Löpning Kom igång 9 inlägg 1611 visningar

Hur bli snabbare?

1968 • Hishult
#1
8 november 2010 - 19:43 (Redigerad 8 november 2010 - 19:44)
Gilla
Jag har nu varit ute på ca 10 löppass och tycker då att jag borde fått lite bättre km-tid. Rundan jag brukar springa är på 3 - 3,5 km. Min målsättning när jag började var att jogga HELA sträckan utan att gå. Det gjorde jag också och var väldans stolt över mig själv. Kan tillägga att jag inte joggat 3 km de senaste 20 åren (om ens nånsin) förrän nu. Problemet är att ökar jag på så tar orken slut snabbt, men håller jag mitt vanliga tempo så funkar det bra. Joggade 5 km en runda bland de första passen och det gick utan att gå emellan. Min km-tid är på ca 8,30 och det känns lite trist att den inte sjunker. Är det helt fel upplägg att jogga långsamt hela sträckan eller man ska dra på lite och gå emellanåt för att få ner tiden? Vill ju inte heller riskera att få skador då kroppen är så ovan vid sådan belastning. Jag försöker komma ut två ggr per vecka.
Skulle bli glad för konkreta tips på bästa sättet att få lite bättre fart och därmed tid.
Lina L
1982 • Boden
#2
8 november 2010 kl 20:43
Gilla
Man ska vara försiktig när man börjar springa för det tar tid för leder och ligament bland annat att anpassa sig till den nya belastningen. Jag hörde att det tar ca 3 mån men om det stämmer vet jag ej.
Man ska låta det ta lite tid i början så att kroppen får vänja sig för annars får man lätt skador om man börjar pressa för hårt.

Jag är själv nybörjare på löpning så jag vet inget direkt knep för att förbättra tider utan jag fortsätter bara att springa och ibland så har man bara en sån där dag då allt flyter på och så inser man att man faktiskt slagit sitt eget pb och förbättrat sina tider.
Jag brukar slå mina egna rekord då och då och det är skitkul men jag låter det som sagt ta sin tid. Det lönar sig i längden...

Kul att du kommit igång och börjat springa:)



1983 • >
#3
8 november 2010 kl 23:29 Redigerad 8 november 2010 kl 23:30
Gilla
Om du inte har sprungit på 20 år, så är det ju en bedrift att orka springa 3km i sträck efter ynka 10 pass.

Jag skulle inte bry mig om hastigheten än och försöka öka sträckan lite istället.
Som Lina skrev är det viktigt att ta det lugnt i början och ge det sin tid.

Från en nybörjare till en annan - Kämpa På!
1987 • Mora
#4
9 november 2010 kl 00:12
Gilla
Om du inte är överviktig så är det bara att börja springa snabbare som gäller för att bli snabbare. Jag fastnade i ett tempo när jag började träna och låg kvar där ett bra tag utan att tänka på det eller ifrågasätta det. Sen slog det mig att jag inte ändrat mitt tempo. Jag ökade min fart och sedan dess har jag gjort stora framsteg.

Jag var dock väldigt mån om att ta det lugnt i början och det ser jag nu i efterhand att det var väldigt viktigt för mig. En sak jag såg nu är att du springer väldigt korta sträckor än så länge. Jag tror att du kommer märka stora skillnader om du ökar längden på dina pass succesivt. Ta det lugnt med ökningen, lägg på 500 m varje gång. Om du låter ditt hjärta jobba hårt under lite längre tid kommer det att ge större förbättringar =)
1960 • Skåne
#5
9 november 2010 kl 00:30
Gilla
Om du inte gör det, så variera tempot under dina löprundor, ta korta ruscher, förläng ruscherna dom vartefter du orkar. Lite fartleksbetonat. Spring och lek med olika tempon.

Du kan tom gå ut och gå raskt, och så snart du kommer till ett uppförslut så spring så hårt du kan uppför, sedan går du vidare och när det är nästa uppförslut så springer du så snabbt du kan och så går du igen för att hämta andan. Det blir som en slags intervaller, och som tar bra och tränar pannbenet och kroppen på att arbeta hårt.

Jaime Aleite
1969 • Årsta
#6
9 november 2010 kl 00:42
Gilla
Skaffa en löparklocka där du kan få fram distanser, kalorieförbrukning, hjärtfrekvens och tider. På så sätt kan du tävla mot dig själv och hela tiden pressa något av det ovan nämnda. Kanske inte din puls så där i början. Men 10 sekunder snabbare för varje gång eller 50 kalorier mer än tidigare och du kommer att se att du om ett halvår eller så är nere på 6.30 per kilometer och kanske väger 2 kg lättare.

Keep up the good spirit

Jaime
Oldboy
1952 • Danderyd
#7
9 november 2010 kl 12:48
Gilla
Håller med moopoint, bry dig inte om vilken hastighet du har utan se till att låta löpningen bli en vana, det är lätt att börja hoppa över nån gång nu när det ofta är tråkigt väder men kämpa emot det. Försök förlänga rundorna lite grand i taget så att du är ute minst 30 minuter varje gång och öka alltså gärna en minut då och då - kommer du fram/hem för tidigt så ta ett varv runt kvarteret också.

När du verkligen blivit regelbunden och springer minst två gånger i veckan kan du börja försöka variera träningen på olika sätt men det är inte bråttom med det, det allra viktigaste är att verkligen komma ut och springa flera gånger varje vecka. När snön börjar bli för tjock får man ta fram skidorna - det är inte samma sak men det viktiga är att hålla igång.
1968 • Hishult
#8
9 november 2010 kl 21:41
Gilla
Tack för alla tips.
Jag har rustat mig lite inför höst och vinterlöpningarna. Pannlampa som var väldigt bra ( Petzl Myo XP belt)
Av mannen fick jag löparmössa + handskar i present på vår 11årsdag.
Ska skaffa broddar eller liknande.
Min iPfone har en app som jag tycker är rolig (lite tekniknörd e man) Runtastic heter den. Detta och lite jävlaranamma ska hjälpa mig att komma ut även under denna årstiden. Ska inte bry mig så mycket om tiden då nu i början, fast lite otålig är man allt.
1960 • Södermalm
#9
9 november 2010 kl 21:57
Gilla
Om du tar korta steg så blir det mindre jobbigt, och det går inte långsammare.

Om du vill prova att springa fortare, så gör det korta sträckor. När du ökar hastigheten så ska det inte kännas som att du skjuter ifrån mer, för då studsar du mer, och det är jobbigt. Om du förskjuter tyngdpunkten framåt en aning så ökar farten. När du har rätt fart, så släpper du tillbaka tyngdpunkten igen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.