Löpning Avancerad träning 25 inlägg 10950 visningar

MAF träning

1978 • obbola
#1
7 september 2010 - 11:25 (Redigerad 7 september 2010 - 11:27)
Gilla
Hej har nu läst lite om MAF träning och om jag har förståt det rätt så ska man bara springa efter den teorin ett tag och inte varva med intesiv pass mellan dom passen. och en till sak jag undrar över är hur man får fram min MAF puls. har sprungit i totalt 2 år snart och springer milen på ca 48m.
spelar inte maxpulsen någon roll när man tar fram den tänkta MAF tempot. jag tog 180-32(ålder)+5 slag för att jag sprungit i 2 år och varit frisk. sen är det väll 10slag +- under själva träningen. gör jag då rätt?

P.S vad är det jag ska vinna på att göra denna träning med så låg puls. själv vill jag bli bättre på milen och ev halvmara
< < < 1 2 > > >
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#21
10 september 2010 kl 09:00
Gilla
Vill gärna dela med mig lite egna erfarenheter av MAF-träning (eller hellre lågpulsträning).

Ungefär så har upplägget varit sedan jag började med lågpulsträning för tre år sedan:
- En period med enbart basträning i lågpuls under höst - vinter. Hastigheten vid lågpuls går då först ner - tar bara ett par veckor - för att sedan stabilisera sig. Har sett en viss ökning av snabbheten i slutet på basträningsperioden, dock.
- I slutet på vintern börjar jag variera träningen mer. Då går lågpulsfarten upp, och det går fort. Stor skillnad på bara ett par veckor.

Som många andra som ger sig på metoden så har jag inte haft någon speciell utveckling av hastigheten när jag enbart tränat lågpuls. Farten har snarare gått ner, i alla fall initialt. Det kan ju bero på flera omständigheter. Till största delen tror jag det beror på att hjärtats slagvolym minskar p g a den lägre pulsen. Det kan ju också bero på att jag tränat i fel pulszon. Som 50+ -are hamnar man ju rätt lågt i MAF-puls - när man försöker hålla sig till 180-ålder i puls går det VÄLDIGT långsamt i början! Kortfattat så har jag bara sett en ordentlig fartutveckling när jag varierat mina pass så mycket som möjligt, d v s gärna en stor portion lågpuls men även snabbdistans, fartlek, backpass och lite intervaller (med betoning på llite - intervallhatare!).
Men ändå...det jag tycker är den stora vinsten med lågpulsträning är de allmänna "uppbyggnadseffekterna". Träningen sliter väldigt lite och det är lättare att hålla sig skadefri. Ett bra sätt att försiktigt bygga upp löpvolymen på. Dessutom verkar det stärka immunförsvaret (....säger jag som faktiskt genomlider den första förkylningen på över två år!),
Sammantaget så har utvecklingen inte varit så tokig. <6min/km @ 123bpm, 5:30min/km@130bpm, 5min/km@140bpm...

Har f ö också erfarenheten att det blir svårare att driva upp pulsen högt ju mer vältränad man är. Ibland känns det som om benen inte riktigt hänger med, det tar tid att driva upp pulsen. Gäller framför allt tidiga morgonpass med låga glykogendepåer.

Tror mycket väl att man kan få en fantastisk lågpulsutveckling med enbart lågpulspass. Men...för de flesta tror jag det skulle kräva väldigt långa pass - typ minst 2 timmars daglig löpning i lågpuls. (undantag finns givetvis - se forumet!). För de flesta motionärer finns inte det tidsutrymmet.
1978 • obbola
#22
10 september 2010 kl 10:08
Gilla
jo blir nog så att man köra varierad träning med ett lågpulspass i veckan.
Andreas Nilsson
1980 • Stockholm
#23
10 september 2010 kl 11:00
Gilla
Läste någonstans på nätet att man skulle justera MAF formeln beroende på åldern. Kommer inte igå exakt hur det var men tror det var något i stil med +5 över 50 och +10 över 60.

För min del, 30år, så ligger maf pulsen väldigt nära prattempot. Hur upplever ni äldre att prattempot korrelerar med maf pulsen?
1960 • Kullavik
#24
10 september 2010 kl 12:53
Gilla
Som jag skrev ovan så ligger min aeroba tröskel ( prat tröskel) på 149 och min MAF puls ligger på 180-49=131 (i ett par veckor till...) Jag tycker att 135-145 är ganska lagom om man ska hålla på länge, men det beror också på tex utetemperatur. Det är svårt att jogga med låg puls om det är över 20 grader varmt.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#25
10 september 2010 kl 23:28 Redigerad 11 september 2010 kl 09:55
Gilla
Ang pulsen under träningspassen... MAF 180-minus-ålder-formeln ger ett ramverk för vad man bör ligga. För egen del så anser jag att (mina) pass med snittpuls på <130 bpm är lågpulspass, så visst gör jag en justering jämfört med formeln. Men...egentligen tror jag lika mycket på en metod som säger att man ska hålla sig till prattempo, eller som Waldniel-metoden som refereras ovan (håll dig under 130bpm). Det var inte Maffetone som uppfann metoden, men han har varit bra på att utveckla och kommersialisera sin variant av metoden.
Se följande Wikipedia-länk om "Long Slow Distance": http://en.wikipedia.org/wiki/Long_slow_distance
(dock hittar man ingenting om "MAF" eller "Maffetone" på Wikipedia)
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.