Löpning Övrigt 24 inlägg 104546 visningar

Tumregler för träning med förkylning

1972 • Eskilstuna
#1
31 januari 2011 - 13:47
Gilla
Följande är kopierat från vasaloppet.se

Tumregler för träning vid förkylning

- Är du bara snuvig och/eller har lite ont i halsen, utan försämrat allmäntillstånd och utan allvarliga förkylningssymtom så går det bra att träna. Undvik högintensiv träning och korta det längsta långdistanspasset något, men fortsätt med låg- och medelintensiv träning.
- Har du rejält on i halsen, kraftig hosta som river i halsen och/eller bröstet eller känner att ditt allmäntillstånd är försämrat bör du endast träna korta och medellånga pass med låg eller som mest medelhög intensitet (ju tröttare du är, desto lägre intensitet).
- Är du rejält täppt i näsan och har ont över bihålorna så bör du vila från all regelrätt träning. Vardagsmotion som promenader och cykelturer i lågt tempo är fortfarande tillåtet.
- Rejält försämrat allmäntillstånd, med trötthet, en känsla av att vara tung i huvudet, frossa, lock för öronen eller smärta över bihålorna eller bröstet innebär att du ska vila helt från träningen och ta det mycket lugnt med vardagsmotionen.


Brukar själv träna när jag är snuvig och så men att köra ett medelhårt pass när man har hosta och rejält ont i halsen, kan man verkligen rekomendera det? I min värld känns inte det så smart...
Hur gör ni?
< < < 1 2 > > >
Linda Eriksson
1978 • Skara
#2
31 januari 2011 kl 13:50
Gilla
Vid minsta antydan till försämrat allmäntillstånd så vilar jag, eftersom jag vet att jag alltid blir sämre annars. Och absolut om jag känner minsta lilla i halsen. Vid huvudvärk brukar jag också stå över. Jag vilar hellre än dag för mkt för säkerhets skull, än att kanske bli gööör sjuk och vila i flera veckor. Så tänker jag. Inte alltid lätt, men förståndigt.
1972 • Sollentuna
#3
1 februari 2011 kl 09:36
Gilla
Jag gillar ordet "allmäntillstånd"
Personligen vill jag komma igång. Hela vintern har vart ett stando pga. underlag så som snö/is och rädsla för det, nu tror jag att kondisen försämrats så jag måste igång för annars... då råkar man i luven på en förkylning ink. flunsa.

Jag håller med Linda! Bättre 1 dag extra... men nu får det vara bra :-) Någon som har annan uppfattning än den som kommer från vasaloppet.se
Mikael Lipschütz
1974 • Mölndal
#4
1 februari 2011 kl 10:11
Gilla
Undviker all form av träning vid känningar i halsen. Vilar även ca 3 dagar extra efter jag känner mig frisk.
Allt för att vara på den säkra sidan sedan jag fick lunginflammation för ett antal år sen. Så risig har jag aldrig varit


1972 • Sollentuna
#5
1 februari 2011 kl 10:18
Gilla
@Micke,
"vid känningar i halsen"
Vart drar du gränsen? Riv, slemhosta... ja du är säkert med på vad jag menar.
1982 • Fläcka
#6
1 februari 2011 kl 11:42
Gilla
Har man känningar i halsen ska man inte träna. Gjorde det mistsaget och fick en hjärtsäckinflamation (då hade jag bara irritation i halsen). Jag kunnde inte träna på 8 månader, så det blev ganska kostsamt. Dessutom finns det inget träningspass som kan ge så mycket effekt att man inte har råd att stå över det.
1972 • Sollentuna
#7
1 februari 2011 kl 12:16
Gilla
@Peter,
Sant! MEN sen är det ju så att har man slemhosta så kan ju den sitta i veckor om inte längre... det var därför JAG undrade och visst, det är ju hur jag känner det som gäller men jag var bara ute efter referenser
Linda Eriksson
1978 • Skara
#8
1 februari 2011 kl 14:48
Gilla
Har du bara slemhosta men INGA andra symtom dvs ingen känning i halsen, inget kli, ingen värk etc så kan du nog börja köra försiktigt. Men... risken är att du blir sämre. Lycka till!
Pär W
1967 • Skellefteå
#9
1 februari 2011 kl 18:31
Gilla
Ont i halsen: ligg lågt! Själv drog jag på mig lunginflammation vid ett tillfälle då jag inte kunde låta bli. Kunde inte träna på en månad.

Ett annat tips om du har pulsmätare: kolla "hallpulsen" dvs är du står i hallen påklädd och ska ut. I mitt fall ligger den på 70-75 när jag är frisk. Om jag håller på bli sjuk är den stegrad, nu senast 95-100, det var innan jag kände något annat sjukdomssymtom. Kort senare blev jag förkyld. Detta har hänt flera gånger. Så vid förhöjd hallpuls: lägg ned.

