Löpning Kost & Näring 13 inlägg 1938 visningar

Återhämtningsdrycker eller inte…..

Anders Pettersson
1967 • Stockholm
#1
8 januari 2008 - 10:32
Gilla
Det diskuteras en del om återhämtningsdrycker som används för att kroppen snabbare skall återhämta sig efter träning. Man ser ibland hur elitidrottare används som goda exempel då man pratar om dessa drycker, men för oss motionärer gör det någon märkbar skillnad att använda dessa drycker mot att stoppa i sig extra mat efter ett pass? Ska man regelbundet dricka dessa drycker eller räcker det att förstärka efter vissa långa träningspass? Gäller samma regel för den som tränar ett par pass i veckan som för den som tränar mer eller mindre varje dag, troligen inte men är den någon som vet hur det ligger till?
1969 • Upplands Väsby
#2
8 januari 2008 kl 13:33 Redigerad 8 januari 2008 kl 13:38
Gilla
Jag kan väl se två anledningar till att få i sig återhämtare direkt efter passet. Om man sen tycker det bara är för elit eller även vanliga glada amatörer och om man ska ta det efter varje pass eller ej, det får man själv avgöra... :)

1. Under fysisk aktivitet drar en process i kroppen igång som kallas exogen kolhydratoxidation. Tjusigt namn... man behöver inte förstå detaljerna, det räcker att man vet att kroppen suger i sig snabba kolhydrater i extra snabb takt när processen är igång, runt 1 gram kolhydrater per minut ifall du undrar. Det är tack vare den här processen som sportdrycker över huvudtaget funkar när man dricker dem mitt i passet.
Processen drar igång så snart man kommit igång med fysisk aktivitet och den är igång upp till en halvtimme efter passet. Så om man tar återhämtaren inom en halvtimme efter passet så tas energin upp snabbt och lagras i glykogendepåerna i turbofart. Så kan man träna snart igen.

2. När man kör ett långpass eller intensivt kortare pass så produceras det mängder av stresshormonet kortisol i kroppen - ett bra hormon som är antiinflammatoriskt och rentav livsviktigt, men det har också en förmåga att bryta ned proteiner (någonsin sett långdistansare med spinkiga armar?... jodå, kortisolen är starkt bidragande orsak som tunnat ut armmusklerna).
Om du vill behålla det mesta av dina muskler så vill du inte ha übermängder kortisol skvalpandes i kroppen alltför länge. Ett effektivt sätt att fixa det hela är att ta hjälp av insulinet - det är väldigt bra på att skölja ur kortisol ur blodet. Ett bra sätt att få upp insulinnivån är genom att ta en återhämtare så snart som möjligt efter passet. Snabba kolhydrater ska det vara, med högt GI (det är väl ungefär enda tillfället på dagen som det verkligen är ok och nyttigt att få i sig något med högt GI :)). Blodsockret åker upp och insulinet likaså, för att ta ned blodsockret, och i samma veva tar den hand om kortisolet.

