Löpning Kost & Näring 38 inlägg 11847 visningar

Kan man dricka mjölk istället för vatten?

1983 • Skärholmen
#1
12 augusti 2010 - 11:40
Gilla
På jobbet dricker man mycket vatten allmänt. Men vi får gratis mjölk då jag jobbar på arla. Eller om jag dricker flera glas om dagen på jobbet får jag överskott på protein? Eller räcker det med 1 glas om dagen?
< < < 1 2 > > >
1961 • Stockholm
#21
13 augusti 2010 kl 14:42 Redigerad 13 augusti 2010 kl 15:16
Gilla
Om jag räknar rätt innehåller 1 liter mjölk ca 35 gram protein. (100 gram mjölk = 3,5 gram protein) Och 1 liter väger väl ungefär ca 1 Kg.
2 liter mjölk blir då ca 70 gram protein. Det tror jag inte är hälsofarligt alls att äta, snarare tvärtom. (ur proteinsynpunkt). Däremot kanske det kan bli för mycket kalcium eller annat? Det vet jag inte, men som någon skrev tidigare: det är nog svårt att överdosera vitaminer och mineraler genom att dricka mycket mjölk. För en kroppsbyggare som äter 5 gram av sin kroppsvikt (80 kg) i protein, vilket motsvarar ca 400 gram protein på en dag innebär det att han/hon kan äta 70 gram protein från mjölk + 330 gram protein från all annan mat på en dag. (Om han/hon dricker 2 liter mjölk/dag)
Badgear som äter 2 gram per kroppsvikt = 150 gram protein/dag får då 70 gram från mjölken och 80 gram från annan mat. (Om han dricker 2 liter mjölk / dag)

Men som sagt jag tror att det snarare är bättre att få i sig "för mycket" protein än för lite protein. Det är inte där "skon klämmer". Jag skulle personligen dock aldrig kunna dricka 2 liter mjölk/ dag tror jag. Lagom är bäst! :-) som en del har skrivit.
1972 • Skene
#22
13 augusti 2010 kl 16:59
Gilla
Jag håller med Jim. Har också hört att mjölk är dåligt för skelettet. Egentligen är ju mjölken till för kalvar...inte människor ;-)

Sverige är väl det land där det dricks mest mjölk och finns flest fall av benskörhet. Det bästa är nog att hålla sig borta från mjölken.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#23
13 augusti 2010 kl 17:56
Gilla
Egentligen är svaret på rubrikens fråga enkel; NEJ

Man bör INTE byta ut vatten mot mjölk. Självklart KAN man men frågan är nog ställd ur hälsosynpunkt.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#24
13 augusti 2010 kl 19:56
Gilla
Magnus: Hur kan mjölk vara dåligt för skelettet? Kalcium är bevisligen bra för skelettet, så vad i mjölken skulle göra att detta kalcium inte gör en gott? menar inte att det behöver vara nyttigt att dricka några liter per dag, men ett glas om dagen. Hade som yngre problem med urkalkning i knäna, är laktosöverkänslig så hade dragit ner ordentligt på mejeriprodukter innan det. ordinationen jag fick var ett par matskedar fil om dagen för kalkens skull. Knäproblemen nu är borta och jag är noga med att få i mig mina mejeriprodukter (och att komplettera med gröna grönsaker).

Om det stämmer att vi är en nation som ligger på topp gällande benskörhet skulle jag snarare tänka mig att det beror på annat än att vi är storkonsumenter av mjölk. Det skulle lika gärna kunna hänga ihop med att vi dricker extrema mängder kaffe som jag ser det (motbevisa mig gärna då kaffe är min drog).

Inte att glömma är bla vitamin B12. Mjölk är lätt bästa källan för denna vitamin som är det som veganer har problem att få i sig ordentligt av då mjölk är bästa, och en av de få källor, att få i sig det från.
Markus Avén
1960 • Linghem
#25
14 augusti 2010 kl 08:26 Redigerad 14 augusti 2010 kl 08:43
Gilla
Energiaspekten:

Mjölk innehåller väldigt mycket energi. Mellanmjölk innehåller 45 kcal per 100 g vilket faktiskt är samma energivärde eller något högre än i Coca-cola och de flesta sportdrycker.
Den största delen av energin kommer från disackariden laktos som är en mycket snabb sockerart.
I standardmjölk är energivärdet 60 kcal per liter så det finns tillräckligt med energi i två liter standardmjölk för att springa 15 km.

