Löpning Kost & Näring 24 inlägg 4652 visningar

löpning och lågkolhyderat diet?

Paolina
1985 • kristianstad
#1
21 december 2007 - 23:29
Gilla
Jag har fått diagnosen att vara sockerberoende och det ända som hjälper är att redera socker och till stora delar även kohydrater från kosten. Alla snabba kolhydrater är totalförbjudna och långsamma får jag äta i liten mängd. HUR GÅR DETTA IHOP MED LÖPNING?

ÄR det någon här som äter mest protein och fett och väldigt lite kolhydrater som har lite info att dela med sig av ?

Det står ju överallt hur viktigt det är att fylla kolhydrat förråden vid långdistanslöpning vilket jag sysslar med men nu får man inte det, vad ska man då göra? HUr kommer detta påverka löpningen?
< < < 1 2 > > >
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#2
21 december 2007 kl 23:50
Gilla
Vad menar du med diagnosen "att vara sockerberoende"?

Är du allergisk mot kolhydrater eller förbränner du inte kolhydrater vid fysisk aktivitet?
Emil Forss
1984 • Göteborg
#3
21 december 2007 kl 23:53
Gilla
Vad jag förstår så kan man vara beroende av socker på samma sätt som vissa kan vara beroende av alkohol, tobak, mat osv. Om kroppen är van att inta mycket onyttigt socker så blir den van vid det och när den sedan inte får socker så mår den dåligt. Är jag fel ute Sandra?
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#4
22 december 2007 kl 08:57
Gilla
Blir lite skeptisk (född skeptisk!) när jag läser att du fåt DIAGNOSEN sockerberoende! Finns ju egentligen ingen sådan diagnos (rent vetenskapligt). Vem har satt den? Har du pratat med en dietist?
Snabba kolhydrater o socker är ju inte bra för nån, men långsamma är ju helt annorlunda. Senaste rekommendationerna är ju att fortfarande (trots nya GI-metoder, Atkins osv) bör största mängden energi komma från långsamma fiberrika kolhydrater, det borde ju gälla även dig.
1956 • PARTILLE
#5
22 december 2007 kl 09:36
Gilla
Skall Du träna med ett väldigt lågt kolhydratintag, så kommer det att bli synnerligen jobbigt, bara så Du vet.

Kolydrater måste Du stoppa i Dig. Det kommer Du inte undan. Men har Du ett beroende så betyder det att Du inte skall hålla upp med kolhydrater, utan att Du skall bryta beroendet. Vilket innebär att Du kan ju äta pasta och havregrynsgröt. Men jag tror att beroendet sitter i ett sötsug som Du har. Så därför är det vettigare att hålla upp med godis, kakor, glass, läsk etc när Du inte tränar. Under träning anser jag att det inte är någon far med kolhydratintag i form av sportdryck, energibars etc. För det är ju inte för att tillfredställa ett beroende utan för att tillföra kroppen den energi som då verkligen behövs.
Det är viktigt att hålla isär detta. Jag har också varit där.
#6
22 december 2007 kl 09:43
Detta inlägg har raderats
Frida
1986 • Sollentuna
#7
22 december 2007 kl 10:48
Gilla
Som flera av föregående talare påpekat: "diagnosen sockerberoende" är en modern konstruktion, en modern myt. Jag antar att någon humhum-expert uttalat sig om ditt (ev.) för stora godis-socker-intag?

Håll dig till en välbalanserad kost, ät många små mål under dagen som innehåller lite av kolh, prot, och fett. Öka andelen protein fibrer och fett i maten om du vill lära dig att undvika sötsakerna. Bestäm dig en gång för alla och hitta ersättningsgrejer att ha om sötsuget sätter igång.
1980 • Göteborg
#8
22 december 2007 kl 11:28
Gilla
Det finns absolut vetenskaplig grund för att tala om sockerberoende. Man använder kicken som sockerintag ger för att må bättre. Är man utan sin drog, i detta fallet socker, upplever man abstinens. Precis som med andra substanser man kan bli beroende av påverkar sockerkicken hjärnans dopaminsystem.

