Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1172 visningar

Puls vid svimning?

1968 • Kristianstad
#1
17 februari 2011 - 01:13
Gilla
Halloj!
Jag råkade ramla på en isfläck första dagen på "mitt nya liv" - som ska vara i en månad...hahaha...(minst) då jag fått för mig att jag ska gå varje dag ca 5 km. Det kändes inte så farligt alls då jag fick "grus i munnen" och skrapade lite på de nya kläderna så jag for upp igen och knatade vidare ca 150 meter. Då...började det snurra och jag tänkte "det här känns inte bra", satte mig på huk och kände hur jag började kallsvettas. Jag har rätt lågt blodtryck men lider aldrig av det tycker jag. Nu hade jag nog slagit i knä och arm lätt, hakan superlätt men vänsterhanden fick sig nog en liten körare och jag skrapade upp en knoge men det gjorde inte alls ont. Reste mig upp - försökte - efter ca 5 minuter men kände direkt att det fungerade inte, så jag satte mig på huk igen. Kallsvettades lite men var rätt ok trots allt.
Nu till det "skrämmande":
Jag kikade på pulsklockan och såg att den var på 55 slag och jag trodde då att det måste vara bröstbandet som glappar när jag sitter på huk. Sedan såg jag att pulsen var nere på 44...tänkte att "nu blir jag nog kvar här på gärdet om jag inte skärper till mig. Det var väl inte så här det skulle sluta..."...sa till mig "kom igen nu Crille"...och efter ett tag så blev jag bättre.
Efteråt kikade jag på på pulsklockans minpuls och den var 39! Shit vad lågt! Jag är INTE vältränad men inte någon större degklump heller. :) Så min vilopuls är väl kring 63 kanske - har inte kollat än.
Då 10 minuter gått så började jag stava vidare i lite lagom tempo med ca 115 - 120 i puls och kände mig helt ok om än lite darrig kanske.
Nu till "frågan":
Har ni som tränar mer upplevt ngt liknande? Jag menar det måste ju vara "många" som svimmat eller varit på väg att göra det när ni tränat. Antingen pga sjukdom eller någon skada så som stukning, slagit i knä eller liknande.
Erfarenheter eller kunskap - någon?
Shadow Man
1970 • Lund
#2
17 februari 2011 kl 02:45
Gilla
Gissar att du drabbats av en tillfällig "Neurogen chock" pga smällen.
"Neurogen chock är således en konsekvens av att det autonoma nervsystemet inte längre fungerar adekvat, vilket leder till att förmedlingen av signaler till glatt muskulatur i kärlväggarna är mer eller mindre störd. Vid dessa tillfällen uppstår en dominans av vagusstyrd parasympatikusaktivitet vilket bla leder till sänkt hjärtfrekvens (bradykardi), sänkt hjärtminutvolym, ansamling av blod perifert, då de perifera blodkärlen dilateras, och systemisk hypotension."

Nog inget att oroa sig för. Jag har själv råkat ut för liknande ett par gånger i samband med olyckor. Självklart bör du kontakta läkare om besvären inte går över.
1968 • Kristianstad
#3
28 februari 2011 kl 18:51
Gilla
Oj, den här tråden har jag glömt "svara" i...
Jag kan ha råkat ut för det men vet inte, det låter lite "avancerat". Tror jag förstår vad du skrev men är inte sååå sjukvårdskunnig trots ett antal lästa poäng i sjukvård på sjöbefälsskolan...
Kanske lite som den chock som uppstår då man skjuter vilt - förhoppninsvis inget annat... - med ett hagelgevär. Det är till största delen chocken som dödar = en stor smäll på större del av kroppen slår ut nervsystemet.
Nåväl, jag har inte råkat ut för det mer - har hållt mig på benen. ;) Så det känns bra. Det var dock inte så trevligt just då det hände...och "utan anledning" som jag tyckte just då.

Men jag har dock frågan öppen för fler inlägg...
Finns det någon som har haft pulsbandet på sig vid svimning/nära svimning, t.ex. när man stukar foten, brutit något, eller slagit i ben eller liknande vid löpning?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.