Löpning Kost & Näring 73 inlägg 3933 visningar

Tjockskatt och tarmcancer.

Heimo
1960 • Swe
#1
2 januari 2011 - 20:12
Gilla
En kommunpolitiker förde fram tanken om att feta personer ska betala mer i skatt då dom belastar "systemet" mer.
Hur den ev skatten skulle tas ut vet jag inte...
Ringande tanke kan jag tycka samtidigt som det presenteras fakta i Usa om att det räcker med en rask promenad om 30 min för att minska dödlighet i tjocktarmscancer.
Om det var 30min/dag vet jag inte....men promenad räckte visst.
Ska vi ha en ny skattetabell, ur BMI.
:-)
< < < 1 2 3 4 > > >
Dennis Sundman
1983 • Stockholm
#41
6 januari 2011 kl 11:34
Gilla
Jag gillar P.W.s kommentar #7. Om gym, badhus, etc var billigare och skidspår, upplysta löpspår, etc var mer lättillgängliga skulle i alla fall jag träna mer. Som tur är finns det redan idag riktigt goda möjligheter till allt detta. Men tänk om man kunde köpa ett gymkort som gällde på _alla_ gym - det vore något!
Robert L
1962 • Luleå
#42
6 januari 2011 kl 12:45
Gilla
Vi önskar alla att det skulle vara lättare att ändra beteende och livsstil. Visst kan det påverkas av skatter och kostnader, men i det långa loppet är det fråga om det gör någon större skillnad. Se på bensinpriset, där har vi ofta hört att smärtgränsen skulle vara nådd. Har förbrukningen minskat? Inte vad jag vet, vi kör mer hela tiden.
Det är också orimligt att vi var och en skulle betala för varje åkomma vi föds med eller drar på oss. Hur skulle beslut tas och av vem? Till exempel är alla överens om att motion är bra, men nog är vi väl några stycken här på jogg.se som tränat för mycket eller fel och dragit på sig vårdkrävande skador?
Min slutsats är att vi bör hjälpas åt, och det på flera sätt. Med att betala vården för de som behöver den, med att arbeta för förebyggande insatser hos de redan friska och med att stimulera förändringar hos de som av olika skäl hamnat i en riskabel livsstil. Hade det varit lätt att åstadkomma detta hade det redan varit gjort. Antagligen torde det vara mer verkningsfullt - och betydligt trevligare - att stimulera ett positivt beteende än att bestraffa ett negativt. Lägre kostnad för gymkort? Kanske. Modet att vara jobbig med de i omgivningen som behöver hjälp att få till förändringar? Antagligen.
1986 • Nacka
#43
6 januari 2011 kl 14:21
Gilla
Jag tror absolut inte på en sk. skatt för fetare människor då det för det första är väldigt svårt att administrera, men även fel sätt att lösa ett problem.

Däremot belyser förslaget en aspekt av övervikten som det sällan pratas om. Jag är väl medveten om att vissa människor har gener som gör att de lägger på sig fett lättare så jag dömer ingen! (så inga kommentarer om att jag diskriminerar överviktiga osv) Fetma för med sig kostnader för enskilda och för samhället i stort. Denna delen pratas det sällan om då det anses diskriminerande. Jag tycker dock inte att detta ska lösas med en skatt för dessa personer utan som många av er andra skrivit tidigare, mer fokusering på hälsa. Mer skolidrott, mer pengar till ungdomsidrotten, mer pengar till den breda verksamheten (inte bara elitsatsning) mer pengar till skolmaten, högre priser på onyttig mat! osv.

Jag anser att problemet med ohälsan ska lösas där den uppstår, i beteenden och val av livsstil. Inte genom att försöka bestraffa en av konsekvenserna. Dvs. vi måste ta reda på hur det kommer sig att övervikten och den allmänna ohälsan ökar. Varför väljer människor att misshandla sina kroppar som de idag gör när vi faktisk är väldigt medvetna om hur vår livstil påverkar oss?! (någon sociolog eller psykolog som kan förklara detta?)
1980 • Mölnlycke
#44
6 januari 2011 kl 14:41
Gilla
Fast som jag skrev i ett tidigare inlägg tär friska och hälsosamma människor mer på de gemensamma finanserna än de som röker och äter fel. Allra lönsammast är de som inte skaffar barn och som dessutom dör på sin pensioneringsdag.