Verkar dock konstigt att du ska undvika andra kolhydrater än raffinerat socker. Även ris, pasta och potatis, som det ibland talas om som "snabba kolhydrater", är ju betydligt långsammare kolhydrater, dvs längre molekyler som därmed bryts ned och tas upp långsammare, än vitt socker. Det ger ju liksom ingen kick att äta pasta.
Katten
1967 • Hemma
#9
22 december 2007 kl 11:42
Gilla
Tränar man mycket och/eller äter alldeles för litet är det i första hand socker/glukos kroppen (hjärnan) ger signaler om att vilja ha. Se till att få i dig tillräckligt med både näringsämnen och energi.
Att hantera ett "beroende" må vara koffein, sackaros, nikotin, alkohol, träning, sex, dagsljus, TV, dataspel osv så att det blir på en lagom nivå fungerar bäst om kroppen är i energimässig balans.
Emil
1984 • Sundsvall
#10
22 december 2007 kl 11:57
Gilla
Kolhydrater är -livsviktigt- då detta är hjärnans bränsle. Folk har farit enormt illa utav att köra no-carb"-dieter. Ett kontrollerat eller sunt intag av kolhydrater ska man dock alltid ha.

Det är ju en sak att trycka i sig godis godis godis flera gånger om dagen och en annan att äta två potatisar från julbordet. Det går att skippa kolhydrater helt och hållet i sin dagliga kost -om- man har ett kontrollerat intag på sidan om. Detta kräver dock räkning och diciplin som aldrig förr!
Garmonbozia
1981 • Malmö
#11
22 december 2007 kl 12:35
Gilla
"Alla snabba kolhydrater är totalförbjudna och långsamma får jag äta i liten mängd."

Du borde byta läkare.
Frida
1986 • Sollentuna
#12
22 december 2007 kl 12:42
Gilla
Mattias: När blev socker narkotikaklassat? Fanns inte heller på RF:s röda lista eller WADA:s dopinglista senast jag kollade....

Vad jag hört är all expertis hittills oense om huruvida sockerberoende är ett "beroende" eller inte. Och tills det är ett vedertaget vetenskapligt belagt beroendeframkallande medel som kan framkalla abstinensbesvär tillräckligt svåra för att klassas som "drog" så tycker jag inte att man ska ge någon "diagnosen sockerberoende".
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#13
22 december 2007 kl 16:00
Gilla
Frida:
Nu hårddrar du lite väl hårt.
Nikotin och spel är inte heller narkotikaklassat, men är likväl klassat som beroendeframkallande.

Jag förstår och håller med rådande uttryck på forumet med några men..

Jag tycker man får börja med att fråga Sandra - vilket jag gjorde - om hon rent av är allergisk eller inte kan omsätta kolhydraterna. Om så är fallet är läget ett annat, men eftersom hon inte svarat vet vi inte.

Möjligen kan Sandra känna sig lite ansatt av svaren hon får. För henne är det ett verkligt problem.
Jag håller med er, det är ens egen disciplin som avgör vad man vill göra med sin kropp, men samtidigt vet vi också att man inte kan säga "skärp dig" till en alkoholist eller anorektiker.
"Det sitter i skallen" säger många. Det må så vara, men då behöver man likaförbaskat stöd på den sidan.

Så till Sandra vill jag säga; om du ska träna så mkt som det ser ut som att du gör, då måste du stoppa i dig näring och energi.. punkt.
Om du av någon anledning inte kan det så ska du ta hjälp av proffessionella som vet hur man hanterar det. Dit ska du inte räkna dietister och liknande i ditt läge. Om läkare har förbjudit dig att inta kolhydrater har de också informerat dig hur du ska hantera det. I annat fall ska du anmäla förfarandet, men min gissning är att det inte är läkare som "ordinerat" dig detta. Fortsätter du att träna som du gör och stryper allt kolhydratintag blir du snart liggande. Så svaret på din utgångsfråga blir: DET GÖR DET INTE!

