Löpning Övrigt 18 inlägg 15948 visningar

Spinga med tax

kristin wiklander
1987 • gävle
#1
6 december 2010 - 14:43
Gilla
Hejsan!

Jag och min sambo funderar på att skaffa oss en korthårig tax, jag undrar nu om det finns någon som har erfatenhet av att springa med tax?

/Kristin
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#2
6 december 2010 kl 15:14
Gilla
Alla är nog lite olika precis som vi människor....
Men korta ben har dom gemensamt,och springa det kan dom....Dom korthåriga kan vara lite frusna och i dom långhåriga fastnar det mycket skräp och snö....
Strävhåriga är nog isåfall optimalt om ni ska ha tax och springa med åretrunt och kanske i terräng?
Hanna Widholm
1980 • Nacka
#3
6 december 2010 kl 15:22
Gilla
Frusenheten på korthårig tycker jag är mer när de är still och inte under arbete, jag lägger på täcke när jag kommer tillbaks från skogen med min korthåriga. Dock är ju skare och väldigt mycket ris inte så snällt mot magen på dem. Kristin jag skrev ett PM till dig ang tax med :)
1967 • Uppsala
#4
6 december 2010 kl 15:25
Gilla
Vet inte riktigt vad du menar men om du undrar om hunden pallar med löpningen så tror jag nog att en jakthund som en tax gör det. Men det är ju som allting annat individuellt - många taxar får ju problem med diskarna och då kan den ju inte springa. Sedan är en generell regel att hunden inte ska motioneras alls innan den fyllt ett år (bara promenader i egen takt). Taxar liksom andra jakthundar har ju en tendens att gilla att jaga vilt. Själv har jag en jakthund av annan ras som älskar att jaga allt som rör sig från bilar, cyklar till vilda djur så henne har jag kopplad under löppassen. Jag har ett hundförarbälte så jag kan ha händerna fria. Trots att jag lagt ned många timmar på att få henne att fatta att hon inte får dra och sticka åt olika håll när vi har hundförarbältet och ett speciellt koppel drog hon ändå omkull mig på en isfläck för några veckor sedan. Men det är skönt att springa med hund tycker jag man har liksom alltid sällskap!
kristin wiklander
1987 • gävle
#5
7 december 2010 kl 12:23
Gilla
Tusen tack för alla svar!
1968 • Hishult
#6
7 december 2010 kl 23:17
Gilla
Min första hund var en långhårig dvärgtax. Hon kunde då minsann springa, fast i snö såg hon ut som en mask som rör sig upp och ner. Vill också tillägga att jaktinstinkten inte var så stor i henne. Tror att de kort och strävhåriga har mer av den varan. Nu är jag inne på min andra rottis men när jag ser en långhårig dvärgtax bultar allt mitt hjärta till lite xtra.
Magnus
1968 • Västerås
#7
7 december 2010 kl 23:19
1 Gilla
Om du vill veta hur långt ni har sprungit så kan du använda en taxameter.
kristin wiklander
1987 • gävle
#8
8 december 2010 kl 09:04
Gilla
Agneta, långhåriga taxar är ju otroligt fina. Många jag talat med nu verkar inte tycka att det är något problem att springa med en tax. däremot så verkar jaktinstinkten vara ett problem för vissa som gärna vill ha hunden lös.
Jag antar att det beror mycket på vad de är framavlade för.

Haha Taxameter!! bra tips!
1968 • Hishult
#9
8 december 2010 kl 22:24
Gilla
Kan bli dyrt att springa med en sådan...hahaha...