Så argumentet om samhällskostnader kan vi sluta använda.
Heimo
1960 • Swe
#45
6 januari 2011 kl 15:57
Gilla
Om man jämför smala och tjocka och vilka man behandlar mest "respektlöst "så undrar jag om inte det är dom smala?
Inte säger vi till ngn som har övervikt att du ska äta mindre du som är så tjock.
Däremot så kan vi säga till en smal att du måste äta mer du som är så smal, du äter för lite osv...
Det finns dom som omöjligen kan gå upp i vikt hur dom än äter,
Generaliserat en smula.
Micke Larsson
1971 • Norge
#46
6 januari 2011 kl 22:38
Gilla
Som seriöst förslag är "tjockisskatten" inget vidare (vem har någonsin tagit centern seriöst?), men jag gillar att man för en gångs skull skyller fetma på de feta. Ingen grupp tycks så fri från självkritik. Ska man tro debatten (Överviktigas Riksförbund och andra) beror fetma till 99 % på gener och medfödd låg ämnesomsättning.

Sanningen är naturligtvis att övervikt i de allra flesta fallen (mig själv inkluderat) är helt självförvållad och ansvaret bör ligga på den enskilde individen precis som när det gäller rökning, narkotika etc. Jag är helt enkelt less på överviktigas försök att göra sin lättja till något slags kollektivt samhällsproblem. Ricky Gervais har nog sagt det bäst: http://www.youtube.com/watch?v=RXTq2_3LfXM
Walker67
1947 • Växjö
#47
7 januari 2011 kl 00:04 Redigerad 7 januari 2011 kl 00:05
Gilla
Jag jobbar på en 0-6-skola och jag tycker inte det är för lite skolgymnastik. Har inte märkt att man stressar barnen med tidtagning vid löpträning utan sporren är antal varv på löpslingan tex en gång försökte varje klass samla ihop så många varv som möjligt och sen skickade skolan totalt antal varv gånger x antal kr till Barncancerfonden. Sen får vi inte glömma bort all den träning som sker på rasterna bollspel, innebandy ute, och olika lekar med spring osv. Problemet med för lite motion o träning kommer i förpuberteten och sen infinner sig "den stora latheten" hos många ungdomar (utom ett visst antal idrottande som är extremt aktiva) Det är i detta läge som det är viktigast med skolgymnastiken så att det överlever och får motion som ett normalt beteende. Men det är aldrig försent att ta upp träningen, tex hade min son ett upphåll på 3-4 år i tonåren. Han startade sen upp löpträning på eget initiativ och har sen hållit sig hyfsat tränad under resten av studietiden.
#48
7 januari 2011 kl 08:40
Detta inlägg har raderats
Senad Suhonjic
1984 • Fagersta
#49
7 januari 2011 kl 08:41
Gilla
Walker: Jag håller med dig. Det är som viktigast i förpuberteten. Det är också där som, i åldern 13-16 som många ser skolgymnastiken som bestraffning istället som lek, just för att man betygsätter dom. Man känner av en press för att prestera och gör man inte det så blir den lektionen inget annan än en ständig plåga. Den "trauman" håller sen i sig för många under resterande liv. Jag har gått på tre olika skolor under högstadie och gymnasiet. Tro mig att man "straffar" elever med löpning på tid. Men det är roligt att se att det fungerar i Växjö. Jag önskar det vore så i fler delar av landet.

Varför kan man inte ha just skolgympan som en utfyllnad av de vanliga lektionerna? Utan betygsättning.
http://varghjarta.bloggplatsen.se
Lena M
1961 • Norrtälje
#50
7 januari 2011 kl 12:44
Gilla
Henrik har ju rätt. Ska feta barnlösa få skatterabatt?

De allra flesta feta är det "av egen förskyllan". Orsaken till att det är just överätande som drabbat dem kan dock variera. Skitsamma, i den här diskussionen. För den handlar väl om att belasta samhällets resurser?

En person som väger 120 kg kostar inte samhället mer än en som väger 60 kg. Däremot kan de som äter väldigt onyttig mat och rör sig väldigt lite drabbas av ohälsa. Är det inte soffpotatisen med chipspåsen vi ska beskatta när hon blir vårdkrävande? Vare sig hon är fet eller normalviktig?
Heimo
1960 • Swe
#51
7 januari 2011 kl 13:47
Gilla
Henrik och Lena för fram en intressant ide i samma riktning som Hannas förslag om tjockskatt, dvs att dom vill öppna för en skatterabatt för barnlösa.
Fast som jag ser det så är det barnen som belastar systemet och inte föräldrarna och barnlösa har också varit barn....Payback time kommer ju i vuxen ålder .

