Löpning Skador & Rehab 6 inlägg 3224 visningar

Ont i höften

Stusse
1970 • Sollentuna
#1
15 april 2011 - 18:59
Gilla
Innan jul fick jag helt plötsligt ont i höften efter att jag hade springit på löpband. Det försvann efter några veckor. I lördags när jag skulle premiärspringa ute så fick jag ont igen. Det onda sitter på utsidan av höften, vid "kulan" som man har där. Det är ömt när man tar på det. Igår när jag strechade så gjorde det ont nerår låret. Vet någon vad det kan vara och vad kan man göra för att att det ska bi bra? Är så sugen på att springa... :(
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#2
15 april 2011 kl 19:19
Gilla
Kan vara en orsak liknande för den vid löparknä, trots att symptomen visar sig mycket högre. Senan som är inblandad vid löparknä fäster i en muskel uppe i höften som lätt blir ansträngd om man rör sig mycket enformigt, som på löpband, när muskulaturen inte är anpassad för belastningen.

Leta efter filmen "grundläggande stretching" och titta på övningen mot löparknä. http://www.marathon.se/news/tv.cfm
..eller sök efter andra stretchövningar för löparknä.
Matilda Karlsson
1981 • Lillehammer
#3
15 april 2011 kl 20:00
Gilla
Låter som att det är samma problem som jag har, så jag ska hålla koll på den här tråden :-) Jag får ont när jag joggar snabbare än snigeltempo, men det är bara under tiden jag joggar som det gör ont, inte efteråt. Är dock lite öm efteråt men det kan ju vara pga träningen i allmänhet.

Den här stretchen: http://www.marathon.se/news/article.cfm?NewsId=8173 "känns" på rätt ställe (vet inte om det var den Tor nämnde ovan) men det verkar ju å andra sidan inte bli bättre i alla fall...

Man kan få slemsäcksinflammation / bursit i höften också har jag för mig, men det här känns inte likadant som när jag hade slemsäcksinflammation i knät.
Tor Hunemark
1981 • Linköping
#4
15 april 2011 kl 20:12
Gilla
Japp, samma stretch. Bara tydligare beskrivet samt ytterligare en variant i videon om man har svårt att träffa rätt med första övningen.

När du joggar snabbare ökar belastningen på höften, så man behöver bättre styrka i höftpartiet för att klara av det. Om det är det som är problemet så kan jag rekommendera ett litet program som man kan köra efter löppasset. Lagom svårt för att även ovana löpare ska kunna köra igenom det.

Översta videon är det som gäller. Myrtl routine heter programmet. http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=16625
1971 • Årsunda
#5
15 april 2011 kl 20:17
Gilla
Jag fick ont i höger höften en period, det onda kom vid långpass, efter ca 25-27km. Sökte hjälp hos en kiropraktor som kom fram till följande. P.g.a. dåligt stretchande, för korta muskler baksida lår så vart jag lite sned i ryggen, konsekvensen av det blev att höger ben vart lite kortare än det vänstra, höger höft blev överbelastad. Fick ett stretchingprogram som jag körde och det blev bra ganska fort. Lycka till.
Stusse
1970 • Sollentuna
#6
15 april 2011 kl 20:41
Gilla
Tack för era svar! Jag måste erkänna att jag inte har strechat så mycket som man kankske borde plus att jag har ett ben som är något kortare än det andra. Tipsen på stechfilmerna var kanon! Vi får verkligen hoppas att detta går över fort för er andra också!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.