7 februari 2011 kl 20:32
Svaret är Nej! Man ska inte träna med smärta. Min näst senaste av tiotalet löpskador var en muskelbristning i baksida lår. Den var lurig, för den kom smygande, som en stelhet bara när jag sprang lite fort. Men om jag stretchade ordentligt gjorde det ont. Det ska det inte göra - dvs det får göra lite ont men på ett annat sätt.
Har man långvariga problem är den metod Kajsa B beskriver ofta den mest (eller enda) framkomliga vägen: träna så mycket det går men aldrig med smärta (det finns en del undantag för personer med kroniska besvär). Men som nybörjare brukar löpvila, alternativ träning och styrketräning av den berörda muskeln, försiktig stretch och ev dito massage vara typiska rehabiliteringåtgärder.
Emellertid: det går oftast mycket fortare att bli av med besvären om man får en korrekt diagnos och ett personligt träningsschema för rehabiliteringen. Sök alltså en naprapat eller sjukgymnast med idrottsinriktning för att få hjälp, om du har möjlighet och står ut med kostnaden.
I övrigt håller jag med Conny: det tar tid att bygga upp kroppen. Ett år till hygglig styrka, men vill du träna hårt och mycket tar det ett antal år. Styrketräning av löpmusklerna påskyndar uppbyggnaden, kolla med gymmet. Sedan är det bra att se till att man har bra allmänstyrka i kroppen, särskilt bålstabilitet, men det är troligt att du har det med dig om du gått hyfsat mycket på gym.