Löpning Kost & Näring 111 inlägg 8533 visningar

LCHF och löpträning

Nina Magnusson
1984 • Uppsala
#1
12 mars 2011 - 10:17
Gilla
Jag har börjat äta LCHF-kost (low card high fat) och tänkte köra en testmånad för att se hur min kropp mår av den typ av kost.

Är det någon av er som har erfaranhet av att träna hårt på LCHF, har ni märkt någon skillnad, positiv, negativ?

Jag är lite orolig att min löpträning ska påverkas negativt när jag ligger så lågt i kolhydratintaget. Jag tränar inför Göteborgsvarvet just nu.
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
1976 • Sollentuna
#61
23 mars 2011 kl 09:07
Gilla
Vatten, honung och lite, lite salt :)
Jonas Gosenius
1966 • Hököpinge
#62
23 mars 2011 kl 09:13
Gilla
I tråden refereras till att animaliskt kött och fett är den ursprungliga föda för oss människor, något som jag helt håller med om. Sockerlobbyn brukar då anföra att medellivslängden förr var väldigt kort. Detta kan mycket väl stämma, men det beror på att barnadödligheten var väldigt hög förr. Människor som överlevde barndomen blev minst lika gamla som vi blir idag, trots ett högt intag av animaliska produkter och frånvaro av raffinerade kolhydrater. Det är väl även troligt att detta gäller i utvecklingsländer där man äter mera naturlig mat, men trots detta har en förhållandevis kort livslängd. Lägg härtill en optimerad sjukvård och penicillin som innebär att vi inte kolar vippen vid minsta bakterieangrepp.

Så tror jag (har läst det anförda nånstans oxå)
Anders E
1968 • Sollentuna
#63
23 mars 2011 kl 14:10
Gilla
@Claes,

entusiaster som vill sälja böcker, kvällstidningar som vill sälja lösnummer, och forskare som vill göra akademisk karriär eller bli vardagskändisar som "fettdoktorn" gör att det är spännande tider och att sista ordet nog inte är sagt om vad man ska äta :)

Jag tycker att Johan Frostegård i din referens summerar det hela bra:

”Vi har underskattat riskerna med kolhydrater och överskattat farligheten med fett.”
1976 • Sollentuna
#64
23 mars 2011 kl 14:13
Gilla
Då är vi ändå ganska överens Anders! :)
1981 • Kristianstad
#65
23 mars 2011 kl 15:27
Gilla
Claes:

Har du några bra tips på proportioner? Antar att lite citron som smaksättning funkar fint med.

Tack för tipset, ska nog prova det på söndag.
1976 • Sollentuna
#66
23 mars 2011 kl 20:12
Gilla
Lasse, skrev lite om det på bloggen: http://fettdrift.se/2011/02/sportdryck-pa-honung/
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#67
23 mars 2011 kl 22:43
Gilla
Hög konsumtion av rött kött är väl en enskild högriskfaktor för tarmcancer enligt populationsstudier. Men LCHF är väl trots allt inte LCHP, så man behöver ju inte öka sin konsumtion av kött för det.
Fredrik Petersson
1979 • Linköping
#68
24 mars 2011 kl 10:37 Redigerad 24 mars 2011 kl 10:38
Gilla
Personligen tror jag det är bra att ha en ganska stor omväxling i sin kost genom att växla mellan nötkött, fläskkött, fågel och fisk. Många skulle säkert ha mycket nytta av att öka på andelen fet fisk i sin kost.

Sen kan man alltid diskutera hur värdefulla populationsstudier är då det är mycket svårt att kunna urskilja säkra orsak-verkan samband.
Peter Gröndahl
1978 • Stockholm
#69
24 mars 2011 kl 11:05
Gilla
Det kan ju mycket väl vara tillagningssättet som gör det mer cancerogent, man steker ju väldigt ofta kött.

