Löpning Kom igång 10 inlägg 5463 visningar

Har jag valt fel skor?

Ali Habibi
1980 • Göteborg
#1
19 juni 2010 - 21:15 (Redigerad 19 juni 2010 - 22:04)
Gilla
Hej!

Jag är ny på sidan och inom sporten. Jag hade inte idrottat något på närmare 10 år när jag i början av April började gå raska promenader på kvällarna (ca 5-7 ggr/vecka). Det dröjde inte mer än ca 2 veckor innan det började kännas naturligt att börja springa.

Sagt och gjort, det började med mkt korta sträckor. 1 km blev 2 km, 2 km blev 5 km osv. Efter ett tag kände jag att jag verkligen hade fastnat i springandet och kilona så väl som midjemåttet började rasa.

På senare tid har jag dock börjat få problem med ömma smalben eller benhinnor. En kollega påpekade att det troligen berodde på att jag använde fel skor (ett par slitna Nike Air skor med flera år nacken). Så idag var jag på Adidasbutiken och köpte mig ett par Adidas Supernova Sequence skor. Enligt säljaren var det skor med "pronation" vilket hon menade kan användas av folk med normalt eller pronerande steg. Jag provade att springa 5 km i de nya skorna och nu känner jag samma sak igen, ont som f*n i smalbenen.

Nu har jag ett par frågor:
1. Är det normalt att det blir så när man byter skor?
2. Är det här något som tar tid att återhämta sig från?
3. Bör jag undvika att springa under tiden jag har ont?
4. Stämmer det hon ang. pronationsskor?
5. Hur vet jag om jag har pronerande eller normalt steg?
6. Har jag slängt 900 kr på ett par skor som jag nu inte bör fortsätta att använda?
7. Hur vet jag hur länge skorna håller i km beräknat? (Man behövde ange det när man reggade skor på sidan).

Tack på förhand!
/A
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#2
20 juni 2010 kl 09:57 Redigerad 20 juni 2010 kl 10:00
Gilla
Man bör undersöka vilken typ av skor som varje person ska ha genom att analysera löpsteget. Vanligen videofilmar man när man springer på löpband. Detta görs i specialbutiker som löplabbet, runners store och andra. Man får först springa i neutrala skor. Då ser man vilken typ av skor man bör ha. Sedan filmar man och tittar på de skor man föreslår och ser så att de blir bra.

Det är inte alla som ska antipronationsskor. Andra, som jag, behöver extra mycket kompensation. Att bara gissa och ta en sko kan ju gå bra om man har tur, men kan lika gärna bli totalt misslyckat.

Jag hade också ont i benhinnorna när jag började springa. Det blev bättre genom en kombination av antipronationsskor, ortopediska inlägg samt inte minst (lugn) träning så att kroppen vande sig. En del säger att man inte ska springa alls när man har ont i benhinnorna, men eftersom jag fick känningar efter ett pass trots lång visa före hade det inte funkat för mig. Jag tror man måste gå en gyllene medelväg - inte träna så mycket att man får en permanent inflammation men ändå så mycket att kroppen vänjer sig. Men jag är definitvt inte läkare och det är bara vad jag tror!
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#3
20 juni 2010 kl 10:16
Gilla
Om du har fått en benhinneinflammation så kommer den inte att försvinna direkt när man byter skor. Om orsaken till problemen är att du sprungit i utslitna skor (dina gamla skor) finns goda skäl att tro att behinneproblemen kommer att avklinga om du vilar/tränar mycket försiktigt i dina nya skor. Exakt hur du skall träna eller vila är jag inte rätt person att svara på. Du har ju en inflammation som inte försvinner över en natt. Spontant tycker jag du skall börja med att vila från löpning och se om smärtan avklingar. Det väsentliga är att du upplever att problemen blir mindre och mindre. Om du tränar skall du inte uppleva smärta om än möjligen en "känning" i början. Dock skall känningen bli mindre och mindre för varje pass och inte större och större. Om smärtan blir större för varje pass måste du vila och inte träna.
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#4
20 juni 2010 kl 12:28
Gilla
Ont kan det säkert bli hur bra skor man än har, och det kan ta tid innan kroppen tål av ökad träningsmängd, jag skulle nog i ditt fall, ta ett kliv bakåt, börja gå snabbt i stället för löpning tills det onda ger med sig, testa några löpsteg ibland, då är man i någorlunda form när man kan börja springa igen.
Ali Habibi
1980 • Göteborg
#5
20 juni 2010 kl 17:36
Gilla
Tack för alla svar!