Energimängden i kombination med proteiner och annat gör mjölk till en riktigt bra återhämtningsdryck, billigt är det också, men vill man hålla vikten är mjölkpimplande lika olämplig som att gå och dricka läsk.

Redigerat: Jag hade skrivit laktat. De ska naturligtvis vara laktos.
1962 • Torslanda
#26
14 augusti 2010 kl 08:59
Gilla
markus, är inte problemet med snabba sockerarter att kroppen inte hinner ta upp dem. tror att det är ung 60 g/h och vilket är ca 240 kcal. Att springa 15 km är väl ung 1500 kcal. Du bör alltså dricka 2 l mjölk på 6 h...
Alltså så är ju återhämtningsdrycker som är proppfyllda med socker ganska onödiga i större mängder, men även sportdrycker att dricka under lopp...
Markus Avén
1960 • Linghem
#27
14 augusti 2010 kl 11:39
Gilla
Enkla eller snabba sockerarter tas upp snabbt av kroppen. Därför påverkar de blodsockernivån kraftigt.
Problemet med dem, som ofta framhålls av diverse sportdrycksproducenter, är att vätska blandat med höga sockerhalter har en tendens att inte lämna magsäcken. Det är inte förrän kolhydraterna är i tarmen som de kan tas upp av kroppen.

Min poäng med mitt inlägg var inte att man ska ha med sig mjölk på träningen. Jag ville bara framhålla att man får i sig lika mycket energi som av motsvarande mängd läsk. Av den anledningen är det inte jämförbart med att dricka vatten.

Sedan är det säkert nyttigare med mjölk än med läsk men det var ju snarast med vatten vi jämförde...eller?.
Förutom de redan avhandlade näringsämnena så innehåller mjölk också fett. Nästan hälften och ca en tredjedel av energimängden i standard- resp. mellanmjölk kommer från fett.
Fett är bra!

Uppgiften om att kroppen bara kan ta upp 60 g kolhydrater i timmen, var kommer den ifrån? Gäller mängden under aktivitet eller under vila?
Äsch, det var kanske lite avvikelse från ämnet...men jag håller med Robert om att tillförsel av energi under träning och tävling inte på långa vägar kan motsvara förbrukningen
1969 • Bara
#28
14 augusti 2010 kl 12:23
Gilla
Dricker man mjölk varje gång man är törstig får man i sig rikligt med kalorier på köpet. Samma sak med läsk. Bästa törstsläckaren är alltså vatten. Är man hungrig behöver man näring.

Mjölk är näring och kan vara nyttigt i små mängder. Om man nu tål det vill säga. Större delen av jordens befolkning gör inte det. Saknas enzym som bryter ner mjölksocker. Följden blir att sockret bryts ner av bakterier i stället som orsakar gaser och problem.

Drick gärna mjölk men inte som törstsläckare.
Christian Davidsson
1961 • Dalby
#29
14 augusti 2010 kl 22:13
Gilla
Det som kan vara illa är; homogeniserad mjölk, då det finfördelade fettet lättare tränger in i blodådrorna. och orsakar åderförkalkning på sikt.. :-/

Här i Skåne har vi Åsen´s mjölk på två-liters-dunk, som har sitt naturliga och ej finfördelade fett.

= Bättre med grädde?
1969 • Stockholm
#30
15 augusti 2010 kl 01:16
Gilla
Christian: du sprider myter. Fett finfördelar vi så bra själva i metabolismen. Kan vi lägga ner den här tråden nu? Mjölk är mest vatten och passar jättebra för kalvar och växande människobarn, själv tyckar jag det är lite läskigt och passar sen jag klev ur tonåren...
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#31
15 augusti 2010 kl 07:54 Redigerad 15 augusti 2010 kl 07:58
Gilla
Thomas:
"Mjölk är mest vatten och passar kalvar.."
Låter lite dubbla budskap?