Ett mer paleo-riktigt alternativ är ju såklart att käka det rått. Typ såhär: http://www.proteinsyntes.se/kottlara/hur-man-ater-ratt-kott/
1971 • Vänge
#70
24 mars 2011 kl 20:55 Redigerad 24 mars 2011 kl 20:55
Gilla
Tack allihopa för en mycket,mycket intressant tråd. Nu har jag mycket mer kött på benen. Har kört LCHF i nu 3 veckor och mår bara bra av det.
Jag vet dessutom att jag ska fortsätta tack vare er.
Ska springa Paris och Stockholms maran och undrar ändå om jag ska behöva lite extra kolhydrater. Vad tycker ni?
Jonna Nyman
1989 • Umeå
#71
7 april 2011 kl 09:39
Gilla
Hej! Jag har lite tidsbrist just nu och har inte läst allas svar, men vill bara lite snabbt komma med mina erfarenheter och så får jag se sen när jag har tid att läsa om det är upprepning eller säger emot det de andra skrivit.

Jag testade, som ett experiment för att jag var skeptisk men inte kunde sätta fingret på vad det var och ville ha lite egen erfarenhet för att kunna föra diskussioner med alla de "frälsta". En månad testade jag, har precis slutat detta experiment och jag skulle ALDRIG vilja göra det igen.

För experimentets skulle så körde jag väldigt strikt (ville komma in i ketos) och jag mådde FRUKTANSVÄRT dåligt.

När jag skummade igenom läste jag följande "Jag har varit skeptisk till LCHF tidigare men har hört att många med magproblem blivit hjälpta genom den kosten och därför tänkte jag köra en testmånad. "
Detta är för mig förbryllande, jag har aldrig någonsin haft problem med magen innan men de blev större och större under hela experimentmånaden, från dag tre ungefär började jag märka de första problemen och sista två veckorna hade jag ont i magen konstant.

Träningen gick åt helvete också och jag har en stark känsla av att det kommer ta betydligt mer än en månad att återställa det som "förstörts" på den här tiden.

Humöret var inte på topp, jag sov väldigt dåligt, fick dålig hy (heller aldrig haft problem med det, inte ens i de värsta pubertetsåren).

Jag har många saker från denna månad som jag såhär i efterhan skulle "vilja" skylla på LCHF. Dock var det ju inget vetenskapligt upplägg så jag kan verkligen inte svara på vad som verkligen hade med maten att göra och vad som kanske var en slump.
Inga-Lill Renholm
1958 • Kungsängen
#72
7 april 2011 kl 10:00
Gilla
Jonna, jag vet inte vad som var den egentliga anledningen till att du testade LCHF. Bara som experiment ? Själv började med LCHF för ganska precis ett år sedan för att se om det hjälpte mot min migrän som drabbar mig ganska ofta. Att köra LCHF 1 månad är för kort tid, kroppen hinner inte ställa om sig. Min första månad kändes lite som att gå på gungfly. Lite skakig i kroppen, träningen blev lite seg, svimfärdig vissa dagar. Detta tillstånd blev snabbt bättre och jag kände mig på nytt stark, migränattackerna miskade drastiskt och så har det varit under hela året. Blodsockret stabilt, magen fugerar som en klocka. Nu tränar jag 5 dagar i veckan, blandar styrketräning med konditionträning och vill nog påstå att jag orkar betydligt mer nu än tidigare. Jag äter mig mätt på god mat och känner mig aldrig hungrig trots att jag tränar så pass mycket.
Jonna Nyman
1989 • Umeå
#73
7 april 2011 kl 22:17 Redigerad 7 april 2011 kl 22:21
Gilla
Inga-Lill: jag studerar kostvetenskap och ja, ville testa mest som en erfarenhet, var skeptisk som sagt, men hoppades ändå på att bli motbevisad på åtminstone några punkter. Bland annat hade jag lite förhoppningar om just det där att slippa vara hungrig, och dessutom har jag en del reumatismliknande besvär, men ännu ingen diagnos, som jag drömmer om att få bukt med genom att leva rätt.