Jag har idag varit inne på löplabbet med mina skor och fick springa lite kort på en bana samtidigt som det hela videofilmades. Det var inget fel på mina steg menade säljaren, det är inte skorna det beror på.

Så jag antar att det är träningsmängden som ökat för snabbt. Nu ska jag bara försöka hitta ett bra sätt återhämta mig på.

Tack för alla tips.
1968 • Helsingborg
#6
8 oktober 2010 kl 15:17
Gilla
Hej Ali,

hur gick det? Är dina smärtor borta?

Jag har själv gjort ungefär samma erfarenhet som du. Har sprungit ganska mycket sedan i våras, men sedan Stockholms Halvmarathon för fyra veckor sedan har jag haft ont i benhinnorna. Var på Löplabbet idag och köpte ett par Adidas Supernova Sequence (för 1300:-) och hoppas att det ska hjälpa. Mina tidigare skor hade inget pronationsstöd och enligt säljaren, som filmade mig på löpband, skulle jag ha det. Hoppas som du att det inte är bortkastade pengar bara.
1971 • Nykvarn
#7
8 oktober 2010 kl 16:00
Gilla
Som flera varit inne på är det förmodligen inte de nya skorna utan en inflammation du haft sedan tidigare p g a utslitna gamla skor alternativt för snabbt ökad träningsmängd.

Ett pronerande löpsteg är vanligare än ett helt neutralt och pronation är fotens naturliga sätt att dämpa stötverkan. För att bäst veta om du pronerar behöver du som du redan gjort videofilma steget i butik. Man kan också testa hemma har jag läst någonstans. Stå med fötterna axelbrett och böj i knäleden, har underbenen då en tendens att "ramla inåt" och inte rakt fram så pronerar du, inte helt hundra på detta och någon får gärna korrigera mig.

Landar man tungt på hälen kan man behöva en förstärkning i form av en pronationsskil som motverkar för kraftig utåtrotation av foten. Om du landar mera på mittfoten i löpsteget försvinner delvis behovet av det här stödet.

OBS, att Adidas Supernova Sequence har en ganska kraftig pronationskil och jag har i princip slutat att använda mina som jag köpte på rea för ett år sedan, för att de inte känns naturliga att springa i för mig.

1975 • Hässelby
#8
8 oktober 2010 kl 16:33
Gilla
"Man kan också testa hemma har jag läst någonstans. Stå med fötterna axelbrett och böj i knäleden, har underbenen då en tendens att "ramla inåt" och inte rakt fram så pronerar du, inte helt hundra på detta och någon får gärna korrigera mig."

Men det kan lika gärna bero på svaga glutéer (särskilt gluteus medius). Väl?
Johan G
1976 • Stockholm
#9
8 oktober 2010 kl 23:47
Gilla
Kanske låter konstigt men prova att springa på ett löpband i bara strumplästen. Får du då samma smärtor i underbenen? Om du tvärtom INTE får ont kan det visst vara skorna det är fel på. I så fall är det antagligen en för tjock häl på skon som ger dig problem. Lättare, tunnare skor eller inga skor alls ger ett annat löpsteg som kan vara gynnsamt vid underbensproblem/benhinnor.

Testa - det kan funka! (för det funkade för mig...)
Conny Adolfsson
1954 • Hyltebruk
#10
9 oktober 2010 kl 00:26
Gilla
Smärtor i underben och vrister beror till 99 % på att man ökat upp sin träningsmängd, och fart alltför snabbt. Syreupptagningsförmågan kan tränas upp på några månader, benvävnad 3-4 månader, senor och ledband upp till ett år för att hinna ifatt. Inte konstigt det blir problem som man sedan skyller på än det ena, än det andra.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.