda och inte i vinstpåslaget så skulle man hitta exakt samma skillnad när det gäller annat än just löpargrejjer, men så är ju inte fallet.
1959 • Saltsjö-Boo
16 april 2011 kl 19:26 Redigerad 16 april 2011 kl 19:27
Gilla
Jag har en principiell spärr mot att känna mig lurad och göra en dålig affär. Vill jag stödja nån ideellt så ger jag hellre 1000-lappen till Greenpeace, läkare utan gränser, etc, inte till en bransch som lever kvar i 1990 men som måste anpassa sig till den nya tiden där varor flödar fritt över gränserna och kunderna är prismedvetna.

Ville jag stödja svenska skoföretag skulle jag köpa Bagheera, Icebug etc
Samuel H
1979 • Järfälla
16 april 2011 kl 20:54
Gilla
"Samhället eftersträvar ju att vi ska handla där det är billigt, men vad händer med våra egna jobb när vi handlar från andra länder."

Har man inte en sådan ställning (tex enda aktören) att man kan tvinga kunder med ett behov att betala vad som helst, då är väl alternativet att anpassa sig till verkligheten.

I det här fallet kanske inte ens behovet finns hos tillräckligt många? Jag tänker då på själva utprovningen.
1964 • Svalöv
17 april 2011 kl 11:01
Gilla
Har nu på förmiddagen varit nere på Pumpmacken och hämtat ett par fotbollsskor (Adidas Adizero Messi) som jag beställde på www.vankle.com för 961 kr inkl frakt. Samma skor går på Stadium, Team Sportia och Intersport för 2499:- men som tur är har alla 3 affärer rabbat på 500:-, så priset blir 1999:- för samma skor som jag köper genom Vankle.com i USA. Kan för övrigt säga att samma skor kostar exakt samma summa i Berlin oxå.. Sammanträffande eller? Nej EU håller uppe priserna med diverse lagar och krav. Därför som mycket av våra pengar försvinner utanför EU.
Nils-Tim
1975 • Stockholm
17 april 2011 kl 12:07
Gilla
Varför är det så tyst från butikerna, förutom Hasse, i den här tråden?

Håller för övrigt med om att den "experthjälp" man får inte är värd mycket.
Roddy Granstrom
1977 • Örebro
17 april 2011 kl 23:09
Gilla
Rene: Tillkommer det ingen extra moms eller annan avgift när man beställer från USA?
1966 • Nynäshamn
21 april 2011 kl 06:43
Gilla
Har nu läst en hel del om att köpa skor från England och en sak är säker. Mina nästa skor kommer jag att köpa därifrån. Kommer nog inte ens skämmas för att smita in i en sportaffär o prova ut en modell. Eller nja, lite kanske, men plånboken styr mer........*L*
Tuomas Ojala
1978 • Hägersten
21 april 2011 kl 22:48
Gilla
Jag tycker att konsumenten full moralisk rätta att köpa billigare från utomlands. Produkterna tillverkas ju oftast där det är billigt. Tack för tipset!
Måste dock säga att alltid när jag ser "scheisse billiga" priser någonstans går camorra-larmet inom mig. De är ju rätt så etablerade i UK, som jag förstått.
Mona M
1971 • Östersund
22 april 2011 kl 10:07
Gilla
Som mamma till två tonåringar blir jag ibland chockad över hur mycket pengar jag lägger på skor.
Trots att den yngsta är 12 år måste jag köpa alla skor på vuxenavdelningen. Nu till sommaren behövde han löparskor och fotbollsskor. Vintertid behövs vinterskor och innejympaskor utöver "vanliga" skor som sandalen på sommaren, vardagskor, stövlar, skidpjäxor (plus övrig utrustning) mm mm. Ibland sliteer han ut dem så fort att han behöver dubbel uppsättning. Dessutom spelar han hockey och ett par skridskor går ju lätt på 3-5000 kr. Och det är bara en unge....

När det gäller barnen törs jag inte annat än ta med dem för att prova ut skor i affär, och jag skulle nog inte fixa att först prova ut och sen handla på nätet. Men när det gäller mig själv så har det nu gått "så långt" att jag har sett ut ett par skor som jag faktiskt tänker köpa från England och kommer spara närmare 1000 kr på det. Med tanke på alla tusenlappar jag lägger ner i lokala butiker så har jag inte jättedåligt samvete heller så länge jag inte har fått hjälp att leta fram skorna.