Jag försöker inte säga emot alla andras vittnesbörder om att det fungerar, jag ville bara komma med ytterligare en nyans i frågan. Jag var dessvärre hungrig mer eller mindre hela tiden, så inte ens där fungerade det på mig. Kunde vakna på natten av att jag var hungrig. Stod mig max två timmar på min frukost. Men samtidigt mådde jag ju så dåligt, så jag hade ingen aptit och mycket svårt att äta (givetvis därför jag var hungrig, men iallafall).

Det råder också ytterst delade meningar om hur lång tid det tar att "ställa in sig" och det finns det, vad jag kunnat hitta, inga vetenskaplig rön om. Vissa säger att tredje första dagarna är jobbigast, vissa pratar om ett par veckor, mina professorer föreslog ungefär en månad (så det gick jag på). Och faktum är att efter lite mer än två veckor gick min kropp in i ketos, vilket jag skulle vilja påstå är själva tecknet för att man ställt om sig.

Detta blev dock inte den vändpunkt som jag hoppats utan snarare en djupdykning. Jag hade faktiskt en hel del besvär med migrän när jag var yngre, något jag hade varit förskonad ifrån i över ett år när jag började mitt LCHF-experiment. I samband med att jag gick in i ketos drabbades jag dock av det värsta migränanfallet jag kan minnas att jag har haft (jag har inte längre medicin för det, då jag överlag ogillar tabletter och var glad över att slippa hämta ut nya eftersom mina besvär uppenbarligen gått över så jag hade ett otroligt jobbigt dygn innan det lättade något. Efter det hade jag huvudvärk mer eller mindre resten av tiden, med en extra stark dipp ungefär varannan dag då jag blev sängliggande flera timmar.

Den "reumatiska" värken blev också värre. Jag tog faktiskt om några prover, som förut inte visat något markant, under tiden som jag åt LCHF, så skulle de nu vara avvikande har jag kanske något att tacka LCHF för, har länge väntat på en diagnos, även om jag ju såklart helst inte skulle vilja ha någon form av reumatism.

Ganska precis en timme efter att jag ätit min första potatis (i fredags kväll) kunde jag tydligt känna det ögonblicket då huvudvärken släppte, och ännu har den inte visat sig igen. En slump? Skulle den ha försvunnit även om den där potatisen varit en LCHF-middag? Jag är tror faktiskt inte det.

Eftersom jag själv gjorde det av nyfikenhet vill jag inte avskräcka folk från att prova, men eftersom vittnesbörd är den enskilt största bevisformen som LCHF-anhängarna använder så vill jag bara visa att det finns vittnesbörd som pekar på annat också, de kommer inte fram lika ofta. Precis som alla dieter/träningsformer/livsstilar så passar det alla olika bra. Det finns ingen universallösning. Detta passade inte mig, men det kanske beror på att jag tränar en annan typ av träning/mer än andra, eller så beror det på något komplext som kroppssammansättning.

Så dåligt som jag mådde de sista dagarna är det inte värt att "stå ut" tills kroppen ställt in sig. Min omgivning var uppriktigt oroliga för mig. Men det kan också ha berott på att jag körde kosten väldigt mycket mer extremt än de flesta som påstår sig vara "LCHF-are" gör. Många blandar ihop begrepp, har inte jättebra koll på innehåll och mängd och äter kanske mer åt GI-metodhållet utan att de själva är medvetna om det.

