15 november 2010 kl 11:00
Om man behåller muskelstyrka och kondition och bara blir av med överflödsfett så betyder 5% viktminskning att det blir ungefär 5% lättare att springa. Ungefär, för en del är luftmotståndet som beror på hur bred man är kan man säga, och på farten i kvadrat. Men luftmotståndet är en liten del av det som arbetet används till. Det mesta blir till värme av att man rör på sig och att man studsar upp på varje steg, av nödvändighet.
Jag kan tänka mig att förbättringen blir ännu lite bättre än en procent i fart/tid för en procent i vikt, för det kan bli lättare att ha ett effektivt löpsteg när man är lättare. Fast det tar emot för då kan jag skylla nästan all min förbättring de senaste fem åren på viktminskning :-( Vill gärna tro att det beror på bättre träning och bättre löpekonomi också.
I alla fall är det viktigt att räkna procent tid mot procent vikt, annars kan det lätt bli fel.
Mia, min erfarenhet är att vikten kan variera flera kg bara över dagen, särskilt när man tränar. Igår när jag sprungit längre än planerat på rätt tom mage med sparsamt med vätska vägde jag ca 76,5 kg och på kvällen 79,2. Morgonvikten före frukost ligger däremot mer stilla - lite lägre när jag tränar mycket, lite högre när jag inte håller på så intensivt. Vet inte om det är mängden vätska eller glykogen (+dess bundna vätska) eller möjligen fett som varierar.
Som du märkt spelar ju en festmiddag också roll, men sällan mer än någon dag.