6 januari 2011 kl 12:45
Vi önskar alla att det skulle vara lättare att ändra beteende och livsstil. Visst kan det påverkas av skatter och kostnader, men i det långa loppet är det fråga om det gör någon större skillnad. Se på bensinpriset, där har vi ofta hört att smärtgränsen skulle vara nådd. Har förbrukningen minskat? Inte vad jag vet, vi kör mer hela tiden.
Det är också orimligt att vi var och en skulle betala för varje åkomma vi föds med eller drar på oss. Hur skulle beslut tas och av vem? Till exempel är alla överens om att motion är bra, men nog är vi väl några stycken här på jogg.se som tränat för mycket eller fel och dragit på sig vårdkrävande skador?
Min slutsats är att vi bör hjälpas åt, och det på flera sätt. Med att betala vården för de som behöver den, med att arbeta för förebyggande insatser hos de redan friska och med att stimulera förändringar hos de som av olika skäl hamnat i en riskabel livsstil. Hade det varit lätt att åstadkomma detta hade det redan varit gjort. Antagligen torde det vara mer verkningsfullt - och betydligt trevligare - att stimulera ett positivt beteende än att bestraffa ett negativt. Lägre kostnad för gymkort? Kanske. Modet att vara jobbig med de i omgivningen som behöver hjälp att få till förändringar? Antagligen.