Sen håller jag helt med om att överviktiga själv orsakat sin situation,undantag finns naturligtvis, och då pratar jag om egen erfarenhet.
Generellt sett så är ju socker och fett orsaker till ohälsa på både överviktiga som smala på samma sätt som tobak och alkohol är.
Jag tror man ska beskatta det isf, istf för individerna.

Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#52
1 februari 2011 kl 09:59
Gilla
Ricky anser inte att fetma är en sjukdom...
http://www.youtube.com/watch?v=RXTq2_3LfXM
1970 • Uppsala
#53
1 februari 2011 kl 10:31
Gilla
jag håller inte med dig Johnny,
gastric bypass har besparat skjukvården många sköna slantar när personerna undviker svåra följdsjukdomar som diabets, hjärtproblem, depression mm.
Jag har flera bekanta som blivit som nya människor efter magop och jag har ändrat mig från att tycka "vad är det för fel på bra kost och motion?!?!" till att tycka att det är en bra metod för personer med stor övervikt och uppenbara problem att gå ner.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#54
1 februari 2011 kl 11:05 Redigerad 1 februari 2011 kl 11:05
Gilla
Well, de som jobbar inom vården tycker inte att det är rätt prioritering att så mkt resurser tas från, enligt dom, mer proriterade vårdfall och läggs på denna grupp.

Enligt mina källor i vårdsektorn alltså...

Sedan hör man ju en del hemska historier om magopererade som fortfarande försöker maximera sitt kaloriintag genom att t.ex. smälta choklad och inta det flytande...

Finns tydligen många sådana exempel.
1971 • Stockholm
#55
1 februari 2011 kl 23:30
Gilla
@ Johnny Bråttom: "de som jobbar inom vården" ... Kan du ge en vettigare referens? Kan du visa upp någon eller några vettiga referenser - någon "inom vården" som resonerar så kränkande och diskriminerande som du antyder?
Heimo
1960 • Swe
#56
2 februari 2011 kl 07:01
Gilla
@Fredrik L:På vilket sätt tycker du att det är kränkande/diskriminerande om man har en åsikt om hur allmänvårdens resurser skall användas.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#57
2 februari 2011 kl 09:31
Gilla
Jag undrar också vad du menar med kränkande och diskriminerande. Jag kommer naturligtvis inte att "outa" några på ett internetforum men jag kan väl säga så mkt att det är inte enstaka personer som säger detta utan det är nog en åsikt som är ganska allmän bland de som arbetar inom detta område.

"Gastric by pass-operationer" har ju ökat lavinartat de senaste åren vilket ju personalen naturligtvis har märkt och deras redan begränsade resurser har fått fördelas med allt större vikt till denna grupp.

Denna grupp har ju också en stark lobbygrupp som tydligen skriker riktigt högt. De har ju ork att engagera sig eftersom de inte är sjuka till skillnad från de flesta andra vårdnadstagare.
1973 • Arlöv
#58
2 februari 2011 kl 10:04 Redigerad 2 februari 2011 kl 10:08
Gilla
Jo men visst Johnny och Heimo...och Gud förbjude att fler börjar med långdistanslöpning, för det kan ju innebära en lavinartad ökning av antalet frakturer och utslitna knän... och det vill ju inte vi stackars skattebetalare stå för... för de får ju skylla sig själva... eller?

Klart att det är både kränkande och diskriminerande. "skyll dig själv/ta dig i kragen"-attityden kan ju tillämpas på otroligt många sjukdomar och skador. Men av någon anledning är det just överviktiga som får stå i skamvrån. Vi kan inte ha en aning om vad som ligger bakom varje enskilt fall.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#59
2 februari 2011 kl 10:38 Redigerad 2 februari 2011 kl 10:41
Gilla
Jag kan förklara vad som ligger bakom varje enskilt fall:

Energiintaget är större än energiförbrukningen. Svårare än så är det inte.

F.ö kommer sjukvårdskostnaderna garanterat att minska om alla började långdistanslöpa även om vissa skador säkert skulle öka.
1973 • Arlöv
#60
2 februari 2011 kl 10:59
Gilla
@Johnny: säger du samma sak till en Anorexi-patient: Ta dig i kragen och ät...? Det är ju så enkelt att enirgiförbrukningen är större än energiintaget...

Är du verkligen så trångsynt att du inte ser att det kan finnas bakomliggande mekanismer som styr vårt beteende, och som vi inte alltid har förmågan att hantera? Eller är du bara ute efter att provocera?
< < < 1 2 3 4 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.