Jag hoppas verkligen inte du såg mitt förra inlägg, eller detta som "hotfullt" eller som om jag försökte klanka ner på er, jag ville bara dela med mig. Och eftersom solskenshistorier är populära på forum så vill jag gärna berätta att jag nu efter nästan en veckas rimligt kolhydratladdande igår hade min första värkfria dag sedan maj förra året :)
1969 • Åkersberga
#74
7 april 2011 kl 22:24
Gilla
Jonna jag hoppas du förstår att det blir ganska provocerande för vissa när du skriver att "vittnesbörd är den enskilt största bevisformen som LCHF-anhängarna använder". Oavsett vad man tycker om LCHF så visar det, förutom att det är en lögn, på flagrant bristande respekt för den forskning som finns på området.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#75
8 april 2011 kl 09:06
Gilla
Magnus: Det finns mycket forskning såväl för som emot LCHF, och lägger man ihop allt så är det nog inte lätt att komma till någon slutsats om vad som "funkar" eller inte (vad nu funkar är). Det enda område där jag lyckats hitta en vetenskaplig konsensus idag är att ketogen kost kan hjälpa mot barnepilepsi. Fö tycker jag generellt att det visas dålig respekt från alla håll för respekt för och tolkning av forksningsresultat om LCHFs vara eller icke vara. Både förespråkare och icke-föresrpåkare bortser friskt från forskningresultat/rön som inte passar deras agenda. Det viktigaste är väl dock att det funkar för den enskilda individen, och där finns det nog en stor variation.
1969 • Åkersberga
#76
8 april 2011 kl 09:33
Gilla
Håller helt med dig Johan! Oerhört vikitgt att respektera alla sidor. Jag ville påtala att det var svårt att hävda opartiskhet och sedan formulera sig på det sätt som gjordes i det tidigare inlägget.

Sedan tycker jag det är viktigt att inte blanda ihop en totalt ketogen diet med lchf. Ketos är ju ett reservaggregat och som alla reservaggregat, fysiska och psykiska, är den kanske inte tänkt för kontinuerlig drift utan för tillfällig överlevnad. Jag förstår om man mår pyton av en månads total ketos, men jag tror att man då kanske missuppfattat konceptet lite grann. LC betyder ju Low Carb, inte No Carb.
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#77
8 april 2011 kl 11:48
Gilla
Det köper jag helt, Magnus.
Sen verkar det faktsikt som att det som benämns som ketogen diet i dom studier jag läst är ganska likt LCHF, men kanske med något lägre proteinintag. Kolhydratintaget ligger typiskt på 20-30 g/dag (i runda slänga 5 E%), vilket enligt artiklarna skall vara tillräckligt lågt för att man skall kunna se tydlig och kontinuerlig ketos.
1970 • Nyköping
#78
8 april 2011 kl 12:18
Gilla
Intressant läsning, själv förespråkar jag starkt en varierad bra kost. Så den stora frågan blir varför så många människor idag har svårt att äta en bra varierad kost? Det är LCHF, GI och isodiet (finns säkert många fler).

Den forskare som för några veckor sedan sa att det råder kolhydratfobi i Sverige har helt rätt, inget blir bra i fanatismens tecken.

Om nu inte kolhydrater skulle vara bra för kroppen, varför har då många marathonlopp i världen stora pastapartyn dagen eller dagarna innan. Jag tror inte att det gagnar ett marathon att löparna presterar sämre tider.
1969 • Åkersberga
#79
8 april 2011 kl 13:13
Gilla
Intressant om gränsdragningen Johan, ska läsa på mer. Men det verkar som att Jonna i inlägget nedan hamnade i ett väldigt speciellt och obehagligt tillstånd. Skulle vara intressant att höra om fler i forumet haft samma erfarenheter som hon och om det kan finnas andra omständigheter runt omkring som kan ha påverkat.
Helena Årstein
1977 • Saltsjö-Boo
#80
8 april 2011 kl 14:31
Gilla
Jag testar LCHF för att se om mitt sötsug (och den ständiga längtan efter att äta och tugga på ngt) kan minskas. Tror faktiskt att det fungerar! Jag kör LCHF under vardagarna och försöker verkligen hålla 0-vision när det gäller pasta, rotgrönsaker, kakor och godis (en finncrisp tar jag dock emellanåt). Sen när helgen kommer lyxar jag till det med godis och allt annat. Tycker ju att det är lite kul att testa sig själv, lära sig hur kroppen reagerar på olika saker. Jag har inte märkt något på min träningseffekt.
/Helena
< < < 1 2 3 4 5 6 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.