Löpning Övrigt 45 inlägg 4417 visningar

Löpartjejer-har ni överfallsalarm?

Jenny
1979 • mölndal
#1
30 september 2010 - 09:09
Gilla
Kände mej mörkrädd efter att ha kollat på efterlyst igår.
KÄnner mej orolig för att ge mej ut ensam,har ju visserligen min lilla terrier med mej men vad ska hon göra om nån är dum hon väger ju liksom bara 13 kg... Är det nån som känner på samma sätt och hur har ni löst det i så fall? Vill ju inte sluta med löpträningen.
< < < 1 2 3 > > >
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#2
30 september 2010 kl 11:34 Redigerad 30 september 2010 kl 11:36
Gilla
Jag, jag har en laglig pepparspray från Swedish Body Armour och ett sk "olagligt" tillhygge som jag har med mig om jag löper i terräng. Det sistnämnda skulle ju kunna bli ett rättsligt problem, men det tar jag gärna ifall jag skulle bli överfallen. Det är det värt. För mig iaf.
Maja Brytting
1987 • Stockholm
#3
30 september 2010 kl 11:39
Gilla
Jag har inget överfallsalarm, om jag känner mig orolig brukar jag springa bland människor, hus osv och inte i skogen. Om du har möjlighet försök att springa mitt på dagen och inte på mörka kvällen, då är det dessutom varmare och ljusare.
Karin H
1983 • Röbäck
#4
30 september 2010 kl 16:50
Gilla
Vilken överfallsman skulle orka sitta ute i en kall & mörk skog och vänta på att en ensam kvinna ev. skulle råka springa förbi...?
Mikael
1986 • Borås
#5
30 september 2010 kl 17:18
Gilla
Igår sprang jag förbi en kille i 25-30års åldern ute i skogen med slitna jeans och smutsig tröja (7grader varmt var det och skymning). Dessutom med plastpåse och såg mera drogad än berusad ut.
Jag hann inte bli rädd för kände att jag kunde springa ifrån honom lätt men är personen drogpåverkad så kan den hitta på precis vad som helst...

Motionsspår, skaffa en löparkompis...
Marieh Lindgren
1985 • Karlstad
#6
30 september 2010 kl 18:42
Gilla
Jag har alltid med mig min hund på kvällarna när jag springer. Har en amstaffkorsning och inte en människa vågar komma i närheten av mig när hon är med. Skönt!

Jag vet att det finns en fullt laglig spray på Teknikmagasinet som förblindar och dessutom avger en stark blå färg som är väldigt svår att tvätta bort. Kostar runt 200:- tror jag.





1980 • Göteborg
#7
30 september 2010 kl 18:57
Gilla
Eller så kommer ni till Skatås, på Torsdagar kl: 20:00 och springer med Friskis & Svettis :)
Se tråd "Friskis & Svettis pass"
Så kan vi springa trygga i hop!

/Mia
Åsa
1983 • Fagersta
#8
30 september 2010 kl 19:19
Gilla
Varför bara tjejer? Killar blir oftare nerslagna än tjejer...möter man ett gäng är man rätt hjälplös ändå.
Larm kanske skrämmer nån (jag har), men de bästa är nog att undvika platser där de helt enkelt går att möta "bad boys/girls"

Det går ju inte att gå runt och vara rädd!
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#9
30 september 2010 kl 19:40
Gilla
Och överfall sker ju aaldrig på dagtid? Har varit gift med en polis och har massa inside information om det. Tro inte att det är säkrare dagtid än kvällstid. Jag springer dock oftast bland folk och hus. Men ska jag köra längre terräng (jo...dagtid) då man blir långt inne i skogen, ja då åker alla försvarsmedel med. Bister sanning även om risken är liten.
Mats Nilsson
1963 • västervik
#10
30 september 2010 kl 19:57
Gilla
Det är ju själva fa..... att kvinnor knappt törs gå ut längre.Är med i en förening där vi springer gemensamt i mörkret.
Mari Bergman
1964 • Stockholm
#11
30 september 2010 kl 20:20
Gilla
Ja, det är hemskt att det är på det viset!

Jag har aldrig något med mig, skulle vara för jobbigt att bära på. Istället tänker jag som någon annan skrev här ovanför, att om nån vill nån illa varför skulle den personen isåfall vara i mörka skogen där det kanske inte kommer nån på timmar?

Och råka möta någon drogad person som får nåt spel och anfaller, den risken finns ju alltid, även om jag bara går ut på gården med soporna. Det kan jag inte tänka på, så kan jag inte leva!
1981 • Linköping
#12
30 september 2010 kl 20:23
Gilla
No, I have a dog!!

1978 • Åkersberga
#13
1 oktober 2010 kl 12:34
Gilla
jag brukar försöka hålla mig till att springa på upplysta vägar när jag springer själv på kvällarna, gärna där det är lite annan trafik också. har en cykelbana som går längs med en lite större väg. Inte så kul kanske att springa längs vägen men det känns trygare.
Johnny Bråttom
2007 • Stockholm
#14
1 oktober 2010 kl 12:50 Redigerad 1 oktober 2010 kl 12:50
Gilla
I USA säljer de speciella "löparhölster" för diverse skjutvapen. Någon form av midjeväska har jag sett bl.a.
1969 • Hägersten
#15
1 oktober 2010 kl 13:12
Gilla
Det är nästan omöjligt för mig att inte springa när det är mörkt (under vinterhalvåret). Det är ju helt enkelt mörkt hela tiden utom när jag är på jobbet. Därför springer jag mest på upplysta gator och inte ute i skogen. Varje gång jag sticker ut frågar min man om jag har larmet med mig. Det är inte speciellt otympligt, men det är klart att det är skönare att springa utan. Hans oro gör att jag alltid tar på mig det. Men det retar mig att det ska behövas.
1980 • Mölnlycke
#16
1 oktober 2010 kl 13:26 Redigerad 1 oktober 2010 kl 13:29
Gilla
"Men det retar mig att det ska behövas."

