Löpning Träning 9 inlägg 4976 visningar

tappa lite i vikt

Camilla Gratorp
1984 • Stockholm
#1
28 februari 2011 - 20:54
Gilla
Har tränat från och till tidigare och alltid varit lite av en periodare vad gäller löpning. De senaste 1,5 åren har det dock tillhört min vardag och jag har alltid hållit det igång så gott det går.

Jag är naturligt väldigt smal, men varierar alltid mellan att väga +- 2-3 kg. Jag har hög ämnesomsättning och äter i regel ganska mycket mat, om än dock nyttigt. I princip aldrig snabbmat eller godis/kakor etc.

Nu skulle jag gärna gå ner dessa 2-3 kg av olika anledningar och inser då att jag måste öka på min träning eller/och ändra mitt intag av mat... men jag undrar lite hur. Är det bättre att öka längden på passet eller antal pass, t.ex? I dagsläget springer jag 2 till max 3 stycken pass i veckan, och för tillfället inte mer än 5 km per gång. Dels på grund av kylan och dels på grund av studierna.

Angående maten är det ju ganska solklart vad man INTE bör äta, men finns det något sjukt bra mellanmål/innan-löpning-mat som folk kan rekommendera? Då jag nästan aldrig äter rent onyttiga saker är det svårt att veta vad jag kan dra ner på. Jag äter dock nästan alltid samma saker, och antar att det kanske är det som spökar.

Kan tänka mig att ändra både träningsvanor och matvanor, men skulle vilja få tips på hur.
1980 • Stockholm
#2
28 februari 2011 kl 20:58 Redigerad 28 februari 2011 kl 21:02
Gilla
Upplever att det som är långvarigt och hållbart är att förändra små saker som över tid spelar ut sin rätt och som du kommer känna dig nöjd med dvs orka hålla.

Personligen tror jag inte att förändring av enstaka måltider hit och dit spelar någon roll utan det du gör mycket och över tid som skapar effekten.

Det finns många olika läror/sanningar om vad som är bäst. Själv tycker jag att onödigt stora kolhudratportioner skapar en hungerkänsla som lätt skapar onödigt sug. Samma sak med socker. Om du i någon grad undviker/minskar socker och kolhydrater men samtidigt äter dig nöjd så tror jag du kommer nå dina mål.

Prova att förläng dina pass någon gång, det är så skönt med lite längre rundor och extra mentaltavkopplande för studierna :)
1989 • Enskede
#3
28 februari 2011 kl 21:30
Gilla
Jag har själv märkt att när jag passerar en viss nivå i vecko/månadsmängd så går förbränningen om min aptit. Håller jag mig under denna diffusa nivå riskerar jag nästan att gå upp i vikt pga den stora aptiten, och över märker jag plötsligt att jag tappat något kilo då och då.

Det är mina egna observationer kring viktuppgång resp. -ökning i alla fall! :-)
1973 • Älvängen
#4
1 mars 2011 kl 17:29
Gilla
Jag tror lite som Hampus.

Utan att bli rabiat så tycker jag man kan hitta inspiration i LCHF/stenålderskost och jag har av den anledningen själv minskat på kolhdyraterna vilket har hjälpt mig!
#5
1 mars 2011 kl 20:16
Detta inlägg har raderats
1981 • Katrineholm
#6
1 mars 2011 kl 21:56
Gilla
Varför vill du gå ner i vikt om du redan är väldigt smal?
Valter Johansson
1962 • Umeå
#7
2 mars 2011 kl 00:02
Gilla
Liksom Hampus tror jag att det är små förändringar som i längden kan ge varaktiga bättre rutiner som man trivs med och klarar av att hålla kontinuerligt.
Enligt de registreringar du gjort verkar du träna lite vissa månader och mer andra. Att öka antalet pass brukar då lätt ge kortvariga effekter och t.o.m kanske minska motivationen efter ett tag

Jag tror att du skulle få ut mera av träningen om du varierar den mera. Du kan göra tex vart 5:e pass till ett långpass. Detta pass kan du då öka längden på med 500-1000 meter/gång tills du når tex 10 km.
Längden är viktigare än tempot på dessa pass.
När du känner att konditionen förbättras tror jag automatiskt att träningen känns ännu roligare. Då kanske du känner dig motiverad att springa oftare och/eller längre pass.

Hur är det med vardagsmotion? Att cykla eller gå kontinuerligt ska inte underskattas.

Kostmässigt verkar du ju vara lyckligt lottad som inte har något sug efter snabbmat, godis, kakor etc. Du behöver nog inte göra några större ändringar men kanske dra ner lite på de "snabba" kolhydraterna (vetebröd, pasta etc) Små saker som du kan göra utan att känna att du försakar något

Camilla Gratorp
1984 • Stockholm
#8
4 mars 2011 kl 00:00
Gilla
Marie:
Alltså, jag vill gå ner för att kunna ha en del kläder jag köpt tidigare, blnd annat. Och för att trivas med mig själv mer. Det må låta ohälsosamt och allt sånt, men så är inte fallet. Det är bara en fråga om ca 2 kg. Jag vet förvisso inte vad som anses som väldigt smal, så det kanske var att ta i. Är 169 och väger 51. Det kanske inte främst handlar om vikt utan om omfång.

Joakim:
Som sagt äter jag väl rätt hälsosamt i lag, men klart att det blir en del kolhydrater trots allt. Har också hört folk prata gott om LCHF, även om jag ställer mig tveksam till alltför stort intag av feta ostar likaså :) Kanske borde ta mig en titt på det... kan vara värt det.

Valter:
Jag håller absolut med dig. Jag skulle behöva variera min träning mer. Tidigare har jag alltid sett löpning som gratis träning och jag har inte lagt ngn större vikt vid det än att just bara springa för "att jag måste träna". Först i höstas började jag springa längre sträckor och insåg att variation nog är nyckeln till både motivationen och orken. Nu tycker jag det är kul, även om jag inte riktigt fått kläm på det än. Vissa pass går jättebra, andra ganska dåligt, och jag har ingen aning om vilka faktorer som spelar in. Hunger och trött huvud gör ofta att jag inte ger mig ut på längre sträckor. Ibland känns det dessutom som om min kondition aldrig förbättras, men det kanske är ren och skär inbillning.

Vardagsmotion får jag nog en hel del av. Går överallt här i Norrköping och tar alltid trappor istället för hiss etc :-)
Valter Johansson
1962 • Umeå
#9
6 mars 2011 kl 19:00
Gilla
Jag tycker att det verkar som du har för hög ansträngningsnivå på dina pass (enligt dina egna subjektiva bedömningar)
Prova att utgå från 14-15 i ansträngningsgrad på dina normala pass så blir det lättare att sedan välja ut speciella mer krävande pass där du endera ökar tempot eller passets längd.

Personligen tycker jag att löpning är som roligast när jag håller, för min egen kapacitet, ett bra tempo men effekterna av att alltid springa i samma krävande tempo brukar avta och ändå har man inte tränat upp sin uthållighet om man aldrig springer längre sträckor.

Sen kan det vara bättre att de ggr du springer fortare gör du det i tex 2-3 km och har 1 km uppvärmning och 1 km nedjogg så att du verkligen orkar hålla ett högre tempo.

Mina egna erfarenheter av träningens inverkan på viktnedgång är att antalet km är mycket viktigare än intensiteten. Då fungerar långa promenader lika bra men det är ju roligare och mer tidsbesparande att springa.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.