Red upp det där nu så du kan fortsätta springa.
Och God Jul!
1980 • Göteborg
#14
22 december 2007 kl 16:06
Gilla
Frida: Jag har varken sagt att socker är eller bör vara narkotikaklassat, eller att det är eller bör vara dopingklassat. Men visst är det vedertaget att man kan vara beroende av andra ting än narkotika. T ex sex, mat, spel eller löpning. Följande är saxat från FASS hemsida. (DSM IV är ett internationellt system för att kategorisera och diagnostisera psykiska besvär.)

"Beroende (DSM IV)

Minst 3 av följande situationer ska gälla under en och samma 12-månadersperiod för att diagnosen Beroende ska slås fast:

Det sker en tillvänjning (toleransutveckling), med antingen behov av en påtagligt ökande mängd för att få effekt eller minskad effekt vid ett fortsatt bruk.

Det uppstår typiska abstinenssymtom eller att bruket fortsätter för att undvika sådana symtom.

Drogen används i större mängd eller under längre tid än man tänkt sig från början.

Man har ständigt en önskan att minska intaget.

Drogbruket ägnas mycket tid.

Drogbruket påverkar viktiga sociala aktiviteter.

Drogbruket fortsätter trots kunskap om skadeeffekterna."


Så visst kan väl många diagnostiseras som sockerberoende enligt detta.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#15
22 december 2007 kl 17:35
Gilla
Det finns fortfarande ingen diagnos i vårt svenska diagnossystem som heter sockerberoende! Alltså kan man inte få den diagnosen av en leg.läkare. Precis som Frida säger finns det människor som utger sig för att vara proffesionella inom hälsa/vård men inte är det! Det handlar ju absolut inte om att ansätta någon! Däremot är det jättesynd om Sandra luras att tro något som inte är sant! Det är inte lika omtänksamt.
Magnus Nilsson
1967 • Linköping
#16
22 december 2007 kl 18:49
Gilla
*Det sker en tillvänjning (toleransutveckling), med antingen behov av en påtagligt
ökande mängd för att få effekt eller minskad effekt vid ett fortsatt bruk.

CHECK. Måste springa mycket längre nu än i början för att känna nån träningseffekt.


*Det uppstår typiska abstinenssymtom eller att bruket fortsätter för att undvika sådana
symtom.

CHECK. Börjar klättra på väggarna om jag inte kan träna på för många dar.


*Drogbruket ägnas mycket tid.

CHECK, Träningspassen planeras, förbereds, utförs och följs upp. Det går åt många timmar.


*Drogbruket påverkar viktiga sociala aktiviteter.

CHECK. "Nä, kan inte festa ikväll, ska springa långpass imorgon och behöver vara fräsch i kroppen.

*Drogbruket fortsätter trots kunskap om skadeeffekterna."

CHECK. Jävligt svårt att låta bli att träna bara för att man börjar få ont i knäet eller liknande. Handen på hjärtat, hur många har inte försökt springa igenom det onda med förhoppningen att det ger med sig...

Så, då är man beroende, per definition, då.

Min poäng är väl egentligen att den där listan var alldeles för fånigt generell för att kunna användas till nåt vettigt :)

Paolina
1985 • kristianstad
#17
22 december 2007 kl 19:04
Gilla
okej för att reda ut ett och anant här. .......

Att jag är beroende av socker är det INGEN tvekan om. Jag själv, två läkare, en dietist, en psykolog och en beroende specialist har konstaterat detta på följande grunder:

Jag får kratiga abstinensbesvär om mängden socker i kroppen inte är hög

Det tar up mer än hälften av min tankeverksamhet per dag, alltså tanken på när var och hur jag ska få i mig det.

Jag går omvägar, ljuger mm för att få tag i sötsaker

Jag gömmer godis, kakor mm så ingen ska märka det

Jag stänger ute vänner och familj för att kunna äte vad jag vill

Min kropp har fått skador i form av mycket hög insulin produktion mm

Jag tar viktiga vardagliga saker i andra hand efter mitt beroende

ÄR DETTA BEVIS NOG PÅ ATT MAN ÄR BEROENDE AV DET????

Säkert är jag inte helt ensam här på sidan om detta, för tro det eller ej MÅNGA har problem med det både som vet om det och inte vet om det..

Det är precis som Emil Fross säger att det är som att vara beroende av sprit eller annat..