Fast behövs det verkligen? (Eller retar du dig på att maken kräver det?)

Jag hoppas att jag inte stöter mig med någon som faktiskt har råkat ut för något nu, men vi bor inte i Afghanistan. Jag föreställer mig att krogen är farligare än skogen, att helgnatten är farligare än vardagskvällen, och jag föreställer mig att vi förlorar mer på att vara garanterat rädda än osannolikt drabbade.

Jag är själv inte världens modigaste, och sympatiserar med dem som tycker att det är obehagligt. Frågan är dock om man bör bejaka sin rädsla? Som jag brukar säga: om det nämns på nyheterna är det inget att oroa sig för. Det är då tillräckligt ovanligt för att vara intressant att rapportera om.
Leif A
1946 • Sigtuna
#17
1 oktober 2010 kl 14:12
Gilla
En sak jag funderat lite på. Tjejer jag möter när jag själv är ute och springer är väldigt nollställda med lurar i öronen och blick i fjärran. Är ni i en annan värld eller vill ni inte ha kontakt? Jag har svårt att föreställa mig diverse bus, drogisar och allmänt stökiga personer i tights och löparskor, svettiga och flåsande.
Varför inte fråga om ni får slå följe? Det händer att killar hänger på, och jag hänger ibland på killar för att få draghjälp när det är motigt.
Men jag har aldrig vågat hänga på en tjej, väl medveten om att jag kanske skrämmer henne och förstör hennes pass.
Vad säger ni?
Nathalie B
1970 • Stuvsta
#18
1 oktober 2010 kl 14:27 Redigerad 1 oktober 2010 kl 14:27
Gilla
Leif;
Ja, nu är ju inte de vanligast överfallen ang sexbrott ofta utförda av dyngraka "drogisar" - de är sällan i löpspåren - utan "helt vanliga män" (eller hur jag nu ska uttrycka det). En överfallsman ser inte ut på ett speciellt sätt, det är det som skrämmer. Att man aldrig kan veta vem som är ok eller inte.

Diskussionen här ovan har spårat ur en del. Som du ser är det redan många tjejer som skriver att de oftast springer där det finns folk/är upplyst/mm, och det är bra för man minimerar riskerna. Problemen för mig är när jag vill köra långa terrängpass på spår som är mellan 10-18km. Är man långt inne i skogen är det inte "bara" att springa ifrån ngn, då är man jäkligt utlämnad.

Bor man dessutom i en kommun där sådant sker titt som tätt så kan man som tjej inte bara sparka fakta ifrån sig. Det betyder inte att man måste gå omkring och vara konstant rädd, men man måste som kvinna alltid ha i åtanke att ngt kan ske - och sker det blir man ju ändå ofta beskylld för att vara dum som är ute själv i öde områden. Det blir ett moment 22 hur man är gör.

Sedan din tanke om att slå följe....ähum....ja, jag kan ju inte öht hålla deras tempo och jag tror ingen snubbe är villig att springa långsammare för att jag ska på släp. Dessutom: hur kan jag veta/lita på att den killen är ok? Han kanske är tvärrubbad, vad vet jag?

Sedan tycker jag att man som tjej också ska kunna få springa med musik och koncentrera sig på löpningen. Jag undviker ofta blickkontakt för jag är "inne" in min värld av koncentration - dock alltid med ett getöga av och till på omgivningen.
1964 • Huddinge
#19
1 oktober 2010 kl 16:01
Gilla
Jag har tidigare tagit fram lite statstik i en liknande tråd här på jogg.se http://www.jogg.se/Forum/Trad.aspx?subid=12751&searchstr=överfall

Hur löser vi problemet? Jag tycker att det är viktigt att ta frågeställningen på allvar. Även om all statistik i världen visar att det är en ytterst liten risk att råka ut för något just under en löptur i skogen så är ju ändå känslan av otrygghet reell. Ingen borde behöva känna sig begränsad i sin träning av denna känsla. Så vad kan göras? Kan problemet byggas bort? Skapa löpgrupper? Kurser i självförsvar?
Karin H
1983 • Röbäck
#20
1 oktober 2010 kl 16:21
Gilla
Leif,
Jag tror faktiskt inte att tjejerna är så nollställda som de ser ut. OBS! Tror! De vill nog bara inte ha någon form av kontakt, inte ens ögonkontakt, med mötande. Och det alldeles oavsett om det är kvinna eller man de möter.

Utomhusöverfall på ensamma kvinnor av okända män är väl ändå något extremt ovanligt? I synnerhet utanför stadens ljus. Då ska man vara mer rädd för make/sambo/pojkvän/killkompisar eller andra manliga bekanta, eftersom det är dessa som står för överlägset största delen kvinnliga ofredanden...

Oavsett kön är det såklart bra om man har ögon och öron med sig på de ensamma turerna, sunt förnuft regerar. Men aldrig har ett människomöte i skogen skrämt mig så mycket som när tjädertupparna sätter iväg med dunder och brak genom granriset!

< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.