Jag hade min tax lös överallt, inga problem när man var ute i skog och mark och hade koll. Men det fanns tillfällen då hon gick ner i kaninhål och tog ungar om man släppte för mycket på tyglarna. Men inget som jag tyckte var ngt större problem, fast kaninerna tyckte säkert annorlunda;-)
Ava
1958 • Lindome
#10
9 december 2010 kl 08:27
Gilla
Agneta: det är just för att hundar kan ta djurungar som vi har ett kopplingstvång 1 mars-24 augusti (samt krav på att hunden inte får driva vilt under resten av året). Kan man inte se till att hunden inte jagar ska man inte heller ha den lös.
1951 • Lund
#11
9 december 2010 kl 09:42
Gilla
Jag har en Dalmatiner. Och jag lovar er, han och jag delar kärleken till löpningen. Glädjen och tillfredställelsen som han utstrålar under själva löpningen och efter ett träningspass är obeskrivlig.
Anders Hedlund
1942 • Båstad
#12
12 december 2010 kl 10:03 Redigerad 12 december 2010 kl 10:18
Gilla
Bodde mellan 54 och 1975 i Tyskland.
Har en kompis där vars hund en sån där rackare med prickar på dvs en Pongo, den hette inte Max utan Friz!
Iaf så älskade Friz att springa med oss i skogen. När det var riktigt varmt va det kul att se hundens mönster. Till en början svischade Friz runt oss, o fram o tillbaka. Men efter några km väjde Friz inte från vår sida utan travade som klistrat vredvid oss. = löparekonomi!
1985 • Göteborg
#13
12 december 2010 kl 11:56
Gilla
Lite frågor till er som springer med hundar:
Hur långt kan dom springa, är det okej med typ 20-30 km? Hur ofta kan dom springa och gäller det samma som för människor att man måste trappa upp deras träningsmängd långsamt?

Såg folk som var ute med hundar idag och det såg väldigt kul ut! Väntar på att någon ska öppna ett företag som hyr ut hundar på tim-basis...
Pelle Bäckström
1969 • Malmö
#14
12 december 2010 kl 16:38
Gilla
Jag fick rådet att bara låta hundar "trava" när jag cykeltränade med min jakthund....
1967 • Hyllstofta
#15
14 december 2010 kl 22:43
Gilla
Springer själv med tax + en golden och det är taxen som orkar mest. Den bästa haren man kan tänka sig. Totalt ointresserad av att stanna och nosa el. dylikt. När man kommer hem verkar hon undra om vi kan ta en sväng till...Otacksamt! Har henne kopplad eftersom hon också är en jakthund. Vår förra tax däremot skulle aldrig kunna tänka sig att springa utan ett rådjur framför sig så det är väldigt individuellt.
Såg till min förskräckelse ett program om olika raser på animalplanet där dom presenterade taxen som perfekt lägenhetshund som krävde minimal motion och även kunde läras gå på låda som en katt!!
Johan Lund
1972 • Hägersten
#16
15 december 2010 kl 08:08
Gilla
Generellt går det alldelles utmärkt att springa med tax.Sen finns det säkert individer som tycker det är sådär det kan man aldrig veta.Taxen är ju en jakthund och att vara ute mycket röra på sig är bra både för taxen och människan.Det man möjligtvis "riskerar" om man inte jagar men vill springa är ju att man lockar fram mer jaktlust än mer som dom naturligt har i sig.Egna erfarenheter är att det inte brukar bli särkilt snabba pass men springa 1-2tim i lugnt tempo brukar funka bra.Man får garanterat en trogen löparkompis.Tänk bara på att ha hunden kopplad med hänsyn till andra samt att den kan faktiskt kan försvinna och vara borta ganska länge.Det brukar inte vara någon trevlig upplevelse.Tänk även på att inte springa första året då dom kan vara känsliga samt ha koll på signaler så att inte hunden får ont precis som vi kan få.
//Lycka till Johan












1967 • Uppsala
#17
15 december 2010 kl 10:07
Gilla
Karin; En hund kan springa lika långt som du kan(om det inte är en pyttehund eller en hund med opraktiskt fysiologi typ fransk bulldog med krumma ben) men behöver tränas för att kunna det. Tack och lov är hundar ofta bra på att visa när de har ont de gnyr och håller det ömma stället typ tassen högt (inte alla men många) så det är lätt att se när träningen varit för hård. Pelle; nu är det väl olika på olika hundar men jag ska springa bra fort för att få min hund upp i galopp! I övrigt kan det inte understrykas nog att valpar under året BARA ska lufsa i egen takt och absolut inte springtränas! Själv ska jag ta med min hund upp till fjällen i morgon och åka skidor med henne - då kommer hon upp i galopp!
1986 • Göteborg
#18
15 december 2010 kl 10:25
Gilla
Hej!
Jag har själv hund som ofta springer med mig. Det jag hört är att hunden inte får springa länge/långt i såkallad "galopp", det kan hunden ta skada av. Och det är mycket jobbigare för hunden att galoppera än trava. Är det varmt så ska man ha vatten med sig till hunden också!
Mvh K
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.