Sen så kan det ju bara vara väldigt gott med en härlig god återhämtare när man jobbat och slitit hårt, men det är en annan femma... :)
Mikael S
1960 • Sundbyberg
#3
8 januari 2008 kl 20:05
Gilla
Jag brukar knäcka ett rått ägg i ett glas juice/Provivadryck och vispa ihop; socker, fett och protein i ett nafs :)
Charlotta Sahlström
1972 • Täby
#4
8 januari 2008 kl 20:10
Gilla
Shit...lät...inte särskilt gott...men man får väl hålla för näsan:-) för den goda sakens skull...
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#5
8 januari 2008 kl 20:33
Gilla
Dricka en burk coca cola och sen äta lite tonfisk. Gott, enkelt och löser uppgiften (fast jag antar att man behöver tycka om tonfisk för att det ska funka :)
Thomas Wilker
1956 • Uppsala
#6
8 januari 2008 kl 20:41
Gilla
Så här ser min återställare ut. En banan, lite flytande honung, en äggvita och 3-4 dl mjölk. Kör i mixer eller med mixer stav.
Gert Ekholm
1955 • Karlshamn
#7
8 januari 2008 kl 21:10
Gilla
Min återställare: Banan, halv liter kranvatten med lite salt, druvsocker och citron juice, äter sedan vanlig svensk husmanskost.
1983 • Göteborg
#8
9 januari 2008 kl 03:45
Gilla
Lånar tråden lite. Hur gör man på bästa sätt med kosten då man både styrketränar ca 3 ggr i veckan samtidigt som man löptränar ungefär lika ofta? Vet att det låter mycket, och det är det också, därav antar jag att det är viktigt att man stoppar i sig rätt saker och tillräckligt mycket så att inte den ena träningen tar ut den andra (bryter ner muskler).
Kör förnärvarande med gainer efter passen för att fylla på med kolhydrater och protein, men jag har ändå svårt att inte gå ner i vikt.
Anders Pettersson
1967 • Stockholm
#9
9 januari 2008 kl 10:16
Gilla
Vätska och energi + salter under och efter träningen är jag med på, vissa kör egna recept medan andra köper färdiga produkter. Finns det så stor fördel även för oss motionärer med dessa färdiga produkter då det gäller återhämtning för kroppen? Någon som vet?
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#10
9 januari 2008 kl 20:07
Gilla
Anders, NEJ, det finns ingen anledning att köra på färdiga produkter. Kostar bara en massa onödiga pengar. Egna recept är bättre, för då vet du vad du får i dig. (Om man är vilsen i köket och inte orkar, ja då kan man handla dyrt istället. ;o)

Har själv varit i byggarsvängen och där gällde det att få i sig massor med kolhydrater och protein, men då räckte liksom inte maten till. Då finns det en anledning att stoppa i sig gainers och proteindryck samt bars för att få i sig tillräckligt av allt och hålla en jämn viktökning på muskulaturen.
/Roger
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#11
9 januari 2008 kl 20:12 Redigerad 9 januari 2008 kl 20:14
Gilla
Alexander, be en kostexpert på gymmet att räkna ut din energiomsättning.
Du måste även skriva ner allt du äter under en vecka, då menar jag ALLT, även det du dricker.
Detta får du sedan räkna om till kcal och då jämföra med vad du gör av med. Därefter få du lägga upp kosten rätt.

Tråkigt?
Jo, men tänk på att det du äter idag är det du förbränner om 24-48 timmar. INTE det du äter precis innan ett pass, om det inte är snabba kolisar förståss.
Det är därför man ska äta bra mat hela tiden och inte bara samma dag man ska träna...
/Roger
1969 • Upplands Väsby
#12
10 januari 2008 kl 20:02
Gilla
Japp testa Rogers tips, det funkar kanon - skriv ned allt och räkna vidare på det hela. Provade det själv förut när jag sprang och sprang, tyckte jag hade hyffsat hög förbränning men vikten stod stilla. När jag sedan skrev ned allt jag åt så blev det glasklart - jag fick helt enkelt i mig aningen för mycket. Intag minus förbränning gav noll viktändring. Testade då att minska på bara några få saker och vips började vikten droppa.
1960 • Partille
#13
11 januari 2008 kl 11:19
Gilla
Jag tycker ABSOLUT man skall dricka/äta något efter ett träningspass. Normalt brukar jag ha en termos med mjölkchokladdryck, ev. förstärkt med litet extra proteinpulver. Detta slarvade jag med hela sommaren då det blev utspädd äpplejuice istället. Vet inte om problem med hamstrings och en mindre muskelbristning i september berodde på "slarvet" men numera fyller jag på med både kolhydrater och proteiner efter ett träningspass. Köp eller låna gärna en fantastisk bok i ämnet som heter "Idrottsnutrition för bättre prestation" av Asker Jeukendrup, Michael Gleeson. (SISU förlag). Intressant även för en icke elit-idrottare. För oss som kommit i "medelåldern" märks ju tyvärr det där med att återhämtningen tar längre tid så jag tror kosten är extra viktig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.