12 mars 2011 kl 23:16
Redigerad 12 mars 2011 kl 23:17
Anders: Du tror inte pulsen är olika från dag till dag då? Eller från förmiddag till eftermiddag? För att göra det enkelt för mig klistrar jag in:
"Pulsbaserad träning: Detta är en vanlig metod. Pulsen, eller egentligen mer korrekt benämnt hjärtfrekvensen (hf) är enkel att mäta och följer även cyklistens (kunde lika gärna stå "löparens" här, min anm.) prestationsförmåga på ett rätt så logiskt vis. Problemen börjar när hjärtat inte beter sig som benen tycker. Hjärtfrekvensen är beroende av flera olika faktorer. Vi människor har tex en daglig variation i blodmängd som direkt påverkar hf. Låg blodmängd = högre puls. Detta för att fyllnaden av höger kammare är beroende av trycket, vilket är beroende av blodmängden bla. Detta är ett självreglerande system som jämnar ut skillnaderna, vilket i slutänden innebär att träning på 170 bpm ena veckan motsvarar 180 bpm nästa vecka. Att styra träningen med hf kräver med andra ord kunskap om den egna kroppen och gärna en till referens tex watt, hastighet, tid osv.
Avsaknaden av det här förhållningssättet syns tydligt i många fall. Det är inte alls ovanligt att pass där ”pulsen varit lätt att få upp” betraktas som lyckade medan pass där ”pulsen betraktats som omöjlig att få up till rätt nivå” avbryts med hänvisning om att kroppen inte är mottaglig för träning. I själva verket kanske det första passet var för lätt, och det andra precis lagom.
Pulsbaserad träning består i många fall av beräkningar av zoner. Dessa kan beräknas utifrån maxpuls, pulsspann eller i värsta fall estimerad maxpuls. I takt med kroppens ständiga förändring måste dessa zoner justeras och detta kräver kunskap. Dessa zoner är heller inte ristade i sten (vilket jag kommer till senare)," M. Salomonsson Flockhart
Eftersom det här är off topic får man skicka joggpost om man vill ha hela historien.