Tor
1975 • Göteborg
22 april 2011 kl 12:08
Gilla
Per:
"Pålägget MÅSTE vara högre än 100% Annars är svenska butiker dumma i h-----t! Det skulle nämligen betyda att de köper in skorna från leverantör dyrare än vad Startfitness och övriga säljer sina skor för till konsument.
Omöjligt!"

Är det inte så att det bara finns EN leverantör av t.ex. Adidas-skor, nämligen Adidas? Dom kan ta ut vilket pris dom vill när dom säljer till olika länder.
John Grund
1966 • harplinge
22 april 2011 kl 12:20
Gilla
nu har jag beställt.! 2743 kr för 3 par asics gel kayano inkl frakt.Ifrån startfitness såklart!
dom slängde visst in 3 par löparstrumpor på köpet också..nice.
Hade man bara kunnat fixa värmepumpar inkl arbete lika billigt så hade mitt liv varit så mycket lättare.
Peter Wiklander
1966 • Sundsvall
22 april 2011 kl 12:51
Gilla
Jag provar alltid ut skor i butik i Sverige och beställer på startfittness i England. Nästan halva priset och leveranstiden är ca 4-5 dagar. Har köpt ca 5 par skor på två år. Enkelt och billigt. Oftast finns det någon rabattkod i tidningen Runners som ger 10% extra. Inte helt fel.
1960 • Södermalm
22 april 2011 kl 13:44
Gilla
Riktpriserna sätts ju av den svenska distributören, som troligen är svenska dotterbolaget för Adidas, Asics, osv. Jag har svårt att tro att de skulle sätta ett riktpris som ligger 150% över det pris som de själva tar av återförsäljaren, för då ger de bort en onödigt stor del av vinsten till ÅF. Kring 100% är nog mer troligt. Varför köper inte svenska ÅF från England i så fall? Jag skulle tro att distributören på olika sätt utövar påtryckning på ÅF att inte parallellimportera, t ex med regler för vad som är auktoriserade ÅF. Så länge konkurrensen är låg så finns det ingen anledning för ÅF att utmana distributören och gå till domstol om det.

Grundproblemet är inte att svenska ÅF tar ut ett alltför högt pris. När man säljer något vill man ju alltid ta ett så högt pris som marknaden tål. Grundproblemet är bristande konkurrens, som i sin tur beror på att alltför få människor startar företag i Sverige.
Per Sundqvist
1979 • Sundsvall
22 april 2011 kl 14:19
Gilla
TOR//
I så fall borde ju svenska butiker sluta köpa från leverantören och istället köpa från engelska butiker. Eftersom de INTE gör det så MÅSTE leverantörens pris vara billigare än de engelska butikernas, eller hur?
Alltså ligger svenska butikers påslag på mer än 100% för flera olika skomodeller. FAKTA!
Tor
1975 • Göteborg
22 april 2011 kl 14:43
Gilla
Du menar att Löplabbet skulle beställa sina skor från Startfittnes? Jag kan tänka mig att detta inte är tillåtet enligt det avtal som finns mellan Adidas, generalagenten i England och Startfittnes.
1961 • Göteborg
Administratör
22 april 2011 kl 22:08
Gilla
Jag är ganska säker på att ett sådant förbud inte är förenligt med svensk konkurrenslagstiftning och EUs regler om fri rörlighet för varor.
Tor
1975 • Göteborg
22 april 2011 kl 22:38 Redigerad 22 april 2011 kl 22:50
Gilla
Jag är ganska säker på att avtal mellan ett amerikanskt och engelskt företag inte påverkas av svensk konkurrenslagstiftning. Däremot har du nog rätt i att EU's regler borde göra det tillåtet för en svensk återförsäljare att importera från en engelsk återförsäljare.

Men om det var lätt att köpa skor från England och sedan sälja dom i Sverige för 25% lägre pris, men ändå göra en vinst på 25%, borde det väl finns gott om dessa återförsäljare?
1961 • Göteborg
Administratör
22 april 2011 kl 22:53
Gilla
Jag tänkte i första hand på avtalet mellan svenska återförsäljaren och handlaren.

När produkten finns ute på öppna marknaden i ett EU-land, som England, har varumärkesinnehavaren ingen laglig möjlighet att stoppa parallellimport till ett annat EU-land, som Sverige. Saxat från EU-upplysningen:

"Parallellimport är när en produkt köps på den öppna marknaden i ett land för att säljas i ett annat land där produkten redan säljs. Inom EU är parallellimport mellan EU-länder tillåtet men parallellimport från länder utanför EU kan stoppas av varumärkesinnehavaren."

Så svenska handlare har alla möjligheter att köpa från Wiggle och StartFitness om de vill.
< < < 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.