Menade du verkligen:
"Nu är det som jag säger så nu lägger vi ner den här tråden.." :-)

För de som vill fortsätta finns det mängder med fakta kring mjölk: http://www.elevhalsan.se/cldoc/1601.htm
Christian Davidsson
1961 • Dalby
#32
15 augusti 2010 kl 09:09
Gilla
Thomas, precis som du skriver..: "Fett finfördelar vi så bra själva i metabolismen".

Alltså, något kroppen gör i den utsträckning den själv har behov av i en naturlig process och inte genom homogenisering...
1969 • Stockholm
#33
15 augusti 2010 kl 10:34
Gilla
Peter: men kalvar behöver väl vatten? :-) Jag menar precis som du sa att jag gillar inte mjölk eller mjölkmat... Alltid svårt att få fram glimten i ögat i text, prata om mjölk så mycket ni vill! :-)

Christian: men det är ju en helt annan diskussion, det finns ju inget *behov* av att kolla hur Jamie Oliver et al lagar mat, det är ju bara att skyffla in, överlever gör man ju.
Peter H Nilsson
1966 • Karlstad
#34
15 augusti 2010 kl 10:44
Gilla
Jag såg glimten Thomas, det var bara så tacksamt att haka på, hehe.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#35
18 augusti 2010 kl 13:56
Gilla
Nej, man bör inte ersätta en dryck utan socker med en dryck som innehåller 5% socker som törstsläckare. Helt självklart egentligen när man läser vad mjölk innehåller.

Kroppen kan bara omvandla en viss mängd snabba kolhydrater per timme till glykogen (direkt användbart bränsle vid hög ansträngning), det betyder inte att resten försvinner utan det kommer att användas till annat (eller lagras som fett om man har kaloriöverskott totalt sätt).
Oldboy
1952 • Danderyd
#36
18 augusti 2010 kl 18:39
Gilla
Sockret är väl det som har störst risk att vara skadligt. Tror att mjölk är utmärkt för återhämtning och som måltidsdryck men ska inte drickas som törstsläckare mellan måltider.

Jim, att kalcium orsakar åderförkalkning är helt enkelt fel. Själva termen åderförkalkning är också fel, det bör heta åderförfettning eftersom det är fetter som är inblandade, däremot inte kalcium. Att kalcium är skadligt för skelettet är nog en myt som spridits av Coca-Cola eller annan "konkurrent". Det finns mycket fult i branschen.

Mättat fett, som i mjölk, kan man få för mycket av och att fettmolekylerna har slagits sönder på konstgjort vis är i alla fall inget plus. Om det är direkt skadligt lämnar jag därhän; tyvärr är det många processer i livsmedelskedjan som är skadliga. Därför bör man inte heller äta stora mängder av något speciellt livsmedel utan en väl blandad kost med så stor del råvaror (i andra hand hemlagat) som möjligt.
Mattias Thorén
1979 • Malmö
#37
18 augusti 2010 kl 21:53
Gilla
Mjölk stärker inte skelletet: http://ajph.aphapublications.org/cgi/content/abstract/87/6/992

Mjölk ger inte (längre) benskörhet, det var den nu bortagna A-vitaminberikningen som var problemet, inte kalciumet: http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=2110
1964 • Huddinge
#38
19 augusti 2010 kl 02:51
Gilla
Det finns en kanadensisk genomgång av forskning om mjölk kontra sportdryck. Det är 23 olika studier som gåtts igenom och sammanställts. Publicerad i Journal of the International Society of Sports Nutrition 2008 I korthet visar den att mjölk är lika bra eller bättre än sportdryck. Dessutom billigare! http://www.jissn.com/content/5/1/15
Det finns även en svensk artikel som sammanställer en del forskning och visar ungefär samma sak. Den är skriven av Niclkas Neuman som studerar kostvetenskap på Uppsala universitet. Citat ur artikeln " att få det svart på vitt hur optimalt det kan vara med vanlig billig och god mat jämfört med överdrivet marknadsfört sockervatten är kul tycker jag." Och jag kan bara hålla med!! http://traningslara.se/mjolk-vs-kolhydratdryck-for-muskelmassa-styrka-kroppssammansattning-och-benhalsa-hos-kvinnor/
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.