Tanken är inte att jag ska utesluta kolhydraterna helt, det fattar vem som att det inte funkar med träningen men det ska ner till en nivå som är mänsklig och för at tjag ska komma dit måste jag börja med att skära ner mycket hårt så kroppen vänjer sig och insulin produktionen går ner.

På ästt o vis kan man säga som Peter här att min kropp inte tar hand om kolhydraterna på rätt sätt pga av det är FÖR mycket av den varan och av fel sort. Normala folk kan känna sig piggare om de tar en energi bar under ett löppass, jag kan äte fyra fem stycken utan att märka ett dugg och dessutom är kakburken, godis, frukostflingor mm det första som står på listan väl innanför dörren.

Jag vill inget hellre än ta mig ut detta så tro inget annat men det är lagom lätt att kämpa mot sin egna hjärna när man sällan ens reflekterar över vad man gör förrän någon timme efteråt och då mår man pyton.

Jag kanske kan få ett svar på min fråga som det handlade om egentligen: Är det någon här som går på någon form av låg kolhydrat kost som kan dela med sig av hur de löser det med fördelningen av maten över dagen och träningen?

Kristofer Hindersson
1975 • Norrtälje
#18
22 december 2007 kl 19:35
Gilla
Prova dig fram. Du kan ju dra ned på träningen lite i början för att sedan trappa upp den om det känns ok. Jag tror att du bara mår bra av att minska på sockret lite särkilt om du skulle ha tendenser åt träningsanorexi. Ser du träningen som ett tvång efter det att du ätit för mycket sötsaker så är det ju bara bra att ta bort den stressfaktorn. Hoppas och tror att det ska gå bra för dig.
1969 • Upplands Väsby
#19
22 december 2007 kl 20:22
Gilla
Sandra: kanske kan du få hjälp och råd hos Riksförbundet för sockerberonde. De jobbar för att få sockerberoende erkänt som ett sjukdomstillstånd, så de har säkert en hel del kunskaper om det hela: http://www.sockerberoende.se
Roger Bohman
1967 • Ronneby
#20
22 december 2007 kl 20:43 Redigerad 22 december 2007 kl 20:45
Gilla
Många läkare/dietister vill försöka få folk att låta bli godis. De ger en pekpinnar, men inga verktyg. De vet så lite själva att det är skrämmande vilka förslag som delas ut. Litar du på en överviktig läkare/dietist i en situation som denna? Inte jag i alla fall...

Jag undrar om de ens är byxade att reda ut en enkel ekvation i kost och näring trots deras kunskapsrätt eftersom de är utbildade. (Drar inte alla över en kam, men det är sällsynt att de gör rätt... De lever inte som de lär ut precis.)

Blodsockret ska hållas jämnt under dygnet, vilket en lekman inte förstår. Alla har väl testat att "banta" på olika vis? Sötsuget kommer direkt. En felaktig kost innehåller ofta snabba kolhydrater och detta ger ännu mer svängningar i blodsockerkurvan vilket gör att man blir än mer sugen på sötsaker.

Finns alltså bara ett hållbart sätt att bli oberoende av godis och sötsaker:

1.) Ät regelbundet under dygnet.

5-6 mindre måltider med lågt GI, varav 2st med lagad varm mat. (12:00 och 15:00.) Måltiderna ska vara reglerade så du får i dig beräknad energi för vad som går åt när du tränar. Totalt under dygnet Ca: 2500-3500 Kcal för en kvinna i din kaliber. (Måste beräknas med beaktan av vad du tränar.) Allsidig kost gäller inkl. frukt och grönt.

Mat kl: 06:00, 09:00, 12:00, 15:00, 18:00, 21:00

Detta gör att ditt sötsug försvinner eftersom du alltid kommer att ha en jämn blodsockerkurva. Jag har kört detta och måste tillägga att jag aldrig varit så frisk som under denna period. Godis fanns inte ens i tanken... Sötsuget försvann helt.

Glömde en sak, Sömnen. Den är lika vilktig som maten i sammanhanget. 7-8 timmars sömn är bra för kroppens återhämtning och leverne.
/Roger
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.