Ulrika Johansson
1974 • Hallsberg
#10
1 februari 2011 kl 20:44
Gilla
passa er och lyssna på kroppen!! Var rädd om hjärtklaffarna...
1970 • Onsala
#11
1 februari 2011 kl 21:49
Gilla
vasaloppets tips är märkliga tycker jag! själv blir jag alltid sämre om jag tränar löpning/skidåkning med ont i halsen, men lite snuva är ok för mig.

jag tränar i många olika former och försöker anpassa träningen efter dagsformen. vid lättare förkylning kan jag tex köra pilates som ger bra bålstabilitet (utan att vara ansträngande) och vid värre förkylning tåhävningar (som går att köra med mkt låg puls och ändå stor effekt). man kan även jobba med mental träning eller slipa på utrustningen under dåliga dagar.

fler tips...?
Pär Claesson
1981 • Varberg
#12
31 januari 2012 kl 15:37
Gilla
Står själv i valet och kvalet om jag ska sticka ut och springa i kväll. Jag är täppt i ena näsan och känner mig lite trött. Hela övriga familjen är förkyld så förkylning kan vara på G.

Min puls är dock lika låg som vanligt.

Inte ont i halsen.

Tror ni att det är ok att springa?
Hejkkl
1989 • Finland
#13
31 januari 2012 kl 16:03
Gilla
Vid förkylning kan man passa på att köra extrapass på gymmet ist för konditionsträning.
1969 • Stockholm
#14
31 januari 2012 kl 17:00
Gilla
Pär: tja, du kan väl andas i andra näsan då ;-) Allvarligt så skulle jag aldrig våga råda någon att träna med förkylningssymptom, men jag kan ju säga att jag reagerade också på råden ovan. Precis som Josef har jag inga betänkligheter eller problem med att träna med nästäppa, men att köra medellånga pass med medelhög intensitet med "rejält ont i halsen, kraftig hosta som river i bröstet och försämrat allmäntillstånd" låter i mina öron helt vansinnigt...

1971 • Vendelsö
#15
31 januari 2012 kl 17:32
Gilla
Jag tror på det en massageterapeut sa till mig en gång, och det var att träning skyndar på förloppet.

Om du håller på att bli sjuk - och tränar - så blir du sjuk snabbare (kanske inte värre, men tidigare).

Och om man håller på att blir frisk och tränar, så blir du frisk snabbare.

Hon menade på att träningen satte systemet i rörelse och och kickade igång allt. Jag tror det ligger nåt i det. Har själv märkt att om jag känner mig risig och tränar så blir jag ännu risigare. Om det funkar tvärtom har jag inte tänkt på... :)
1970 • Ribbingsnäs
#16
31 januari 2012 kl 18:16
Gilla
Ni som blivit sjukare av att träna med lite ont i halsen eller lättare förkylning. Skulle ni karaktärisera träningen ni gjorde som hård eller lätt.
Anders Nyman
1965 • Örebro
#17
31 januari 2012 kl 21:05
Gilla
Träning får aldrig bli så viktig så man äventyrar sin hälsa. Vi tränar väl för en bättre hälsa? Det är min tumregel!
1975 • Göteborg
#18
31 januari 2012 kl 23:40
Gilla
Tycker vasaloppet.se är lite väl generösa i råden kring träning när man känner sig sjuk. Som så många redan skrivit, känningar i halsen betyder vila för min del. Erfarenheten säger att det går att träna, men dels kan det bli värre, och blir det inte det tar det åtminstone längre tid att bli symtomfri, speciell om det är kallt ute.

2010 var jag hyfsat täppt i näsan men bestämde mig ändå för att starta på Göteborgsvarvet. Efter 5 km i medeltempo kändes det helt ok, men en snabb titt på pulsklockan visade att jag i princip låg på maxpuls, och den gick inte ner förrän en kvart efter att jag bröt vid 8 km. Det gör jag aldrig om.
1971 • Stokke
#19
1 februari 2012 kl 00:46 Redigerad 1 februari 2012 kl 00:46
Gilla
Jeg tror dette må være veldig individuelt. Jeg ville aldri la en forkjølelse stoppe treningen min, og har aldri fått noen spesiell reaksjon som følge av at jeg har trent ute pga. dette.

Men jeg trener hverken mye, løper ikke fort eller langt. Jeg har heller ikke ambisjoner utover god helse.

Det er sikkert anderledes for dere som trener myyye og målrettet mot en konkurranse?
Camilla Green
1982 • Linköping
#20
1 februari 2012 kl 08:14
Gilla
Sitter själv och funderar på om jag vågar springa ett lugnt distans ikväll.. Snorig i ena näsborren och känner lite när jag sväljer (men inte direkt i halsen utan där näsan går ihop med halsen om ni förstår vad jag menar?), typ som jag tagit nässpray (vilket jag också gjorde igår för att få sova obehindrat). När jag läste det första inlägget tänker jag YES men efterföljande fick mig att bli lite tveksam.. What to do!? :S
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.